Najnovije vijestiReportažeUlovi

Napokon na vodi

Piše: Mirza Mujačić
Mirza_juni_2007_9.JPGPrvo sam izašao u obilazak vode i stvaranje slike  stanja sa vode, detaljišući o taktici koju sam imao u glavi planirajući već pet mjeseci šta i kako. Sada je to trebalo sve primjeniti na vodi.

Kao što rekoh, uslijedio je prvo obilazak jezera.U jednom manjem zalivu odmah sam primjetio kako na površinu izlaze mjehurići. Smjestio sam se i čekao da vidim da li će se ti isti balončići početi  pomjerati, ili  izlaziti na istom mjestu .Često se zna desiti da ugljen dioksid  izlazi iz mulja na površinu, pa procjena može biti pogrešna.Ovaj put nije bilo tako, mjehurići su počeli da se kreću, što je za mene bio dovoljan znak da kažem u sebi
“tu si, prijatelju, doručkuješ”.

Mirza_juni_2007_8.JPGMirza_juni_2007_7.JPG

Onda je usljedilo hranjenenje mjesta u trajanju od četri dana, gledajuci da to bude uvjek u približno isto vrjeme .

Foxs_terijer_pored_fox-ove_artiljerije_(Large).JPG Mirza_juni_2007_4.JPGPrihrana se sastojala od partikli: kukuruz, pšenica, slanutak, konoplja sa najvećim udjelom, nešto hrane za kanarince i tigrov orah.Po namakanju od 24 sata i  kuhanaja od nekih 30-40 minuta, na kraju, kada se ohladi, aromatizovao bih sa sirupom od banana od D.D. Prologic i sa nesto malo boila od istog proizvođaća.Poslije četri dana hranjenja uslijedila je kampanja sa pecanjem od par dana.

Mirza_juni_2007_5.JPGPrvi dan tj. noć, dobio sam jednog manjeg od nepuna 4 kilograma, a zadnji dan tj.  jutro u 2:30 uslijedio je lijeni griz i prvo što sam pomislio bilo je da je neka veća babuška uzela mamac, jer je bilo par bipova! Bio sam lijepo zavaljen u ležaljci i bilo mi se mrsko ustati na taj griz.Poslije tridesetak sekundi uslijedilo je opet par naizmjeničnih bipova, ali još uvjek nisam reagovao govoreći i dalje sebi da je u pitanju veća babuška koja ne može da pomjeri moje 100-gramsko olovo. Ležeći i dalje tako udobno zavaljen, skontah koji je štap u pitanju i šta je na njemu kao mamac – tigrov orah iz prihrane sa  balansirajućom spužvicom što drži mamac 5cm iznad dna.

Pročitajte i:   Ekolozi u misiji zaštite Gornje Neretve: 300 čuda prirode ili 7 malih elektrana

Skočio sam iz ležaljke brzinom torpeda, znajući da babuška ne uzima takav mamac, prišao lagano štapu i zapalio cigaretu, govoreći i bodreći sam sebe da se nešto muva oko mamca. Nisam tu misao ni završio kako treba, uslijedio je lijeni ran  sa laganim dizanjem swinger-a , što mi je bilo dovoljno za kontru. Po davanju kontre samo što mi nije štap izletio iz ruke, jer se nisam nadao tako silovitom kontra udaru.Osjetivši snagu ulova, uporedjujući sa dosadašnjim iskustvom, pomislio sam da mi je došao moj stari znanac kojeg do sada nisam imao nikad na štapu ali ga posmatram već par godina u proljeće kada izađe sunčati se na površini.Šeha je imao priliku da ga vidi i složili smo se u procjeni da je težak izmedju 25- 30 kg.
Na žalost, nije bio on nego druga riba, takođe jako lijepa.

Borba je trajala nekih 20-25 minuta. Riba je bila neopisivo jaka, što sam tek ujutro na fotografiranju i mjerenju skontao kada sam je vidio na dnevnom svjetlu.
Bio je mužjak sa nevjerovatnom dužinom za tu kilažu,  tačno 98 cm, sa velikim promjerom repa i vretenastog tjela  u kojem se odavala snaga. Zbog oblika i dužine, riba je težila 20.400kg. Na žalost, od silnog uzbuđenja sam mu zaboravio izmjeriti obim tjela, ali to možete otprilike ocijeniti na slikama.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH u lovi ribe udicom na plovak

Mirza_juni_2007_6.JPGMirza_juni_2007_10.JPGMirza_juni_2007_3.JPGMirza_juni_2007_11.JPGMirza_juni_2007_12.JPG

Što je najbitnije od svega, ovaj prekrasni mužjak i dalje pliva svojim staništem.
Puštajte svoje ulovljene kapitalne  ribe, uživajte maksimalno u drilu koje vam one pruže i nadajte se opet nekada susretu  sa istim, ali sa većom kilažom.To treba doživjeti, uloviti starog znanca kojeg ste imali na udici, kojem ste poklonili život, i on vas opet obraduje, taj sljedeći put sa nešto većim podiokom na vagi.

Mirza_juni_2007_13.JPGMirza_juni_2007_2.JPGMirza_juni_2007.JPGMirza_juni_2007_15.JPG
Mirza_juni_2007_14.JPGMirza_juni_2007_16.JPGMirza_juni_2007_17.JPG

Svim iskrenim ribolovcima  bistro u tekućoj sezoni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.