Najnovije vijestiReportažeTakmičenjaUlovi

“Potraga za kraljicom Une 2007”

Takmičenje u lovu mladice (Hucho hucho) u organizaciji USR “Krušnica iz Bosanske Krupe

Dok_i_mladica_2.jpgProđe i ovo 5. internacionalno takmičenje u lovu na kraljicu Une nazvano «Potraga za kraljicom UNE 2007. goine»   Hvala takmičarima, hvala donatorima, hvala svima onima koji su ovu međunarodnu manifestaciju pratili, podržavali je u bilo kom obliku.Posebno naglašavam veliko hvala onima ko su došli bodriti svoje takmičare i učestvovali u svemu.Nadamo se da su otišli sa mnogo lijepih utisaka, i da nisu bili zapostavljeni. U samoj pripremi takmičenja učestvovalo je 10 članova upravnog odbora, 14 sudija, 18 vodiča (veslača ) i 2 ribočuvara, što čini jednu petinu našeg članstva .
Takmičari su počeli dolaziti od 11. juna, i kako je bilo predviđeno, loviti i upoznavati se sa terenom. Prvi su stigli naši prijatelji, moram naglasiti ovo prijatelji jer to stvarno jesmo, sa Pala USR «BISTRICA» i  prošlogodisnji pobjednik Dean Klačar sa svojom ekipom:
Klačar Davor, Gaun Aleksandar,i ove godine pojačani sa Lukić Radovan USR «BOSUT»   i Nešković Dragan iz USR «BISTRICA». Iza njih stiže Poljarević Edo sa svojom sigurno najvatrenijom podrškom, sinom Harisom. Haris, poslije provedenih 6 dana, jedan dan reče  svome taji sa simpatičnim travničkim naglaskom: «Bolan,  prodajmo onu vikendicu na Vlašiću, a nama će čika Hiko naći nešto ovdje. Nema veze kolika je, samo neka je kraj Une!»

Haris_i_njegov_Tajo.jpgHiko_Halkic_pobjednik_2005_pravi_drustvo_svom_rodjaku_novom_prvaku.jpgda_takmicenje_imasimpatije_i_kod_njeznijeg_pola_dokaz_je_ova_slika_u_Masicima.jpgImamo_mi_i_ribara_njeznijeg_spola.jpgko_kaze_da_Damir_i_Edin_nisu_braca.jpg

U utorak stiže Muamir Fejzić, redovni takmičar sa novim takmičarem Danijelom Marinkovićem

Iza njih, možda najveseliji takmičar, moj imenjak – Arnautovic Hikmet. Čudno je, mi koji nosimo ovo ime nikad ne izdajemo, moj imenjak je prosle godine  na takmicenju na kom je bio gost rekao doslovno ovako: «Ime iduće godine se i ja takmičim. Nikad nisam lovio mladicu, ali  da znaš za dogodine kupujem štap, rolu, mamce i sve što je potrebno!» Što je rekao, to je i uradio i svaka mu čast! Proglašen je za «ferplej», i za to dobio veslo firme HNK- company d.o.o., unikat koji će ga uvijek potsjećati kako je loviti mladicu u mrkloj tami iz čamca,   po prvi put u životu.

Elvis_sa_svojim_prijateljima.jpgNapokon_sam_ija_odahnuo_i_poustio_sa_prijateljima.jpgHimo_potukao_se_sa_Vozom_pa_Krupljani_nisu_imali_liniju_za_Bihac_3_mijeseca.jpg

U poslu u kom sam bio, prolazim pored picerije  i vidim da tamo već sjede i pregledaju mamce Vidmar Nikola ( NIÐE katasssttrrofa ) iz Banjaluke USR LJIPLJEN a  sa njim Dražen Babić iz  USR MRENA –  Kostajnica, što mi je jako drago – mlad momak a vec mladičar.I ako prihvati Niđine savjete, inače vrsnog majstora u izradi mamaca za mladicu sa jedinstvenom tehnikom farbanja mamaca, ima šanse da bude šravi majstor. A za Niđine mamace mogu samo reci da ih i ja koristim kada sam u ribolovu.
Potom dolazi naš krupljanin koji inace živi i radi u Austriji, Dizdarević Mervin. Mervin je imao nezgodu na poslu je došao i takmičio se sa gipsom na nozi. Da ne bi bilo da je to usamljen slučaj, pobrinuo se Halkić Ervin koji je došao iskrivljen kao srp zbog bolova u kičmi. Zabrinuto ga upitah: « Pa nećeš valjda takav se takmičiti?», a on me otresito prekide: «A šta si mislio, nego šta ću!». Velika je to draž takmičiti se, a pogotovo kada znaš ko sve i koje varalice se koriste. Kada kažem varalice, onda sigurno tu u prvi plan dolazi MONARCH DOK sa svojom paletom proizvoda i novom varalicom koja je dobila ime «KRALJICA UNE»  a koja se potvrdila kao uspješnom na ovom takmičenju. Sa Milanom Marijanom Pocrnjom Dokom su došli i gosti iz Njemačke, Verner Frank, Klaus Kodfhaner, Frank Lahencher i momci iz Dokove ekipe, Ante Antunović i Dado Perjanec.

I  onda odjednom dolaze svi ostali moj prijatelj: Mujo Islamagic iz Ključa koji dovodi sa sobom novog takmičara Skočić Edina,  inače poznanika sa carda. Nisam spomenuo Timija Ečimovića, Slovenca, doktora našeg i mog ličnog prijatelja koji je dosao 10 dana prije i uživao u lovu lipljena i pastrmke u reviru na Krušnici a naveče u lovu na «kraljicu». Moram naglasiti da gospodin Timi još nikad nije uzeo ribu i svaku ribu on vrati u vodu.
Bili su tu iz Slovenije još i Šabic Nail, veliki zaljubljenik u Unu. To nije čudno za nekog ko je kraj nje odrasto, ali životni put ga odveo daleko od nje, pa kad god je moguće, on se vraća na našu ljepoticu. Uz njega je i Danijel Kondić sa kojim sam, na žalost, izmjenio svega par riječi, ali znam da su mu korijeni iz Krupe i sa UNE, a to odmah govori sve. Momak je mlad i nadam se, sa još malo iskustva, da ni uspjeh neće izostati.
Tu su jos bili Nikolić Ðorđe, Vrhnika – Slovenija,  Hrnjić Emir iz Bihaća i on je prvi takmičar iz Bihaća koji učestvuje na «Potrazi za kraljicom Une» pa se nadam da ce iduće godine taj broj biti veći.Takmiči se i Husejn Mahmutović,  rođen bas u Mašićima, mjestu gdje sigurno ima najviše mladice u Evropi. Pošto Husejn poznaje svaku sedru u tom dijelu Une, želja mu je bila samo da dobije Mašiće na žrijebu.

Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

nas_donator_Vinko_uziva_na_Krusnici.jpgNas_prijatelj_Ibrahim_Alibegovic_dosao_je_kao_i_svake_godine_iako_bolestan.jpgI_Suzi_je_stigao.jpgMuamir_je_preumoran_ali_pozitivnim_umorom_sa_punom_dusom.jpg

Zender_je_izdrzao_svaka_mu_cast.jpggosti_iz_Minhena.jpgSvaka_cast_nasem_glavnom_kuharu_samiru_beganovicu.jpg

Napokon se dodje i petak  – 18 sati, i počeše se pojavljivati i domaći takmičari.Halkic Salih, jedan od kandidata  za prva tri mjesta jer je  prosle godine osvojio 3 mjesto.Znamo da «iver neće daleko od klade»,  Salihov otac, Halkic Himo je 2005 godine osvojio  1 mjesto. Sertović Leonko  – 2 mjesto prošle godine sa 2 ribe, te se i ove godine očekivalo da imaju ribe, kako bi mi reci, «da se upišu».
Tu je i Toromanović Senad stalni takmičar, koji mi reče: «Znaš, volio bih je samo osjetiti na štapu, nije bitno kolika je», i  ta želja mu se ove godine ispuni.
Moji potajni favoriti, dva mlada momka, dva Halkića –  Firduz ( Firdo) i Muharem ( Brico ). Favoriti su mi jer momci uživaju u ribolovu na taj nacin što ulovljenu ribu samo slikaju i vraćaju u vodu. Prošle godine je vraćeno oko 22 mladice, pričam o ribama koje su bile preko mjere i van revira, tako da sam gajio simpatije baš prema ova dva momka.
Tu su bili još i  Patkovic Fuad, iskusni mladičar i Vahid Hođić, takmičar koji je predstavljao Bosansku  Otoku.
Mislim da sam kroz ovaj tekst spomenuo sve učesnike na ovom takmičenju. Najžalosnije je što naš prijatelj i donator VINKO RIBIĆ, a zbog poslovnih obaveza, nije mogao učestvovati na takmičenju.Uspio je doći 2 dana prije takmičenja pa smo kao kompenzaciju za nemogućnost učestvovanja, išli na fly fishing revir na rijeci Krušnici, a gdje se lovi mahačim priborom. Vinko je bio oduševljen novootvorenom revirom, a sada smo i kompletirali ponudu revira za lov na salmonidne vrste – pored revira na mladicu, u kojem je, koliko se sjećam, Vinko jednom imao tri ribe i dva spadanja za noć, sada na ovom fly fishing reviru, svaki ribolovac može imati 20 do 30 akcija, a oni vrhunski i do 50, čime se ne može pohvaliti veliki broj revira u Bosni i Hercegovini.
Zrijebanje je počelo na vrijeme i prijavljeno je 34 takmičara. Bilo je još zainteresovanih ribara – domaćih , koji su se željeli takmičiti, međutim, upravni odbor je donio odluku da ja 34 dovoljan broj i da ne bi bilo u redu da se takmiči više krupljana, a zbog prednosti poznavanja terena.
O samom takmičenju neću pisati, nego ukratko, u par riječi.
Po izlasku na stazu prvu ribu je imao Vahid Hođić i to iz prvog zabačaja, koja mu je, na žalost, spala. No, nakon kratkog vremena, imao je drugu koju je izvadio i koja je bila duga 64 centimetra a teška 2450g. Iza njega, i u istom sektoru, ribolovac  Radovan Lukić iz  USR «BOSUT»  lovi ribu od 50 cm 1860 g. Sljedeći je Dok koji u reonu splava lovi «mladu» od 84 cm tešku 5200g i prelazi u vodstvo. Istog časa javljaju da Vahid izvlači svoju drugu mladicu što smo uspjeli i fotografirati, a  i zabilježiti kamerom.Naime, na takmičenju je bio i moj gost Damir Begović, autor serijala «Bistro BiH» koji se emituje na NTV Hayat , a koji je, na moju zamolbu, došao da snimi sve ovo i napravi dobre snimke, od kojih je i vračanje mladice od jedan metar u vodu. Iako se to treba doživjeti, lijepo je što će snimljeni materijal moći pogledati  i mnogi ribari koji nisu mogli prisustvovati ovom takmičenju.
Ovo se sve dešavalo u sami sumrak, a kada se smrklo Damir i ja smo sjeli da popijemo kahvu. Očekivao sam da će me pitati da li će biti još ulova, što je i učinio.Odgovorio sam mu da se ništa ne boji, tokom noći će biti ulovljeno još 7 mladica. Nasmijao se, ne vjerujući mojim rijećima.Samo sam mu rekao: «Vidjet ćeš!».

Bricina_druga_od_84cm.jpgBricina_prva_mladica.jpgDok_i_mladica.jpgBrico_sa_princezom_10_min_prije_kraja_takmicenja.jpg

i_ovo_je_mladica_Dejina.jpgBrico_obrijao_celu_te_mu_ovaj_iz_osvete_pusta_ribe.jpgVerner_Frank_je_ulovio_ribu_i_pustio_a_nije_je_prijavio_a_inace_je_tehnilog_na_ribogoilistu_mladica.jpgEdin_i_dejo_se_zagrijavaju.jpg

Vahid_sa_drugomribom.jpgUmorni_sudac_Celo_tamo_gdje_sude_oni_i_Badnjevic_Arif_uvijek_je_naj_vise_ulova_a_to_znaci_i_veslanja.jpgVahid_saprvom_uhvacenom_ribom.jpgDejo_sa_prvim_ulovom_Kljenom.jpg

Nismo stigli pošteno ni sjesti, uzbuna u Mašićima, neko ima ulov. Skačemo i idemo prema mjestu ulova.Po dolasku saznajemo da je Brico imao ribu.Tada, isti ribolovac zove sudiju, u pet minuta druga riba.Moj favorit, Brico Halkić prelazi u vodstvo.Damir i ja smo, puni ushićenja, slikali i snimali. Dvije prekrasne ribe u tako kratko vrijeme, ne vjerujem da iko ima takvih snimaka.
Do kraja prvog dana nije više bilo ulova .Zaključno: 6 mladica, 7 spadanja od tog Brico 2 Vahid 2 Gaun Aleksandar 1 Poljarevic Edo udar Mujo 2 udara  itd.
Drugi dan je započeo sa druženjem na Adi, a kako smo i najavili sa jaganjcima na ražnju. Ovde moram pohvaliti svog prijatelja, glavnog kuhara Beganović Samira, za kvalitet doručaka, večera, sendvica i pečenih janjaca – sve je bilo na najvišem nivou. Pogotovo grah iz vojničkog kazana u 3 ujutro.Spremati za 100 ljudi i sve na vrijeme, za svaku je pohvalu.
Poslije ručka, gosti su većinom otišli na Krušnicu i pregledali revir, a oni koji se bave mahanjem i lovili su sa oduševnjenjem. U 19 časova izašlo se na vodu –  4 ribolovca s bila u konkurenciji za nagrade iako ni drugi nisu bili bez šansi za popravak plasmana i izbijanje u vrh. Odmah na početku takmičenja Dejo ima 2 jaka udara, ali, na njegovu žalost, riba ne ostaje na štapu. Malo je razočaran i ja ga bodrim da radi, da će udariti druga. I udar se desi  –  ne mladica nego kljen. Još veće razočarenje za Deju. Nedugo zatim ponovo udar ovaj put mala mladica što je ipak i plasman i upis.
Naveče  sam čekao Damira da se vrati iz Sanskog Mosta, otišao je snimiti fly fishing takmičenje «Zlatni Dabar». Desilo se da isti dan, u istom kantonu imamo dva dobra takmičenja. Jako čudno, kao da nas je 100 miliona pa se to moralo desiti.
U 12 i 10 Damir me zove na mobitel i pita gdje sam. Sreca pomislio sam, došao je u zadnji čas, znao sam da će se ponoviti prva noć.Tako i bi, nisam se čestito ni pozdravio sa mojim prijateljima Suzijem i Sanjinom, kad zvoni mobitel, javljaju da u reonu Crnog jezera Brico ima nešto veliko na štapu. Trpamo se svi u auto i žurimo do lokacije. Dok smo došli, Brico je izvukao na suho, prelijepa riba koju nazvah Princezom – buduća kraljica dužine 95 cm, možda i jače, što nije igralo neku ulogu jer je Brico sa ovim samo potvrdio ubjedljivo 1 mijesto . Vračamo se  sa Crnog jezera i ugledam  na mjestu gdje su se nalazili Dok i Emir, svjetlo na vodi,  tog časa Dok je imao na štapu veliku ribu. Desi mu se kao i prošle godine – spadanje, ali da stvar bude čudnija 3 minute prije Dokovog spadanja, isto se desilo i Emiru. Šteta!
Ribu je još imao i Toromanović, tačno onako kako je želio – upisao se .
Po završetku takmičenja, svi smo se našli u kampu gdje je bilo jako intersantno slušati komentare.
Na takmičenju je ucestvovalo 34 takmicara iz 6 zemalja( NJEMACKE,AUSTRIJE, SLOVENIJE, SRBIJE, HRVATSKE i B I H )
STATISTICKI  PODATCI
–         Ukupan broj riba 10  jedna nije mjerena znaci 9
–         6 takmicara je imalo ulov
–         Ukupna duzina ribe 5,40 m
–         Najveca riba 95 cm
–         Najmanja riba 30 cm
–         Ukupna težina 25,350
–         Najteža riba 8,500 kg
–         Najmanja riba 250g

Pročitajte i:   Emir Dedić na pecanje ne ide bez Senade: Ona je moj ribolovac, a ja sam majstor (VIDEO)

Svega ovog ne bi bilo da nije bilo donatora ili bi bilo ali sa mnogo manjim odazivom takmičara i vrijednosti nagrada. Zbog tog od sveg srca zahvaljujemo se ispred organizacionog odbora:
– Hipo–alpe adriya bank  generalni pokrovitelj
-Doo HNK- company prva nagrada KANU  2000 €
–  MONARCH  DOK   druga nagrada 1  stap za mladicu  365€ i veliki broj varalica  među njima i «kraljica Une»  vrijednosti   250 €  ukupno   615 €
-Firma VIZOR  Kancelarijski namještaj  – kožna fotelja vrijednosti 430 €
Pored ovih nagrada još su pobjednicima dodjeljene nagrade od Faika Sulejmanovića – unikatni niklovani blinkeri ( kašike) veoma vrijedni i rijetki, te od gospodona Radovana Lukića paleta njegovih proizvoda od tjestanine .
-Općinski nacelnik općine Bosanska Krupa
– JP  «Radio Bos Krupa»
-D.D. Krupa kabine Bos Krupa
-Doo EKI  Bos Krupa  i sa novcem i prostorom prilikom otvaranja
-Doo Cima pekara
-Restoran Alga Bos Krupa  uvijek naš pratioc prilikom svih takmičenja
-Doo Karin Mujo pokali Bos Krupa
-Sportski savez općine Bos Krupa
-Turistička zajednica USK-a
-Lovačko drustvo «Divojarac»  Bos Krupa
-Crveni križ Bos Krupa
-JKP «10 JUL» Bos Krupa
-Kantonalni radio Bihać
-I uvijek sa nama Damir Begović – NTV  HAJAT  koji je i ove godine snimio sve važnije ulove
-EKO RIBA KRUSNICA    Bos krupa

1. MJESTO Halkic   Muharem   BRICO  18.070  bodova
3 ribe 2,50 cm 15,600kg ukupno
Najveca riba 95 cm  težina 8,5kg
2. MJESTO  Milan Marijan Pocrnja
Sa ukupno osvojenih 6. 040 bodova   1 riba
84 cm  težina 5.200 kg
3 MJESTO Vahid Hođic  sa ukupno osvojenih 3,400 bodova
Sa ulovljene 2 ribe dužine 95 cm težine 2,450 kg
4 MJESTO Radovan Lukić sa osvojenih 2.080 bodova
5 MJESTO Dejan Klačar sa osvojenih 580 bodova
6 MJESTO Sead Toromanović sa osvojenih 550 bodova

Dok_posto_je_osvoio_2_mijesto_znaci_svij_stap_koi_je_donirao_poklanja_Brici.jpgDok_prima_zahvalnicu.jpgHalkicMuharem_BRICO_sa_svoim_kanuom.jpgHikmet_Arnautovic_sa_nagradom_za_Ferplej.jpg

Drazen_i_Nidje_uvijek_tu_negdje_zajedno.jpgFotelja_firme_VIZOR_vrhunske_kvalitete_sva_cast_Vinku_za_ovu_donaciju.jpgGradonacelnik_Hamdija_Grosic_zahvaljuje_se_ucesnicima_i_proglasava_takmicenje_zavrsenim.jpgHodzic_Vahid_3_mijesto_u_svojoj_fotelji_donacija_firme_iz_Novog_Sada_VIZOR.jpg

Presjednik_USR_KRUSNICA_od_sveg_posla_koi_je_nosio_na_sebi_sa_velikim_olaksanjem_je_vodio_proglasenje.jpgDok_poslje_takmicenja_i_ako_2_mje_razocaran_opet_mu_otisla_Kraljica.jpgAni_je_urucio_pobjednicki_pehar.jpgRefko_Halkic_urcuje_kanu_pobjedniku_lakse_bi_bilo_da_ga_je_samo_prebacio_preko_ograde.jpg

KOMENTAR:   Samo je potvrđeno ono što mi Krupljani znamo – da je naš dio UNE sa kojim mi gazdujemo kud i kamo ispred svih voda Evrope.Radi čitalaca, samo ću napomenuti, da u ihtiološkim kartama Evrope kod nas ne postoji mladica, a to možemo zahvaliti našim bivšim stručnjacima prije rata, koji se nikad nisu potrudili da se to naučno odradi i prezentuje Evropi. Samo mi, mali ljudi – ribari, pokazujemo i dokazujemo šta imamo.
A sad veliko bistroooooo od HIKE
HARBAŠ HIKMET,   direktor EKO RIBA KRUŠNICE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.