Najnovije vijestiTehnike i pribor

Proljećne mušice I dio

Iako je na skoro svim tekućim vodama već bio otvor sezone ribolova na pastrmku vrijeme i uslovi na vodi to dozvoljavaju samo na rijetkim mjestima. Ova sezona ipak ima dobre vremenske uslove pa bi ribolov mogao brzo da počne. Naravno ovo sve pričam kada je u pitanju mušičarenje. Zato oni koji se nisu pripremili vrijeme je da počnu.

                  ROYAL_CHOACHMAN.jpg                  ROYAL_WULF_I.jpg

U proljeće vode su u većini slučajeva veće što donekle otežava ribolov suvom mušicom ali ako nisu mutne ipak to daju solidne uslove za ribolov. Pastrmka koja je tek izašla iz zime oskudne hranom i uz to iscrpljena od mrijesta lako se odlučuje za napad jer mora sve to nadoknaditi. Zato je bitno ponuditi joj primamljiv „zalogaj“ pristojne veličine.

Kad govorim o veličini to varira od vode do vode tako da morate biti upućeni ili isprobati na licu mjesta.U mom kraju je zanimljivo da kako dolaze topliji dani dani riba na većoj rijeci traži manju mušicu.Tako na Drini veličine idu i do veličine 15 govorim o VMC udicama.Na manjim rijekama kao što su Sutjeska i Neretva(gornji tok) netreba loviti na mušice manje od 13ke.Naravno treba uzeti u obzir da su neke mušice uvijek krupne tako da za njih nevaži ovo pravilo.

Pročitajte i:   Poziv za učešće na Prvenstvu i Kupu FBiH u lovu ribe udicom na plovak

Za naredni period predlažem veličinu 10 i 12 naravno kada je riječ o VMC skali, na kojima će biti napravljene dovoljno primamljive imitacije.U tu grupu osim majskih mušica  ulaze suve verzije trichoptera koje najčešće zovemo sedževima ili tularašima pogotovo ako su u pitanju  planinske vode(iznad 400m nadmorske visine) mada to neznači da ih nema i u nižim regionima.za ovaj put sam odabrao one koje su mi se učinile zanimljive a neke od njih nisu samo proljećne nego rade većim dijelom sezone u zavisnosti od veličine udice na kojoj su napravljene.Nekima je poboljšana plovnost ubacivanjem cdc pera koje u 99% slučajeva poboljšava i plovnost i lovnost.To je izraženije kod sedž varijanti i htio bih posebno da skrenem pažnju na fazanov rep cdc.Iako i suva verzija ima odličnu lovnost preko cijele sezone sedž verzija sa palmerovanim tijelom i lojnim perom vezanim u obliku peteljke umjesto krila je neprikosnovena.Rijetke su vode i trenutci kada ona neradi još ako je namažete kvalitetnom masti na bazi silikona dok je suva skoro je nepotopiva.Ovu mušicu neobičnog oblika odkrio sam prije mnogo godina u nekom časopisu čitajući članak jednog vrsnog mušičara Mladena Merkaša Goranina .Uz mnogo muke sam tada nabavio nekoliko lojnih pera i moj odlazak na vodu bio je ravan revoluciji pogotovo kada sam vidio lica „ozbiljnih“ribara koji su gledali kako neki mali(tada) izvlači ribu na neko „strašilo“ od mušice.Podjednako je primamljiva i za pastrmku i za lipljena.

Pročitajte i:   Emir Dedić na pecanje ne ide bez Senade: Ona je moj ribolovac, a ja sam majstor (VIDEO)

Tu su naravno i ostale mušice koje nisu toliko efikasne ali su veoma dobre.Sjećam se da sam jedne prilike na Kladopoljskom jezeru sve potočne pastrmke ulovio samo na oranž majskog patka a sve zlatovčice samo na zečije uho cdc.Zato treba istraživati a ja vam za ovaj put dajem 8 zanimljivih predloga.

 

Pa BISTRO !
Ogi Davidović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.