Najnovije vijestiOstale vijesti

Ribolovačke aktivnosti – Još traje sezona na Lipljena

Mladice ima u Lašvi, Krivaji, Vrbasu, ali je ipak najbrojnija u Uni i Drini • Lipljena još ima u Uni, Drini, Vrbasu, Neretvi, Krivaji i Sani
Zabranjen je ribolov u ovom periodu salmonoidnih vrsta, međutim, postoji nekoliko vrsta tih riba koje se još izuzetno dobro love. Takva vrsta je glavatica, krupna i atraktivna riba naših kraških voda, odnosno Neretve. Glavaticu možete loviti još par dana, jer 1. novembra stupa na snagu zabrana njenog lova. Cilj nam je uputiti vas na lov mladice, koja se može loviti sve do 1. februara naredne godine, te na lov lipljena, koji se lovi do 1. januara. Naravno, ove zabrane mogu biti i prije postavljene, što zavisi od lokalnog ribarskog udruženja i što se mora provjeriti prije nego se izađe na vodu.
Lov mladice
Mladice ima u Lašvi, Krivaji, Vrbasu, ali je ipak najbrojnija u Uni i Drini, tako da su ove rijeke kao “mladi
čarske” poznate i u evropskim razmjerama. Lovi se isključivo vještačkim mamcima, varalicama, koje mogu biti razne težine, veličine i izgleda. Preporučujemo vam, ipak, da to budu sunđerasti peševi i druge spužvaste imitacije riba, silikonske glavinjare, razne silikonske imitacije riba zvani šedovi (sa ugrađenim olovnim optereaćnjem i udicom ili sa olovnom glavom i udicom koju vi naknadno umetnete), kašikaste varalice, duže i teže, kao i veći i teži leptiri.

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

Varalice se bacaju uzvodno ili poprijeko uzvodno i vuku se što bliže dnu, što sporije, to bolje. Mladica je najčće u dubljacima, ispod kamenih ploča i drugih prepreka u vodi, i drugih staništa u kojima zimuje manja riba. Pribor je jači, štap dvodijelni i nosivosti vrha više od 100 grama i njegova dužina zavisi od daljine bacanja i obalne vegetacije. Silk deblji od 0,35 milimetara, mada mnogi majstori koriste i nešto tanje upredenice. Mašinica mora biti robustna, metalna i kapaciteta najmanje 100 metara silka pomenute debljine, jer mladica pravi duge bijegove i o tome morate voditi računa. Samo dobro zamorena mladica je siguran ulov.
Mušica za lipljena
Lipljena, pak, lovite na podvodne muhe, ukoliko su dozvoljene, ili upotrebom suhih, plivaju
ćih, mušica i to u najtoplijem dobu dana. Štap može biti obični, nježniji, teleskopski kojim lovite na plovak ili kojim ste lovili pastrmku sa vaserkuglom. S obzirom na to da je i upotreba vaserkugle na mnogim vodama zabranjena, to se koristi štap mah klase 5-6, sa istom plivajućom šnjurom i predvezom na kojoj je u toj situaciji najčće jedna muha.
Mušice koje se koriste u ovom periodu su ze
čje uho, gamarus i druge tamnije nimfe i larve, a od suhih najbolje je, pak, bacati srebreno sivu mušicu, horozušu, crnog prelca, brljka, hoflandovu mušicu i druge jesenje sitnije imitacije insekata. Lipljena još ima u mnogim vodama u BiH, prije svega u Uni, Drini, Vrbasu, Neretvi, Krivaji i Sani.
Pripremio: Alija PU
ŠINA – Oslobođenje

Pročitajte i:   Obavještenje: Promjena termina održavanja Prve lige SRS BiH

Pregledano: 13721 puta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.