Kanjon rijeke Ugar – biti ili ne biti?

Da čovjek često može biti sam sebi najveći neprijatelj tako što uništava prirodu i prirodna bogastva, spoznali smo i ovih dana kada smo dobili vijest da je na tapet došla i rijeka Ugar.Naime, dvojica entitetskih premijera potpisali su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća Hidroelektrana Ugar čiji ae kapacitet biti 40 megavata. Vrijednost projekta je oko 40 milona eura.Hidrocentrala će se graditi na području općina Dobretići i Skender Vakuf(Kneževo)gdje je i entiteska linija.Izgradnja brane će stvoriti vještačku akumulaciju (jezero)u dužini 17 kilometara.Vijest je objavljena a mnoga ribarska, lovačka, ekološka i druga udruženja ni riječi ne rekoše o ovim aktivnostima entiteskih vlada što dovodi do zaključka

da se slažu sa njima ili pak nesmiju da se protive vlasti koja na sve načine pokušava da dođe do novca prodavajuai i uništavajući sve ljepote Bosne i Hercegovine. Rijeka Ugar je desna pritoka Vrbasa sa ukupnim tokom 44,25 kilometara, ukupna površina slivnog područja je 328 km2.Izvire pod obroncima planine Vlašić na njenoj sjeverozapadnoj strani.Pritoke Ugra su rijeke Ilomska i Kobiljska rijeka.Ime rijeka nosi od 1878 godine a do tog vremena se zvala Brzica.
Na ovom podru
čju se nalaze mnoga prirodna bogastva i to vodopadi na Ugriću i Pljačkavcu, klisura Sokolina i pećina Čukovac kod Vidova vrela gdje su stanište našle mnoge price grabežljivice (sokolovi, orlovi, jastrebovi i dr.)Sva ova bogastva su bila pod zaštitom bivše države.
Pored prirodnih bogastava podru
čje je bogato mnogim biljnim i životnjskim vrstama, kanjon je obrastao borovom, bukovom i grabovom šumom, gdje su stanište našle mnoge životinjske vrste, a najznačajnije su medvjed, vuk, lisicai dr. Sama rijeka je bogata ribom tako da u donjem djelu obitavaju mrena, klen, škobalj, mladica i pastrmka, a u gornjem djelu potočna Ugarska pastrmka koja je karakteristična po tome što je svijetle gotovo srebrenkaste boje sa oranž tačkicama na sebi. O ljepotama Ugra čulo se daleko, a o tome svjedoče svakodnevni obilasci izletnika i zaljubljenika prirode iz svih djelova Bosne i Hercegovine pa čak i šire, mnogi tekstovi o ljepotama Ugra su napisani a ja sam odabrao tekst poznatog novinara i zaljubljenika u prirodu gosp.Ranka Travara, koji je napisao slijedeće :
“Nekoliko vidovitih ljudi, me
đu njima i naš Tarabić iz Krčmne, prorekli su da bi svijet uskoro mogla zadesiti neka vrsta strašnog suda i da će preživjeti samo oni koji se zateknu visoko u planinama “gdje teku pitke vode i u njima živi riba sa crvenim tačkama po tijelu”.
Desi li se tako nešto za moga života, jedno je sigurno – odseli
ću sa porodicom na Ugar. U kući smo po tom pitanju već postigli koncenzus, a moj zadatak je da pronađem adekvatnu pećinu negdje u mračnim dubinama kanjona jedne od najdivljijih i najdivnijih balkanskih rijeka”
UG Klub sportskih ribolovaca Travnik

Pročitajte i:   Na jezeru Retencija u Velikoj Kladuši održan "Kup prijatelja 2023"

3 thoughts on “Kanjon rijeke Ugar – biti ili ne biti?

 • 16. Marta 2010. at 21:28
  Permalink

  Postavio Branko Kühtreiber 10 January, 2010
  Zaista steta da se takva ljepota unistava. Poznajem Ugar i Ilomsku rijeku preko 30 godina i jedan sam mozda od desetak ljudi, a koji je bio na drugom vodopadu na Ilomskoj rijeci , a koji je visok sigurno 50 metara.
  Bistro svim iskrenim ribarima!
  ________________________________________________________
  Postavio Guest 24 December, 2009
  odrastao sam bas na delu gde je kanjon Ugra najdublji,najdivljiji i najdivniji (Mokri lug – Bespelj),tu ima delova gde jos ljudska noga nije krocila,bilo bi strasno da se jedno takvo bogastvo unisti!
  __________________________________________________
  Postavio adna 06 May, 2009
  mogli bi ste nasto napisati o klimi rijekama planinama razvijenosti saobracaja u sjeverozapadnoj bosni moglo bi pomoci srednjoskolcima i osnovcima za geografiju
  __________________________________________________
  Postavio behla 26 November, 2007
  Ovdje je najveći problem sto sva udruzenja koja gravitiraju rijeci Ugar uzimaju sitnu pinku od energetskog lobija,mislim na predsjednike istih koji za par hiljada km prodase sve. U ovom poslu Silajdjić i Dodik nemaju nikakvih problema,kao ni predsjednik udruzenja ribolovaca SBK, koji tu u blizini ima kafanu. Uzdravlje

 • 18. Aprila 2010. at 01:10
  Permalink

  U današnje vrijeme i doba, gdje svi grabe da preuzmu vlast, naj bitnija stvar je novac. Jedan od nacina za sticanje moci i bogatstva je i unistavanje prirodnog bogatstva. Rijeka Ugar je stvorila jedan od najljepših kanjona u ovom djelu Evrope, ali svijest i želja za novcem izgleda je bitnija od svega. Izmedju ostalog kanjon rijeke Ugar je jedan od najneistrazenijih kanjona. Možemo samo da zamislimo kakve sve ljepote ovaj dar prirode jos krije. A zahvaljujuci nasim politicarima vjerovaton necemo ni otkriti te darove prirode. Ne dajmo UGAR.

 • 8. Juna 2010. at 22:11
  Permalink

  ugar je Babanovac vec toliko zagadio da je ova prica o ljepotama polako pada u vodu.Pricajte malo kako da sprijecite to zagadjenje. A i taj vodopad ce ti ostati nedirnut. ai dobicemo predivno jezero.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.