Y kost
Pošto mnogi bježe od škobalja i drugih kosljivih riba kada su u pitanju kulinarske osobine, (prženi češalj itd) ovaj tekst i slike, po meni, govore drugačije i idu u prilog pripremi ovakve vrste ribe.
Problem predstavljaju Y kosti u leđnom dijelu mesa. Ovo je način da se riba isfiletira tako da se te koščice istope prilikom mariniranja i prženja.
Riba se filetira tako da se napravi rez duž leđa i odvoji filet zajedno sa kostima rebara
Filet se razdvoji na dio sa y kostima i na dio sa krupnim kostima rebara
Gornji dio se nareže na sitne krokete, komadiće … a donji dio sa rebrima na malo krupnije komade, jer se meso sa rebara lako skida
Marinadu možete pripremiti kako vama odgovara i staviti začine koji vam se sviđaju, ali, najbitnije je da se meso fino posoli, kako bi so prilikom mariniranja djelimično istopila sitne koščice. Ja recimo volim staviti Vegetin Twist za ribu, peršun, itd
U drugu posudu se stavi dvije mjere brašna i jedna mjera aleve paprike … slatke. U tu smjesu se umaču komadi ribe prije przenja
Dalje … vrelo ulje i prženje. Nemojte stavljati previše ribe da se prilikom prženja ne bi lijepila i raspadala
Uz ribu napravim recimo rižu i jedan fini sos od sitno sjeckanih maslina, kiselih krastavaca, kapara, 2-3 kuhana jajeta, kesica majoneze, kašika milerama i malo začina
Postavio AmR 29 November, 2007
Svaka cast majstore na receptu ali i na trudu oko fotografija sad mi je sve jasno poydrav iz Siska
__________________________________________________
Postavio dzeno 27 November, 2007
nejedem ribu brate al mi ovo izgleda dosta dobro 1!!
__________________________________________________
Postavio svirac 27 November, 2007
Deru oni bez Sviraca i bez recepta …
__________________________________________________
Postavio Seha 27 November, 2007
Haj bolan Enko zraci malo pozitivom za promjenu !
__________________________________________________
Postavio enkoo 27 November, 2007
Joj Svirac sto postavi ovo ako ugledaju ovi ribolovci sto ga na golu udicu love potamanice ga.Jos ce i ovaj recept uz ribu gratisa djelit:)