EkologijaNajnovije vijesti

Vlada Republike Srpske o izgradnji malih hidroelektrana

Produžen rok za studije o malim hidroelektranama – Najavljeno pooštravanje kriterija za davanje novih koncesija
Na sjednici održanoj u petak u Banjoj Luci Vlada Republike Srpske (RS) zaključila je da u ovom trenutku postoji nekoliko problema u realizaciji koncesionih ugovora u vezi s gradnjom malih hidroelektrana, posebno što su podaci koji su korišteni, veoma upitni po mnogim aspektima.
Ministar privrede, energetike i razvoja RS-a Rajko Ubičarić saopštio je da je nadležna komisija za koncesije do 2006. vršila reviziju dodijeljenih 107 koncesija za 67 koncesionara koje su date tokom mandata bivše Vlade. “Vlada je razmatrajući ovu problematiku usvojila više zaključ

za izradu i dostavu studije i početak radova za sve koncesi-one ugovore do 20 mjeseci, izuzev lokacija koje su dodijeljene u slivu-Vrbasa, lokacija u zoni nacionalnih parkova i dvije lokacije koje su dodijeljene na odvodnom kanalu u Bijeljini”, rekao je Ubičarić. Lokalne zajednice kojima su date koncesije za izgradnju malih hidroelektrana. Vlada RS-a je zadužila da prioritetno rješavaju zahtjeve koncesionara u segmentu dobijanja potrebnih rješenja za izgradnju. Preduzeće Elektroprivreda RS je, shodno zaključcima Vlade, obavezano da s koncesionarima koji su dobili koncesije zaključi ugovore o preuzimanju električne energije, a Regulatorna agencija za električnu energiju treba da odredi cijenu, odnosno tarifu za elektrienu energiju koja će se proizvoditi u ovim mini hidroelektranama. Ubičarić je kazao da je Vlada donijela i zaključak da se pooštre kriteriji za davanje novih koncesija, a vjeruje da će uz sve to uskoro “otpočeti” cjelokupan proces vezan za date koncesije za izgradnju malih hidroelektrana.
G. KATANA – Oslobođenje

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe udicom na plovak za mlađe kategorije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.