EkologijaNajnovije vijesti

Slatkovodne meduze u Bosni i Hercegovini

Nakon pojave slatkovodnih meduza u Srbiji i Hrvatskoj, Bistro BiH potvrđuje njihov pronalazak i u Bosni i Hercegovini Ovo ljeto, u razgovoru sa Elvirom Abadžićem iz Živinica, isti mi postavi pitanje.»Senade, je li moguće da ima meduza i u jezerima, da mogu živjeti u slatkoj vodi?»
Zbunjeno sam odgovorio da za to nikad nisam čuo, na šta je on rekao da je u jezeru Bašigovci vidio nešto što izgleda kao meduza.
Poslije tog razgovora sam pomislio da je Elvir dugo bio izložen suncu 😉 ali me nešto natjera da ipak to provjerim. Ukucah u google (ako imaš neko glupo pitanje, prvo pitaj google) «slatkovodne meduze» i bih nemalo iznenađen kad na prva dva mjesta u pretrazi dobih potvrde pronalazaka istih meduza u Srbiji i Hrvatskoj, čak u više jezera.
Nazvah Elvira i dogovorih da prve prilike jednu uhvati i sačuva mi je u životu da vidim sa nekim od profesora na Prirodno matematiekom fakultetu otkud te meduze u Bašigovačkom jezeru. Ljetos, navratih do Elvira i malo smo pecali na jezeru, više gledajuai hoće li se negdje ukazati to «čudo» nego što sam bio koncentrisan na ribolov.U jednom momentu, Elvir zove, jedna je u plićaku.Pomoću neke flaše, Elvir je i dohvati.
Fakat meduza!!!
Već sam prije toga provjerio, u Bosni i Hercegovini još nije nigdje, bar ne na netu, prijavljen pronalazak meduza u B-H jezerima.Imao sam ekskluzivu.
Malo poslije, jedna meduza je «uzela» Elvirovog voblera ali nije bila za slikanja, malo je vobler «masakrirao»
Sav sretan, sa meduzom u flaši, krenuh put Sarajeva, htio sam je slikati sa nekom crnom pozadinom, da se lijepo vidi.
Medjutim, malo obaveze, malo igranje mog sina sa meduzom («Vidi, mama, sad je gore, sad je dole), sedmi dan, kada sam napokon prvi primjerak «domaće» meduze htio uslikati, ista je, nemogavši izdržati torture mog klinca i moju senilnost, neslavno skončala.
Zamolio sam Elvira da opet pokuša uhvatiti jednu pa da tada objavim taj pronalazak, ali nismo imali sreće. Vjerovatno je to bila i sudbina, da prvu vijest o tim «našim – BH» meduzama objavi Elvir u reportaži sa kojom je učestvovao u nagradnoj igri, onaj koji je i pronašao. Slatkovodne meduze su, kako sam pronašao, u Evropu prenesene iz Azije u 19 vijeku, ili akvarijskim biljkama ili prilikom prenošenja riblje mladji.
A kako je bilo u Srbiji i Hrvatskoj kad je objavljen pronalazak meduza pročitajte u tekstovima koji slijede.
Neverovatan ulov Borislava Jankovića u slatkovodnom Borskom jezeru
PECAO RIBU, UHVATIO – MEDUZU
Mnogi veruju i dolaze da vide “
čudo”, mnogi misle da je meduza rodom iz Boke, a stručnjak iz Kotora širi ruke:” U Negotinskoj krajini sve je moguće”
BOR – Meduze u slatkovodnom, pa još veštačkom jezeru! Zvuči neverovatno, ali je, kažu, istinito.
Naime, pecajući ribu u Borskom jezeru, nedaleko od Auto-kampa, Borislav Janković je u barskoj travi primetio i ulovio organizam, prečnika oko dva santimetra, koji ima sve karakteristike meduze. Oblika je kišobrana, kreže se sakupljajući i šireći telo kroz vodu, sa neizbežnim pipcima.
-Više od 15 godina pecam ribu na Borskom jezeru, ali do sada ovako nešto nisam video – još uvek se, pokazujući teglu u kojoj ga je snestio, svom ulovu čudi Janković. – Ovo biće zaista podseća na meduzu, ali ae konačan sud, ipak morati da daju biolozi –Jankovia naglašava da su mu pansionirani kanuisti, kojih je mnogo na Borskom jezeru, pre nekoliko dana pričali da su na sredini ove veštačke akumulacije, napravljene 60-tih godina prošlog veka za potrebe RTB Bor, vi?ali meduze dva do tri puta veće od one koju je on ulovio.
-Mislio sam da teraju šegu sa mnom, ali sam se ubrzo razuverio. Ustvari, nisam ja primetio meduzu, nego moja unuka koju sam poveo na pecanje. Ušli smo u čamac i tek što smo odmakli od obale ona je povikala: “Deda! Tamo, u travi! Meduza!” Pogledao sam u tom pravcu i pri samoj površini vode ugledao to biće sa pokretima karakrteristienim za meduzu.
Pri ruci mi je bila tegla koju sam spustio u vodu i pažljivo uhvatio neobieno stvorenje – priča Janković.
Pansionirani ribolovac ne krije da ga je “meduza” fascinirala: -Evo, već drugi dan kako živi u tegli ispunjenoj jezerskom vodom. Dolaze ljudi i čude se. Ne veruju da sam je ulovio ovde i teraju me da im priznam da sam je doneo s mora. – Izgleda da ove slatkovodne meduze žive u barskoj travi i hrane se njome. Ma, ne znam više ni sam šta da mislim – priznaje Janković.

Pročitajte i:   USR Kiseljak: Poziv na 1. Spin Kup povodom dana Općine Kiseljak

One thought on “Slatkovodne meduze u Bosni i Hercegovini

 • Pregledano: 600 puta
  _________________________________
  Postavio Guest 15 June, 2009
  ja sam ju jučer ulovio
  _________________________________
  Postavio goran 07 February, 2009
  pre jedno 10-ak godina sam i ja video meduzu na sred DUNAVA !!!
  _________________________________
  Postavio suad 08 September, 2008
  Ima već tri-četiri godine redovno viđam meduze na jezeru Sniježnica, i kao što saša reče obično 8 i 9 mjesec.
  _________________________________
  Postavio sasa 21 August, 2008
  Kod mene na jezeru Laminci koje je vjestacko ima milijarde meduza pojavljuju se 8.9.mjesec
  _________________________________
  Postavio djmilena 12 June, 2008
  ulovila sam meduzu u “rupi” u kojoj se vrši eksploatacija peska pored reke Velike Morave.. potpuno sam fascinirana, sad još da vidim koliko će poživeti u rupi – ribnjaku u dvorištu 🙂
  _________________________________
  Postavio amir 14 February, 2008
  wozaaaaaaaaaa meduzoss!!!!!
  _________________________________
  Postavio Emir 13 February, 2008
  Prošle godine na ljetnom raspustu ja i Elvir smo vidjeli nekoliko meduza!!!
  _________________________________
  Postavio emir 12 February, 2008
  evo ja ću vam na ljetnom raspustu uhvatiti meduzu ako ih bude ok. emir

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.