KrivolovNajnovije vijesti

Kako se boriti protiv krivolova? – Jedni grade, dok drugi uporno razvaljuju

Sportska redakcija Oslobodjenja, svjesna ljepote sportskog ribolova, ugroženosti prirode i ribljeg fonda u njoj, vec godinama se rijecju bori i istice svu važnost biljnog i životinjskog bogatstva naše zemlje. Naravno, u tome joj pomažu mnogobrojni sportski entuzijasti, lovci i ribolovci svojom saradnjom i zalaganjem za poštivanje zakonitosti u ovim oblastima te podizanje svijesti ucesnika i poštovalaca ovih sportova.
Tako je naša redakcija 3. februara ucestvovala u dogovaranju ocuvanja ribljeg fonda u rijekama Sarajevskog kantona,
narocito Željeznice, izvorišnog dijela Bosne, Zujevine i drugih. U tom smislu planira se oživljavanje posebnog fly fishing revira na Bosni (oko Rimskog mosta), obavezivanje svih ribolovaca na

prijavu svakog krivolova, skupljanje potpisa na zahtjev državnim organima za izmjenu zakonskih propisa (jacanje njihove pažnje, povecanje novcanih kazni, bolje angažovanje sudova i policije itd), sve s ciljem poboljšanja ribljeg fonda i dizanja sportskog ribolova na viši nivo.
Na tom sastanku, osim naše redakcije, ucestvovali su i predstavnici udruženja sportskih ribolovaca Centar i Ilidža, donesena je odluka da se 1. marta, na dan otvorenja ribolova na pastrmku (jer je ona do tada zakonom zabranjena za pecanje) u rijeku Željeznicu (na dijelu kod OBI-ja na Ilidži) ubaci i odredjena kolicina lovne pastrmke, koja ce, svakako, povecati vec postojeci i gotovo uništeni riblji fond na ovim rijekama, narocito kada su u pitanju salmonoidi.
I umjesto da se ovim nastojanjima pridruži, redakcija Dnevnog avaza je objavila afirmativan tekst o krivolovcu koji je usred dana lovio pastrmku na Željeznici i hvalio se svojom sportskom karijerom. Tekst nemamo namjeru da komentarišemo, samo ga prenosimo u potpunosti, onako kako je napisao autor (A.U), a objavljenog 4. februara: “Ugodan jucerašnji dan neki naši sugradjani iskoristili su za šetnju ili ribolov. Na Ilidži smo zatekli nekoliko ribara sa udicama u rijeci Željeznici.
– Upecam poneku pastrmku kada se najmanje nadam, jer u ribolovu nema pravila. Najbolji ulov ostvarim na proljece. Dolazim cesto na pecanje i ovo mjesto je postalo dio mene -kazao nam je Nihad Memic, jedan od ribara.”
Alija Pušina – Oslobodjenje

Pročitajte i:   Više od 300 osoba će 21. aprila čistiti jezero Modrac, žele mu vratiti stari sjaj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.