EkologijaNajnovije vijesti

Buško jezero ribolovna zona

LIVNO – Ministar poljoprivrede HBŽ-a Stjepan Matkovic rekao je da traju pripreme kako bi se ta županija proglasila ekološkom zonom zbog znacenja Buškog jezera i njegove flore i faune. Ministar Matkovic to je kazao na prezentaciji pod nazivom “Ribolovno-gospodarske osnove za ribolovnu sezonu Buškog jezera”, koju je organiziralo ministarstvo. Matkovic je rekao da je HBŽ ekološki zdrava te ima velike ekonomske potencijale koji joj omogucuju da postane prva ekološka zona u BiH. Podsjetio je da bi se time onemogucilo da se na tim prostorima grade termoelektrane i slicni industrijski onecišcivaci, a i da se proizvode geneticki modificirani organizmi.

– Apsolutno sam protiv najavljene gradnje termoelektrana na podrucju Tomislavgrada i Livna bez obzira na to što bi gradnja takvih energetskih objekata mnogo znacila s aspekta zapošljavanja i životnog standarda lokalnog stanovništva – rekao je ministar Matkovic.
Agronomski fakultet iz Mostara daje strucne smjernice za ponašanje kada je u pitanju riblji fond u Buškom jezeru, a namjera je prijeci na intenzivno gospodarenje u ribolovnim vodama. Potrebno je dogovoriti se s opcinama Livna i Tomislavgrada da Buško jezero postane jedna ribolovna zona, kazao je ministar Matkovic. Taj projekt prezentirali su mr. Jerko Pavlicevic, zamjenik predstojnika Zavoda za ribarstvo, ekologiju i zaštitu Agronomskog fakulteta u Mostaru, i asistentica na tomu fakultetu prof. Danijela Petrovic. (f)
Vecernji list

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH u lovi ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.