EkologijaNajnovije vijesti

Dvije vijesti o Buškom jezeru

Buško jezero prirodna baština
LIVNO – Fondacija. “Euro-natur” proglasila je Buško jezero, najvecu vještacku hidro-akumulaciju u Evropi, svjetskom prirodnom baštinom, potvrdio je Stjepan Matkovic, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Livanjskog kantona.
Prema njegovim rijecima, Buško jezero je stanište nekoliko hiljada vrsta mocvarnih ptica i endemske vrste slatkovodne ribe koju u ovom dijelu BiH zovu podbila, te drugim vrstama riba i rakovima.
Na okruglom stolu, koji je održan u Livnu, Matkovic je rekao da su brojni domaci i inostrani investitori zainteresovani za ulaganja u Buško jezero.
Dodao je da su prvi potencijalni ulagaci najavili dolazak krajem aprila kada ce predstaviti konkretne projekte u vezi s ovom hidroaku-mulacijom.(Srna)
Livanjska radionica o neiskorištenom bogatstvu – Investitori krajem aprila dolaze na Buško jezero
Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Livanjskog kantona u suradnji s fondacijama “Euronatur” i “WWF MedPro” organiziralo je u Livnu radionicu o temi “Važnost i buducnost Buškog jezera”.
Kantonalni ministar Stjepan Matkovic govorio je o

temeljnim karakteristikama Buškog jezera, istaknuvši da je fondacija Euronatur to prirodno bogatstvo proglasila svjetskom prirodnom baštinom, staništem preko 50 hiljada vrsta mocvarnih ptica. Planove u projektima oko Buškog jezera, ocekivani razvitak i buducnost jezera koje pripada tomislavgradskoj opcini, a to je 68 posto jezera, prezentirao je nacelnik tomislavgradske opcine Zdravko Prka. O temi vrijednosti i znacaja Buškog jezera kao važnog podrucja za ptice i dijela jadranskog selidbenog puta koji je od
evropskog znacaja govorili su Franceska Antoneli, voditeljica odjela za vode svjetskog Fonda za zaštitu.Inace, koncem aprila najavljen je dolazak potencijalnih investitora na Buškom jezeru.

Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.