Najnovije vijestiVremeplov

Da sačuvamo od zaborava – Прво рибарско друштво у Босни u Херцеговини

Прво рибарско друштво у Босни u Херцеговини
»Рибарски лист« 1936. стр. 22.

Уредништво нашег листа са жељом да прикупи што више података o оснивању првог рибарског друштва у Босни (прво рибарско друштво основано је у Сарајеву 1906. године) и o тадашим рибарским приликама у Босни и Херцеговини, обратило се је поред осталих оснивача и на директора пом. уреда у м. г. Виктора Лангера, који сада живи у Загребу. Г. Лангер је био тако љубезан, па нам је послао слиједeће податке:
»Од Рибарског друштва у Сарајеву немам никакве биљешке или документе, a колико се сјећам (има томе већ 30 година) основано јe Рибарско друштво у Сарајеву на иницијативу пок. г. Едуарда Данде, који је тада био дневничар у рач. осјеку Земаљске владе. Позиву за оснивање друштва одазвали су се око 60—80 шпортских рибара, највише жељезничара те је одмах након отворења дебате на мјeсту скупштине у Маријин двору преузео ријеч г. Јулиус Унгар, жељ. комесар. За тајника је изабран г. Унгар, за благајника г. Леополд Добровић, за претсједника г. Ристо Самоуковић, сада сви умрли, Годишњи принос био је
16 круна. Послије чини ми се био је претсједник г. Ацо Јефтановић и благајну сам примио ја, те сам исту предао 1914. г. Александру Ружићу (Росенбергу) који је такође умро. За вријеме рата мислим, да друштво није више радило. Тек 1919. или 1920-21 оcиовано је ново риб. друштво, претсједник г. Бранко Жегарац сада начелник Мин. унутрашњих дјела. У погледу рибарских шпортских прилика у Босни и Херцеговини могу Вам само толико казати, да је рибарска карта (сива) за један котар коштала 1 круна, да скоро ниједна вода није била забрањена, да дииамит није био познат код рибара, те да је риба било у изобиљу. Добро се сјећам, да сам у оно вријеме у Вогошћи уловио једну пастрву која је тежила 11/4 оку на удицу, те није био ниједан случај, да сам ја као почетник уловио за 1/2 дана 10-20 комада пастрва 20-30 цм. дуљине. У погледу рибарских прилика изван сарајевског котара не могу Вам ништа казати, изволите се ради тога обратити на г. Ферд. Гроса, умир. жељ. чин. у Сарајеву и евентуално на г. Дра Еду Данду сина г. оснивача Данде. Добре информације можете ваљда добити код г. Сирови Фрања, жељ. чин. у миру. Пошто је у Риб. друштву било највише радника из жељезничке радионице, добићете од њих (од старијих) сигурно вриједне информације. Могућe је, да удова Унгар још и данас живи у Сарајеву ,те да она има какав материјал o оснивању друштва. Врло ми је жао, да данас нијесам више у стању да Вам након 30 год. опишем детаље око оспивања Риб. друштва, али ваљда ће се г. Грос или г. Баиер (у тискари Бос. Поште) боље сјетити, како је то све било«.
Доносећи ове податке уредништво најучтивије умољава сву ону г. којима јс штогод познато o првим почецима друштва и тадањим рибарским приликама, да нам то јави, a ми ћемо то онда у нашем листу објавити, како тe ствари не би потпуно пале у заборав.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.