EkologijaNajnovije vijesti

Posavina – Raj za lov i ribolov

Turistička zajednica Županije Posavske je u saradnji sa osam opština Bosanske posavine (Orašje, Modriča, Gradačac, Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Domaljevac, Odžak i našom opštinom Vukosavlje, te Distriktom Brčko i „Nezavisnim birom za razvoj-NBR“ odlučila da vrati Bosansku Posavinu na mapu lovnog i ribolovnog turizma u Bosni i Hercegovini.
Naime, radi se o projektu Posavina-raj za lov i ribolov, koji je baziran na potrebama i potencijalima razvoja turizma u Bosanskoj Posavini. Implementator projekta je Turistička zajednica Posavske Županije u partnerstvu sa Distriktom Brčko.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 332.000 eura, od kojih je Europska unija dodijelila 295.480 eura, a preostalih 36.520 eura je obezbijeđeno od strane ostalih učesnika, tj. sve opštine učesnice.
Tokom 20 mjeseci trajanja projekta, turistička infrastruktura i kapacitet za lov i ribolov u regiji Bosanska Posavina znatno su ojačali.
Konkretno, ovim projektom opština Vukosavlje je dobila
rekonstrukciju lovačke kuće, uređenje jezera Fezanuša, te izgradnja ribolovne kuće.
Urađena je i promocija lokacije, na način da su urađeni znakovi: putokazi (drvene oznake koje će pružiti odgovarajuće informacije o granicama lovišta dotične opštine), mape destinacija, oznake lovišta.
Urađena je i uspostava jedinstvenog info sistema od: mreže info tačaka sa sjedištem u Turističkoj zajednici Županije Posavske (svakodnevna razmjena podataka, pružanje jedinstvenih informacija, jedinstveni kalendar događaja); promotivnog materijala, turističkih vodiča, jedinstvenih oznaka.
Važnost projekta se sastoji u podršci: regionalnom i lokalnom ekonomskom razvoju, jačanju regionalnih i lokalnih kapaciteta u turizmu, te uspješnoj pripremi za proces europskih integracija.
Načelnik naše opštine, gosp. Amir Zahirović je sudjelovao na Finalnoj ceremoniji projekta „Posavina-raj za lov i ribolov“, koja je bila održana u utorak 20.maja 2009., u hotelu Euro u Odžaku.
Na spomenutoj ceremoniji bio je i gospodin Johann Hesse, prvi savjetnik u Delegaciji Europske komisije u BIH i šef operativnog odjela za ekonomske reforme i prirodne resurse.
Ciljevi projekta su: povećati atraktivnost lovnih i ribolovnih resursa u Posavini, okupiti institucije, organizacije, udruženje i privatni sektor oko zajedničke vizije razvoja turizma, ostvariti prepoznatljivost turističkog proizvoda „Posavina raj za lov i ribolov“.
tekst Alena Omičević – www.vukosavlje.rs.ba

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.