KrivolovNajnovije vijesti

Ribočuvari ponovno plijenili i palili vrše

LJUBUŠKI – Trojica djelatnika ribocuvarske službe Udruge sportskih ribolovaca Kravica ponovno su bili u akciji. U suradnji s djelatnicima Policijske uprave Ljubuški, a na dojavu mještana, ribocuvarska služba USR Kravica zaplijenila je i uništila 10 komada vrša na podrucju Trebižata, Vrioštice i Studencice. Kako su nam kazali ribocuvari Vinko Pehar, Željko Antic i Mile Bradvica, ovo nije njihova prva akcija i zapljena vrša, u kojima inace završi dio ionako osiromašenog ribljeg fonda ove rijeke.

Suradnja s policijom
“U nešto manje od dvije godine, koliko postoji ova udruga i njezina ribocuvarska služba, aktivno se kontrolira tok rijeke Trebižat od Pec Mlini do capljine i donekle smo uspjeli stati na kraj nezakonitom izlovu ribe. U tome nam pomažu i djelatnici PU Ljubuški s kojima imamo odlicnu suradnju”, kazali su ribocuvari, dodavši kako im i mještani pomažu. A da problem takvog izlova nije bezazlen, ribocuvari navode kako se

njime sve više ugrožava autohtona mekousna pastrva, ali i rijecni rak kojega se sve rjedje može vidjeti. “Tijekom prošle ribolovne godine imali smo tri akcije poribljavanja, ali sve naše napore da obogatimo riblji fond Trebižata uništavaju nesavjesni ribolovci. I s tim smo se odlucili uhvatiti u koštac. Imamo rijeku koja je prirodni biser, a o njenoj cistoci svjedoce rijecni rak i covjecje ribice te se njenoj zaštiti mora posvetiti maksimalna pozornost”, porucuju ribocuvari.

Pročitajte i:   Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH

Prijave protiv pocinitelja
U zaplijenjenim vršama ovaj je put završilo, na srecu, svega šest kilograma ribe. Buduci da ribocuvari ne mogu uvijek sami pokrivati cijeli tok rijeke Trebižat, predsjednik USR Kravica Ivica Ramljak apelira na sve društvene strukture da im se pridruže u akcijama zaštite ovog vodenog bisera. A da je ribocuvarska služba USR Kravica istinski zaštitnik rijeke i njenih stanovnika, kazuje podatak da su trojica ljubuških ribocuvara clanovi Federalnog ribocuvarskog saveza koji im daje maksimalnu podršku. Vrše zaplijenjene u ovoj akciji završile su na lomaci, a protiv nepoznatih pocinitelja podnijet ce se prijave.

Gorana Jelavic – Dnevni list

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.