EkologijaNajnovije vijesti

Vihoviči – Od ekološke bombe do čistog jezera

MOSTAR – Umjetno jezero na nekadašnjem rudarskom kopu Vihovici, koje je godinama bilo mjesto opasno za okoliš zbog odlaganja otpada i pokvarenih lijekova, u sljedecih šest mjeseci bit ce pretvoreno u zelenu oazu. Predstavnici Grada Mostara i konzorcija Izgradnja Tojaga d.o.o. Mostar – SPERGA obrt Split potpisali su jucer ugovor za izgradnju prijenosnog sustava i pristupnog okna rijeke Neretve u podrucju ovog bivšeg rudarskog kopa.

Otpad odlagan godinama
Prema rijecima direktora jedinice za implementaciju projekta Vihovici Andrije Škobica, navedenim ugovorom otpocelo je rješavanje problema zagadjenosti vode u jezeru Vihovici, u koje je deponirana ogromna kolicina lijekova i drugog otpada, a koje je onecišceno i ulijevanjem kanalizacijske vode iz okolnih naselja. “Izgradnjom prijenosnog sustava bit ce zaustavljen dotok otpadnih voda u jezero, a ujedno ce

biti omoguceno odlijevanje vode iz jezera u Neretvu. Time cemo osigurati cistu i zdravu vodu u jezeru”, kazao je Škobic. Dodaje kako se radi o delikatnom poslu buduci da se prijenosni sustav pravi 24 metra pod zemljom. “Rezultati cijelog projekta bit ce vidljivi sredinom iduce godine kada ce Mostar dobiti veliku zelenu oazu. Gradit ce se i cesta do iste, kao i zaštitna ograda oko jezera, a na kopu ce biti ugašen goruci ugljen”, naglasio je Škobic dodavši kako je sljedeci projekt izradba master plana uredjenja cijelog kompleksa Vihovica, a sama izvedba ce biti predmet javno-privatnog partnerstva.

Pročitajte i:   Hа језеру Aлаговац почело Oпштинско такмичење у спортском риболову

cisti Vihovici za pola godine

Gradonacelnik Mostara Ljubo Bešlic izrazio je zadovoljstvo što je posao na medjunarodnom natjecaju dobila domaca tvrtka. “Mislim da gradimo jednu lijepu oazu u našem gradu sa zelenilom i cistom vodom, kao i sa svim sadržajima koji ce se u iducem razdoblju tamo raditi”, kazao je Bešlic dodavši da su financijska sredstva za realizaciju projekta sanacije kopa Vihovici osigurana iz aranžmana prebijanja duga izmedju BiH i Njemacke. Vrijednost ugovora iznosi 720 tisuca maraka, a planirani rok za izvodjenje radova je šest mjeseci.

Piše: Ivana Krišto – Dnevni list

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.