Najnovije vijestiReportažeUlovi

Ribolov na Bilećkom jezeru

Ili – Čitajući o majstorima ribolova sa juga Bosne i Hercegovine
bilecko_jezero_049.JPGČitajući o majstorima ribolova sa juga BiH, i slušajući priče o velikim “komadima”, ekipa ribolovaca iz Kiseljaka je odlučila da posjeti Bilećko jezero, provede par dana na njemu i pokuša da prevari kojega šarana. Ekipa je krenula u jutarnjim satima 02.09.2008.godine u sastavu Zisko, Gagi i Klizo razmišljajući o vodi na kojoj nikada nisu prije bili.

Po dolasku na vodu, a nakon dosadne vožnje od neka 4 sata, krenule su standardne aktivnosti – raspremanje stvari, priprema krme, markiranje pozicija, hranjenje i zabacivanje. Prije mraka….sve spremno…štapovi zabačeni i može se malo odmoriti.
Klizo uzima štap i “zafrkaje” se po
plićaku, hvata crvenperku od nekih 25 centimetara i slijedi standardno prozivanje “niste vi još ništa, probaj na ovo probaj na ono”…
bilecko_jezero_047.JPGPolako se spušta noć, ponovno zabacivanje i hvataj se kreveta.
Pred svitanje kratki bip indikatora…Klizo zateže i izvlači soma od cca. 3 kilograma, sprema ga u čuvaricu i uz smiješak ide još malo leći čekajući da se ova dvojica probude da idu prihraniti pozicije.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe udicom na plovak za mlađe kategorije

bilecko_jezero_044.JPGOko sedam svi na nogama – vade se štapovi, stavljaju se svježi mamci i ponovno zabacivanje.
bilecko_jezero_048.JPGGagi odlazi do čuvarice i uzima Klizin “trofej”- crvenperku, zakači je na udicu i odvlači na nekih 200 metara od obale razmišljajući ako neće šaran možda se zaleti kakav brko.
Vraća se nazad, ustupa čamac Zisku i Klizi da prihrane pozicije, stavlja štap na rod pod kad mašina krenu polako da se odmotava.
Zateže, u tvrdo.
Ekspresno skakanje u čamac i počinje vozanje po jezeru.
Tek nakon nekih sat vremena Klizo ga prvi ugleda – sooomčinaaa…Gagi ga privlači do čamca…Klizo skida majicu stavlja je oko ruke…hvata ga za usta, ali stara mrcina se još nije predala, malo trznu i nestade u dubini Bilećkog  jezera.
Tek onda kod Gagija počeše grašci znoja da se liju niz čelo, jer je vidio da se udica nije dobro zakačila. Ali majstor kakav  i jeste još jednom diže soma sa dna.
Zisko, ne mogavši više gledati motanje oko čamca, golom rukom hvata soma za usta i ubacuje ga u čamac.
Ovaj mu podera malo prste tako da mu više nije nit’ prilazio, nit’ se htio slikati sa njim.
I onda slavlje zalijevanje hladnom pivom i čestitanje majstoru.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo USR Sarajevo 1906, Memorijal “Ermin Hadžić”

bilecko_jezero_045.JPGbilecko_jezero_046.JPG

Ovaj som je uhvaćen na fini šaranski  pribor, nije vagan zbog nedostatka  crtica na vagi, a težinu prosudite sami. Ili ga pokušajte uhvatiti, jer ova riba na nečiju nesreću a nečiju sreću, i dalje pliva Bilećkim jezerom.

Do  kraja kampanje uhvaćeno je još tri soma i jedan šaran.

BISTRO IZ KISELJKA!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.