EkologijaNajnovije vijesti

Alge spašavaju ljudski rod

Sicušne alge možda ce riješiti problem kako proizvoditi više energije i smanjiti ispuštanje ugljikova dioksida u atmosferu, nadaju se norveški znanstvenici. Zahvaljujuci svojim prirodnim osobinama, mikroalge posjeduju klimatske kvalitete jer troše ugljicni dioksid, i energetske jer su bogate lipidima koji se mogu iskoristiti za proizvodnju biodizela.
– Na tragu smo jednom od najnevjerojatnijih i najrevolucionarnijih otkrica u borbi s klimatskim promjenama i zadovoljavanju energetskih potreba – ocijenio je Frederic Hauge, predsjednik norveške ekološke organizacije Bellona. 

Zamisao je u tome da se plinovi koje ispuštaju tvornice, termocentrale i druga postrojenja koja onecišcuju okoliš sakupljaju i uz dodavanje vode ubrizgavaju u ‘fotobioreaktore’, goleme prozirne cijevi s algama koje se hrane plinom na nacelu fotosinteze.Ideja je uspješno ispitana na uglednom Tehnološkom institutu u Massachusettsu (MIT).
Nakon prolaska kroz ‘juhu’ s algama, ispušni plinovi iz njegove kogeneracijske centrale (koja istodobno prizvodi elektricnu i toplinsku energiju koju pak koristi za grijanje vode ili pare) imali su 50 do 82 posto manje CO2 i 85 posto manje dušikova oksida koji imaju snažan staklenicki ucinak.
Nakon iskorištenja alge se mogu zakopati pod morem ili pustiti u more gdje ce ga stalno cistiti od ugljikova dioksida.
Ova ideja je još u zacetku i znanstvenici moraju pronaci tehnološka rješenja koja ce omoguciti njezinu realizaciju u industrijskim razmjerima te utvrditi koja je vrsta alge, medju stotinama tisuca postojecih, najprikladnija za ovu svrhu.
HINA

Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.