Iz svijetaNajnovije vijesti

Amerika potresena novim saznanjima o zmijoglavoj ribi!

U Americi su, u zadnjih par godina, biolozi izuzetno zabrinuti za autohtone vrste riba koje jednostavno nestaju pred naletom invazije snakehead fish (zmijoglavih riba). One su uvezene iz Azije za potrebe restorana koji spremaju hranu egzotičnih krajeva. Nakon prvog vala uvoza za restorane ova vrsta je postala atraktivna i za zaljubljenke akvaristike pa je počela ekspanzija uvoza ovih egzotičnih riba koju više niko nije mogao kontrolisati.
Malo po malo, ili tačnije, 2002 godine kad su zabilježeni i prvi ulovi sportskih ribolovaca, zmijoglave ribe su dospjele u većem broju u rijeke i jezera. Populacija je naprosto eksplodirala u dijelovima države Meryland gdje su se, nakon izvjesnog vremena, počele
mrijestiti i po par puta godišnje!
Zaprepašteni naučnici misle da su najveći krivci sami restorani, jer su na neodgovoran način čuvali ove ribe koje važe za veoma snalažljiva stvorenja. Naime, dokazano je da zmijoglave ribe mogu nepogrešivo naći izlaz iz klopke i biti na suhom par dana, te da vijuganjem tijelom poput jegulje mogu odrediti pravac svog kretanja nepogrešivo u pravcu vode. Za krivce smatraju i nesavjesne građane, koji su kupovali male primjerke i držali ih u akvarijumima. Po pravilu kad bi riba bila pretjerano velika, iste su puštali u lokalne rijeke i jezera.
Zmijoglave ribe su se toliko razmnožile da postoji realna mogućnost da preovladaju američkim kontinentom i budu superioran predator koji će samim tim uništiti sve živo pred sobom. Pored manjih vrsta najveći problem predstavlja džinovska zmijoglava riba koja naraste preko jednog metra i koja je do sada već par puta napala kupače. To je riba koja je izrazito agresivna i ne poznaje strah, naročito kad čuva mlade.Tu informaciju najčešće koriste takozvani “specimen” ribolovci koji su svoj ribolov posvetili ciljanom ribolovu kapitalnih primjeraka. Džinovska zmijoglava riba, kao i manje vrste, ima primitvna pluća, te tako može prelaziti kraća rastojanja iz jedne u drugu vodu. Samim tim saznanjem naučnici su zaprepašteni i predviđaju pravu eko-katastrofu po autohtone riblje vrste, i brzo širenje epidemije zvane snakehead teror po ostalim vodama u USA.
Prava euforija i stah od “zmijoglavih” su počeli kad je režiser Poll Ziller 2004 napravio horor film “Snakehead Teror”.
Vlasti su aktivirale timove naučnika sa ciljem da po svaku cijenu pokušaju uništiti ili smanjiti populaciju ove neželjene riblje vrste. Sudeći po činjenicama tu bitku su već izgubili jer svakim danom stižu raporti iz većine država USA-a o invaziji ove ribe i biće pravo čudo ako im pođe za rukom da ako ništa kontrolišu populaciju.
Već su zabilježeni učestali ulovi u Kaliforniji, Floridi, Rhode Island – u, Massachusetts – u, Maine – u and Hawaii – ma. U Califoniji i Floridi pored Maryland-a koje je ujedno i epicentar problema populacija je stabilna i već su se počele mrijestiti.

Pročitajte i:   USR 'Neretva 1933': Pad vodostaja rijeke Neretve ugrožava mrijest autohtone mekousne pastrmke i ostalih vrsta riba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.