Iz svijetaKrivolovNajnovije vijesti

Trogirski ribari pustoše šibenski kavatorij mrežama caricama

Potezali i puške zbog mreža !!
Tko će, kada i kako zaustaviti trogirske ribare u pustošenju šibenskog akvatorija mrežama caricama? Vapaj za pomoc uputila nam je grupa gradjana sa Žirja koji, kako kažu, ne znaju kako tome stati u kraj.
– To ne traje od jučer. Kad su opustošili svoj područje oko Splita i Trogira, krenuli su sjevernije. Navodno im mještani otoka južnije od Brača ne daju ni “prismrdit”. Bilo je pokušaja da im se i ovdje otkaže gostoprimstvo. Čak je bilo i potezanja pušaka nedaleko od Žirja, ali je sve ostalo samo na pokušaju da ih se urazumi i dokaže da nema smisla doslovce “pomesti” more koje se godinama ne može oporaviti.
Jasno nam je da more nema medja, ali bi se morali poštivati propisi. Izlov mrežama caricama nije zabranjen, ali je duljina mreža ograničena. Vjerovali ili ne, rastegnu mreže po nekoliko kilometara, a što je još gore, nerijetko dio zapne za stijene i ostane u moru. Te zaostale mreže potpuno
blokiraju pristup riba i morskih organizama njihovim staništima – pokušavaju nam objasniti problem mještani Žirja.
– Ne možemo ići s vlastitim imenima i prezimenima u javnost jer se bojimo. Sukob interesa na ovom prostoru je očit pa se mnogi ne libe upotrijebiti i silu. Nas, medjutim, začudjuje kako i upravi Nacionalnog parka Kornati godinama ništa ne poduzimaju.
Trogirani bez pardona ulaze u Park i tamo ostavljaju svoje mreže, što je zabranjeno pravilnikom Nacionalnog parka Kornati – tvrde Žirjani.
– To je jako ozbiljna tema, ali o njoj mogu govoriti tek uz suglasnost Ministarstva kulture. Naime, Kornati su područje od posebnog državnog interesa. Međutim, da bismo tamo obavljali nadzor, morali bismo imati brod, a mi ga nemamo – kaže Davor Cukrov, inspektor za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture.
Boris Strinovic, dojučerašnji ribarski inspektor, također nam je potvrdio da su Trogirani caricama polovili kvalitetnu ribu na šibenskom području.
– Za tako nešto ne postoji kazna. Koriste li se duže mreže od dozvoljenih, teško je reći. Što se tice NP-a Kornati, mi smo izgubili pravo ulaska u Park, a tamo je ribolov zabranjen – kaže Strinović.
On istodobno naglašava da od 1. lipnja Šibenik nema ribarskih inspektora, jer on je prešao na radno mjesto načelnika za upravljanje ribarskom flotom, a njegov kolega Milivoj Zorić je voditelj sektora za statistiku ribarske flote. O tome što se dogadja u šibenskom akvatoriju, spremno je za novine progovorio profesionalni ribar Ojdan Bilić.
– Trogirani svakodnevno zalaze u vode Parka. Premda bi trebali, uopće ne označavaju plutačama mjesto gdje polože mreže, vec to čine plastičnim bocama od jamnice i radenske, tako da se ne zna vlasnik mreža. Što se tiče dužine carica, to je teško kontrolirati. Recimo, postave caricu, a na nju vežu prostirače i tako dobiju kilometar, dva, tri ili više mreža.
Zbog gruba vremena nerijetko ih ne uspiju ni izvaditi – kaže ribar Bilić. Što o tome kažu u NP-u Kornati nismo uspjeli saznati, jer nismo mogli doći do prvog čovjeka Nevena Bausa, jedinog koji bi mogao službeno o tome progovoriti i koji je taj vrući problem naslijedio od prethodnika.
slobodnadalmacija.hr

Pročitajte i:   Bilten 18. Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na plovak - Jezero Skresovi, Hrvatska

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.