EkologijaNajnovije vijesti

Mostar info – Kolektori iz obližnjih naselja sistematski ubijaju Neretvu

MOSTAR – Onecišcenost rijeke Neretve svakim je danom sve ocitija. I dok se brojni ekolozi upinju pokazati svoju revnost prema gradu i privrženost njegovim vodama, Neretvi, prije svega, a gradske vlasti sitnim grantovima kupuju njihov mir i odanost, dotle Neretva u najstrožem središtu Mostara, i na ocigled gradjana, doslovno umire.
Kolektor iznad razine rijeke
Tko se približi rijeci, jasno ce vidjeti ocajno stanje Neretve na lokalitetu izmedju Titovog mosta i mosta na Bunuru. Rijeka Neretva je ovih dana tekla ispod biološkog minimuma vode, stoga se s pravom postavlja pitanje cija je to odgovornost. Takodjer, stanete li na Titov most jasno cete vidjeti kako se kolektor iz smjera Cernice, koji ispušta tone smrdljive vode i otpada, doslovno našao iznad razine rijeke, što predstavlja ne samo ružnu sliku za prolaznike, nego svakodnevno svjedoci o kolicini nemara i zapuštenosti koju svi iskazujemo prema Neretvi, u koju se kunemo i zaklinjemo.
Crne fleke plutaju Neretvom
Uz to, prljava, masna, ogromna crna fleka, kao posljedica ranije navedenog, konstantno se slijeva niz rijeku Neretvu prema Starom mostu, pa tako i prema rijetkim kupacima i skakacima koji su još ostali odani ovoj rijeci.

Pročitajte i:   U Kiseljaku održano Prvenstvo SRS FBiH u disciplini "SPIN" za seniore

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.