Najnovije vijestiOstale vijesti

Ribocuvari za kratko vrijeme osujetili nekoliko krivolova na rijeci Neretvi

Unatoc inspekciji i policiji, sudovi rijetko kažnjavaju – Trojica ribocuvara Udruge sportskih ribica “Neretva” Mostar postali su strah i trepet kriminalcima na obalama rijeke Neretve.Reagiraju na svaku dojavu ribica i gradjana.
Trojica ribocuvara Udruge sportskih ribica “Neretva” Mostar postali su strah i trepet kriminalcima na obalama rijeke Neretve. Mensur Br-kic, Dario Špuran i Semir Dumpor bdiju nad rijekom danonocno, a buduci da na raspolaganju imaju vozilo, reagiraju na

svaku dojavu ribica i drugih gradjana.
Prijave inspektorima
– Samo su u nekoliko dana osujetili dva ribarenja 50-metarskim mrežama, dva lova podvodnom puškom i protuzakonitu sjecu šume na prostoru mrjestilišta neretvanske pastrve. Inspekciji Gradskoga poglavarstva i Ministarstva šumarstva prijavili smo sve slucajeve i tako ce biti i ubuduce.
Policija je uhitila dvojicu citlucana, zatecenih s mrežom u Žitomislicu, a pocinitelje krivolova s mrežom na salakovackom jezeru nisu priveli, jer je mreža zatecena na obali, a oni su izjavili da su je tu pronašli. Prekršitelji s podvodnim puškama takodjer su završili u rukama policije, a i šestorica su drvosjeca podno Željeznickoga mosta uhvaceni na licu mjesta – kazuje nam Srecko Šaric, predsjednik Povjerenstva za zaštitu i unapredjenje ribljeg fonda.
Josip Praljak, predsjednik Društva, upozorava kako ce, ako se inspekcija ogluši, ribici poduzeti radikalne mjere.
– Spremni smo i sami prekršiti Zakon ako cemo tako natjerati Grad da nam konacno zaštiti Neretvu. Nikada nitko nije prijavljen zbog nafte koja zasmrdi iz kanalizacijske cijevi kod Peškina kola – ljutit je Praljak.
Zaštita Neretve
On je iznimno zadovoljan suradnjom s policijom, napose s Policijskom postajom Jug, ali komentira da mostarski sud puno teže osudjuje prekršitelje, dok za iste stvari puno više pocinitelja nedjela plati globu na sudovima Konjica i capljine.
– Naših 1.800 clanova svesrdno radi na zaštiti Neretve i ima pravo tražiti pravdu. To je prigoda napomenuti i kako svoja tri ribocuvara, koja pokrivaju 98 km obale, od Salakovca do granice s opcinom capljina, placamo od svojih clanarina.
Istodobno, na proracunu Grada Mostara su dva šumara u Blagaju koja nadziru vrelo Bune i samo sedam kilometara obale nizvodno – na nepravdu ukazuje Josip Praljak, predsjednik Društva.
NEODGOVORNI POJEDINCI
Još uvijek neodgovorni pojedinci love ribu kemikalijama, strujom, vršama, puškama i mrežama, što je strogo zabranjeno.Ne pomaže ni cinjenica da Grad svake godine plati komunalnim poduzecima “cišcenje” Radobolje bagerima, kada sravne sa zemljom riblja staništa i naprave pomore. Mi bismo, da nas obavijeste, premjestili mladj u vrelo Radobolje, a zahtijevali rucno cišcenje korita, a ne strojevima, završio je Praljak.
Darko Juka – Vecernji list

Pročitajte i:   Ekolozi u misiji zaštite Gornje Neretve: 300 čuda prirode ili 7 malih elektrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.