Iz svijetaNajnovije vijesti

Arapiama, jaguar i…

Arapaima, pirarucu, ili paiche (Arapaima gigas) je južnoamericka tropska slatkovodna riba.To je jedna od najvecih slatkovodnih riba na svijetu jer su, navodno, njena najveca dužina 4.5 metara, a težina više od 200 kilograma.
Zbog izlova i cijenjenog mesa u Južnoj Americi, a koje se i izvozi u druge zemlje, arapiame duže od 2 metra su danas rijetkost.
Ishrana arapiame se sastoji od drugih riba, ali i malih životinja.
Riba ima sposobnost disati i zrak jer su njeno stanište rijeke sa jako malo kisika, a koje cesto i presuše.Zbog mogucnosti “gutanja” zraka, prilikom suša, arapiama preživljava zakopana u blato ili pijesak.
Na nekim lokalitetima u Južnoj Americi, pronadjeni su fosili riba koji jako podsjecaju na arapiamu, što ne bi bilo cudno da je i ista vrsta, s obzirom na ovu njenu sposobnost.
Ovu ribu su introducirali i tajlandjani i malezijci u svoje vode, a zbog ribolova.Smatraju je i akvarijskom ribom, ali je zanjen uzgoj potreban veliki akvarij 😉


U Južnoj Americi, jezik ove ribe koriste u medicini – sušeni jezik arapiame u kombinaciji sa korom guarana drveta se mješaju u vodi i sa tim se uspješno ubijaju crijevni paraziti.
Na klipu ispod možete vidjeti kako jagur lovi arapiamu.

Pročitajte i:   Zagađenje Sane u nekoliko općina, mještani traže odgovore


Osjecate li se kao ovaj jaguar?
Ipak, on ne lovi štapom, nemate potrebe.
Neki drugi love ribu….štapom! grin wink

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.