EkologijaNajnovije vijesti

Biolozi iz EU apeluju “spasimo jegulje”

Atlantska jegulja (Lat. Aglia-anglia) je na rubu biološkog opstanka.
Nakon završene ekspedicije Galtea koja je imala za cilj da markira i prati matične jegulje na njihovom putu do Sargajskog mora, vodeći biolozi u EU su saglasni da se moraju uvesti restriktivne mijere kako bi se zaštitila ova riblja vrsta!
Jegulja je prekomjernim izlovom komercijalnih ribara u zanjih par desetljeća dovedena pred rub biološkog opstanka.
Ministarstvo EU koje je odgovorno za ribarstvo je donijelo odluku da komercijalni ribari moraju smanjiti godišnji izlov za 50% u narednih 5 godina, stim da će i sama lovna veličina jedinki biti drastično podignuta kako bi se pružila šansa na mrijest i polno nedoraslim primjercima.
Cijeli projekt obuhvata i zabranu određenih alata (mreža) za ribolov ove vrste, kao i totalna zabrana

ribolova jegulje od 2012 u svim slatkovodnim i braktičnim vodama koja će važiti kako za komercijalne tako i za sportske ribolovce. Pored ovih mijera zaštite predviđa se da će se u narednom periodu više obratiti pažnja o daljoj gradnji prepreka na rijekama koje su ujedno i “vodene ceste” za odlazak matičnih jegulja put Sargajskog mora ali i dolazak mlađi na ušća rijeka i dalji ulazak u kontinentalne vode. Sve vrste prepreka na rijekama moraju u budućnosti imati izgrađene takozvane riblje stepenice (kaskade) kako bi ribe neometano zaobilazile ljudskom rukom izgrađene objekte.

Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču

Vijest obajvila novinska agencija “RITZAU”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.