Boilie
Uvijek u ovo doba godine pocnem razmisljati koje boilie bi odgovarale za dolazecu sezonu a to i nije tako jednostavno jer se moram odluciti za jednu ili dvije vrste.Moj cilj je da cijena ne bude visoka a da ipak napravim atraktivnu boilie.Pravio sam boilie koje su hvatale sarana ali svaka nova godina donosi i nove ideje a samim tim i promijene.Svakoj novoj sezoni prilazim odgovornije i ocekujem od miksa koji napravim da ispunjava sve uvijete jer ulazem vrijeme, trud i novac.Dobre boilie moraju imati sve friske sastojke treba biti ukusna i da ima odgovarajucu tezinu.Znaci za vecu udaljenost nesto teze a za manje distance lagano tonuce boilie.Prihranjivanje sa laganom i teskom boilie povecavamo atrakciju prihranjenog mijesta.Kada su ribe na hranilistu teze boili se eventuelno kotrljaju po dnu dok plivanje ribe lagane boilie dize sa dna i one lebde i lagano padaju na dno.Ovakvu reakciju boilie bi mozda postigli sa mini mamcima ali posto ja koristim 20mm boilie onda je suspending boilie pravo rijesenje.
Dobar miks mora imati slijedece sastojke:Sojina razna brasna,griz kukuruzni ili psenicni,riblje brasno,mesno brasno,mlijeka u prahu sve drugo je stvar ukusa ribolovca.Sa ovim sastojcima cemo postici oko 30% do 50% proteina 02% do 10% masnoce i sta ti ja znam u svakom slucaju dovoljno ugljenih hidrata sa cim ce saran biti zadovoljan.Finocu mamca naravno moramo dotjerati sa jos nekim zasladjivacem kao i zacinima da bi boilie dobila ukus. Boilie moze biti ljut, sladak, slan ali vazno je da ima neki ukus.Kojekakve aminokiseline ne dodajem jer dok saran pojede moje boilie i dok to na njega dijeluje ja sam vjerovatno vec kod kuce i po meni je to bacanje novaca.Ako vec hocu da povecam atraktivnost moje boilie onda po meni je prvi izbor brasno od govedje jetre koje stavljam u moje mikseve uglavnom 05%.Robin Red je isto tako odlicna stvar mirise fantasticno malo je ljut i daje ukus boilie.Ovi sastojci nisu nista novo ali ja sam sa njima pravio mikseve i hvatao ribe.Prosle godine sam prvi put probao zacin koji nisam ranije poznavao zove se kurkuma i na Borackom jezeru je taj miks bio prihvacen od sarana.Probao sam apetit stimulator kao betain ili glutamat kao pojacivac ukusa ali nisam siguran da sam bolje prolazio u ribolovu ko voli moze i to probati.Jos jedna bitna stvar je da boilie ima malo grublju formu da bi se lakse oslobadjale vodom rastvorljivi sastojci i samim tim postajali atraktivniji za ribu.Poznato je da ribe dok se hrane proizvode razne zvuke jer drobe hanu koja je nerijetko tvrda.Saran drobi skoljke puzeve i ostale zivotinjice tako da stimulise i druge ribe na ishranu jer se zvuk odlicno rezlijeze kroz vodu.Na tom planu se moze isto nesto uraditi a to je da miksu dodamo jaja sa ljuskom.Jaja normalno izmiksamo ali sitni komadici ljuske postanu dijelovi nase boilie i samim tim dobijamo zeljeni takozvani chrunch-effekt. Mozda sam sa ovim kratkim clankom nekome dao neku ideju ili nekoga stimulisao da sam napravi svoju prvu boilie.Bilo kako bilo sa boilie koju sami napravite znat cete da je friska i sta sve sadrzi dok kupovne boilie su nesto u zatvorenoj vreci bez navedenih sastojaka i roka upotrebe.Znamo da kupovne dobro mirisu i na sta mirisu ostalo je tajna proizvodjaca.Ko nema povjerenje u boilie bez dodatnih aroma mogao bi ostati fleksibilan i uvijek aromu po zelji mijenjati.Ja radim tako ako bas riba ne radi stavim odredjen broj boilie u jednu kesu i dodam malo arome ,kesu napusem i zavezem.Nakon 20-30min.imam boilie sa novom aromom i mogu probati dali to prolazi.Ako aromu dodajemo uz jaja niko nam ne garantuje da ce boilie ako je aroma od jagode i imati ukus jagode.Moje misljenje je da praviti boilie bez dodatnih aroma je prakticnije i promjene su uvijek pa i na vodi moguce.
Neka je prijatno nasim saranima!
Salcinovic Amir