Najnovije vijestiOstale vijestiReportaže

Bosanski Robinzon

Tekst je poslao Muris Đug, a koji je napisan za jubilarni 200-ti broj “Ribica i riba”
Prije mjesec dana dobio sam zadatak od našeg i vašeg urednika da napišem nešto za jubilarni broj. Moja velika sreca je da nisam profesionalni novinar te da mogu sebi dopustiti luksuz odsustva inspiracije a time i ne pisanja tekstova koji su tek puko ispunjavanje norme, a cije me pisanje ni malo ne ispunjava zadovoljstvom.
Do sada sam uspijevao pronaci kristalna zrnca inspiracije i pisati o stvarima koje me raduju ili o stvarima koje me bole. I na taj nacin priuštiti zadovoljstvo pisanja sebi i nadam se zadovoljstvo citanja Vama, poštovane kolege ribici.
Puno je tema koje okupiraju moje misli a jedna, (nadam se prikladna i svecarska – jubilarni broj) me je je u poslijednje vrijeme narocito obradovala.

Trudim se da pišem i pricam samo o stvarima koje poznajem tako da cu i ovaj put pisati o necemu što dobro poznajem. O bosanskim „Robinzonima“ – jezeru Modrac i SRD “Rudar-Kreka” iz Tuzle.
Od 1996. godine prošlo je 12 godina i proteklo mnogo vode Savom i Dravom tako da ono što cu iznijeti možemo nazvati pravilom a ne slucajem. Nakon nesretnog rata naši životi i životi naših prijatelja – rijeka i jezera su se mnogo promijenili – uglavnom nagore.
Bosanci kažu:
“Nisi dobar komšija ako legneš sit a tvoj komšija gladan“.

Naš Modrac je je tih devedesetih bio stari umorni komšija koji je cijeli svoj život uvijek davao ali je, eto, sad trebao komšijsku pomoc. clanovi SRD “Rudar Kreka” su to prepoznali i poceli borbu za svog susjeda, borbu protiv nevidljiv lopova-ribikradica.
Neravnopravnu borbu, jer je njima dopušteno da varaju, a nama da se pošteno borimo.
Slika 2.
Tih devedesetih, takmicarski sport o kojem se brinu clanovi SRD Rudar Kreka tek je pružao naznake da tu ima potencijala da ovo društvo postane jedno od najboljih na prostoru ne samo BiH nego i bivše YU.Uporedo sa bitkom za Modrac zapoceta je borba za vrhunskim rezultatima na takmicarskom polju od kojeg je neizbježno spomenuti i organizaciju 2 kupa-prijateljska takmicenja koja su sada vec prepoznatljiva ne samo u bivšoj Yu nego i šire.
Ponovo Slika 1.
12 godina poslije sa zadovoljstvom možemo reci da smo uspjeli. Prvih godina sami a onda i sa svojim komšijama sa kojima dijelimo našeg starog susjeda jezero Modrac. Na jezeru izvanredno funkcionira profesionalna ribocuvarska služba sastavljena od istinskih entuzijasta i zaljubljenika u ovo prelijepo jezero. Broj ribokradica je svakim danom sve manji a to se vidi i po postepenom obnavljanju kvaliteta i kvantiteta ribljeg fonda- deverika, štuka, som , smudj, bucov. Još par godina i doci cemo na predratni nivo a onda je samo nebo granica. Potvrda za to je stigla i u formi prve naucne studije o Modracu uoblicena u jednoj doktorskoj disertaciji.
Živi smo – jezero je živo a interesantni smo i istraživacima.
Ponovo Slika 2.
Kako se Modrac oporavljao i takmicari kvalitetnije radili tako su i rezultati sa domacih i medjunarodnih takmicenja postajali sve bolji. A naša dva mezimca – Kup takmicenja, postajala su sve bolje organizovana sa sve vecim brojem najboljih ekipa iz regiona i, što je vrlo važno, sa sve više ulovljene ribe na takmicenjima.

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

Trenutni rezultat je slijedeci:
– U svim reprezentativnim selekcijama, svake godine, se nalaze takmicari iz SRD Rudar Kreka a najcešce kao njeni najbolji clanovi.U mladjim kategorijama i po više njih.
– dajemo najviše trenera pojedinih BIH nacionalnih selekcija
– sa prijateljskih medjunarodnih takmicenja u 90% slucajeva vracamo se sa peharima.
– dva kup takmicenja koja organiziramo u prvoj suboti aprila i u prvoj suboti oktobra postala su vjerovatno najkvalitetnija takmicenja u regionu. Na njima ucestvuje u prosjeku 27-32 ekipe od toga samo desetak iz BiH a sve ostale ekipe dolaze iz inostranstva (za koje je obezbijedjeno besplatno nocenje i vecera).
Trudimo se da to uvijek budu najbolje ekipe iz susjednih država sa puno reprezentativaca. Do sada smo uspjevali.Na tim takmicenjima se u prosjeku lovi preko 8 kg ribe a prvak sektora mora imati više od 10 kg. Krupan keder u jesen i deverika u proljece pobjednicke su ribe u poslijednjih par godina.
– Kompjuterska obrada rezultata takmicenja vec je uveliko praksa.
– rekord staze u zadnjih 5 godina popeo se sa 14,980 kg na 23,270 kg (kedera) što je nezvanican Svjetski rekord u kederu. 12 kg deverike rezultat je pobjednika prošlo proljece.
-na ovim takmicenjima svi gosti se osjecaju kao kod kuce.
I na kraju šlag. Nova era. Prije par dana dobili smo zvanicnu potvrdu da na aprilsko takmicenje po prvi puta dolaze prvaci Belgije sa dvije ekipe, prvaci Madjarske i ekipa Mila Colomba.To je tek pocetak spiska najboljih.
Takmicenje ce vjerovatno (u toku su pregovori) biti direktno prenošeno na kantonalnoj televiziji – poput nogometne utakmice.
Nadamo se da smo do sada, a da cemo i ubuduce, postavljati nove standarde u organizaciji ovakvih kupova na koje smo posebno ponosni. Svi oni koji dolaze u Tuzlu znaju da je ovo samo dio lijepe atmosfere koja prati ova takmicenja.
I nakraju, pitanje zašto naziv Bosanski Robinzon. Na žalost, Robinzon je dugo vremena bio usamljen na pustom a prelijepom ostrvu. Nadamo se da nece dugo ostati sam.
Umjesto pozdrava- DOBRO NAM DOŠLI
TUZLA, 01.10.2008. DR.SC. djug Muris

Pročitajte i:   Neukrotiva Drina raj za ribolovce

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.