Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

ZAVRSENA PRVA FAZA PORIBLJAVANJA

poribljavanje_jablanickoKao i svake godine do sada, i prošle je JP EP BIH trebala finansirati poribljavanje voda Udruženja nizvodno od brane HE Jablanica. U toku 2008. godine to poribljavanje je trebalo biti izvršeno u oktobru, ali zbog kojekakvih problema sa tenderom JP EP BIH je to odgodila za januar 2009.godine.
I pošto smo vec izgubili nadu da cemo ovo poribljavanje i izvršiti ipak se to dogodilo 08.01.2009.godine kada je u skladu sa ribarstveno-gospodarskom osnovom ubaceno ukupno 15.000 komada kalifornijske pastrmke cca 25-30 cm, od cega 5.000 u Jablanicko jezero, a 10.000 u Grabovicko jezero.

Ovo je druga faza poribljavanja, a iz JP EP BIH smo dobili obecanje da ce uskoro biti izvršena i treca faza kada ce u vode USR “Glavatica” Jablanica biti ubaceno još 30.000 komada potocne pastrmke cca 20-25 cm cime bi ovo preduzece ispunilo svoje obaveze što se tice poribljavanja koje je trebalo biti izvršeno u toku 2008.godine.

Samo bih još napomenuo da je na snazi privremena zabrana ribolova na vodama ovog Udruženja kako bi se sprijecilo nekontrolisano masovno izlovljavanje tek ubacene ribe.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH u lovi ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.