Najnovije vijestiTehnike i pribor

Prakticni savjeti za održavanje pribora (www.unskiribari.com)

Prateci zakonsku regulativu, nastupilo je “mrtvo” razdoblje za ribolovce, bar kada je u pitanju ribolov salmonidnih vrsta riba (mladica, pastrmka, lipljen).
To je vrijeme kada se vrši rekapitulacija prethodne sezone, ali i vrijeme kada se vec polako pocinje sa pripremama za pocetak nove sezone. Vecina ribolovaca, svoj relativno skupi pribor i svoje «mezimce», poslije završetka sezone ostavi po strani, cekajuci zadnji dan pred otvor i onda shvate da im je pribor zapušten, prljav, da ne dostaje sijaset sitnog pribora itd. E onda, mili moj, na pocetku ribolovne sezone budu razocarani u funkcionalnost pribora.
Evo par prakticnih savjeta šta bi trebao pravi ribolovac napraviti po završetku ribolovne sezone:

Pregledati i ocistiti ribolovni štap i mašinicu
Pod tim podrazumijevamo da se štap lagano ocisti suhom krpom od zaostale prljavštine. Obavezno pregledati provodnike, ocistiti ih i uociti moguca oštecenja.
Pregledati mašinicu. Nakon što mašinicu ocistite s vanjske strane s mekanom cetkicom, provjerite joj unutrašnji mehanizam i po potrebi ga podmažite.

Pregledajte najlon ili strunu
Kada je u pitanju najlon za varalicarenje i lov udicom na plovak najbolje bi bilo da najlon iz predhodne sezone, ako ste u mogucnosti, bacite i da stavite novi. Kada je u pitanju struna za mušicarenje postupak je slijedeci. Izvadite sinteticku strunu iz kotura kako bi se ispravila i bila spremna za novu sezonu. Pripravite blagu mješavinu mlake vode i praška za sudje ili šampona. Spužvicom pažljivo ocistite strunu, lagano je namastite, a zatim smotajte u veliko klupko od oko metar promjera i objesite na nekom suhom mjestu, u garaži ili na tavanu ili vec na drugom mjestu gdje ostavljate pribor. Nakon što strunu operete i dobro je obrišete mekanom krpicom, lagano je namastite.

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

Pregled varalica, mušica i sitnog pribora
Prvi dio posla je odvajanje onoga što nam ne treba, a takvih stvari ima uvijek, mnogo više nego što nam se na prvi pogled cini. Umjesto da oštecene dijelove opreme ipak ostavljamo po principu “možda ce zatrebati”, sve polomljene plovke, zahrdjale udice, stare najlone treba baciti. Zatim treba oprati i osušiti kutije za sitan pribor, pa sve spakovati uredno i temeljno. Po velicini treba rasporediti olova, udice, plovke, vrtilice, kopce… Plovke treba prebrisati vlažnom krpom i takodjer spakovati po velicini ili vrsti tehnike i ribe, a isto se odnosi i na sve ostale sitnice. Kada se taj posao završi, više nije tako teško imati sredjen pribor i uvijek znati gdje se šta nalazi. Provjerite stanje mušica, neke su oštecene i na žalost treba ih odstraniti, drugima su slomljena ili savijena krila, a neke su opet u cijelosti deformirane. U tom slucaju prokuhajte malo vode i naparite nekoliko sekundi svaku sumnjivu mušicu. Iskoristite priliku da pregledate sve kutije i složite muhe po porodicama, suhe, mokre, nimfe, strimeri. Oni koji sami vezuju muhe, mogu nadopuniti kutiju s modelima koje su izgubili za vrijeme prethodne sezone ili je obogatiti s novim kreacijom. Držeci oštecenu muhu iznad pare, s prstima joj pažljivo ispravite krila i staviti svaki isperak na svoje mjesto, izgledat ce kao nova!
Nadamo se da ce te se pridržavati ovih prakticnih savjeta , jer ce te time produžiti vijek trajanja svog pribora i necete doživjeti razocarenja u novoj ribolovnoj sezoni.
Bistro! – www.unskiribari.com

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.