Najnovije vijestiTehnike i pribor

Iz entomologije: Mrav (www.unskiribari.com)

Od nivoa mora do najviših planinskih predjela mravi su prisutni u svim vrstama staništa i zastupljeni su velikim brojem vrsta (oko 12000). Bilo da u vodu dospiju padanjem sa grana priobalne vegetacije ili za vrijeme svog svadbenog leta, ne postoji gotovo nijedna riblja vrsta salmonidnog regiona koja se u takvim prilikama nece bogato hraniti. Pažnju zaslužuje razmišljanje da odredjene vrste insekata i njihove predatore povezuje i nešto više od vizuelnog opažanja. Naime, primjetno je da pastrmka ili lipljen sakupljaju mrave u bilo koje doba godine cak i kad u njenoj blizini postoje mnogo primamljiviji zalogaji insekata. Jedino logicno objašnjenje može biti da poseban afinitet slijedi iz specificnog ukusa koji prouzrokuje mravlji kiseli odbrambeni aparat…

Pastrmka se mravima hrani na površini ili neposredno ispod nje. Nakon jakih ljetnjih pljuskova ili za vrijeme vjetrovitih dana ogroman broj mrava biva otpuhan ili spran u vodu. Ti insekti veoma kratko plivaju površinom a nakon toga ih voda kroz brzake i vodopade potopi i nosi ispod površine. Pastrmka ih presrece na mjestima koja svojim culima identifikuje kao zone na kojima podvodne struje koncentrišu hranu. Pogodne imitacije ovakvih mrava su one izradjene od konca naglašene siluete i sa veoma malo namotaja nogu. Treba ih imati u velicinama od 12 – 18 jer i velicine prirodnih mrava variraju od vrste do vrste. Tehnika lova u ovakvim situacijama je uobicjena za vlažne mušice. Pošto je odredjivanje momenata kad pastrmka sakuplja mrave u dubini gotovo nemoguce, pravi trenutak za ovakav pokušaj je svako neobjašnjivo odbijanje drugih imitacija u vrijeme kad se njima normalno lovi. Od kraja jula pa do kraja septembra iz brojnih mravljih kolonija polijecu krilate ženke da bi se parile sa mnogo manjim mužjacima. Nijedan vodeni insekt ne može izazvati takvu euforiju riba kao kad velike mravlje ženke, skromni letaci, pocnu padati po površini. Rojenje mrava se odvijaja gotovo istovremeno na prilicno širokom prostoru, sa milionima jedinki u vazduhu pa srazmjerno veliki broj završi i na površini rijeka. cim jednom dodirnu vodu mravi se sa nje više ne mogu podici pa su lak plijen ribi. One ih skupljaju polako te se na površini vide samo koncentricni krugovi. Imitacija krilatih mrava osim velicine mora imati odgovarajuci oblik, boju a svjetlucava imitacija krila pospješuje njihovu lovnost. Ribe se u lovu na mrave lociraju na mirnijim dijelovima reke pa im se imitacije moraju baciti sa bezbijedne daljine i dosta uzvodnije od mjesta gdje uocavamo aktivnost ribe.

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

NAPOMENA: -Tekst je preuzet sa druge ribarske stranice, tako da predstavljene mušice ne moraju da imaju istu lovnost i na našim vodama, ali u svakom slucaju tekst je zaista interesantan i poucan. BISTRO!
admin

Leteci mrav ( Flying Ant) je namijenjen situacijama kada na vodi zateknemo rojenje bilo koje vrste mrava. Veoma je plovna imitacija koja u pomenutim uslovima daje odlicne rezultate.
Udica : model za plivajuce mušice # 18 – 12
Tijelo : zecja dlaka a preko nje kao pokriv, crna srneca ili dlaka jelena
Krila : dva vrha grizli pijetlovih pera
Noge : namotaji smedjeg pera pijetla

Policelonski mrav (Policelon Ant) je moderna imitacija mrava sa visokom plovnošcu i veoma plasticnim izgledom. Najbolje vrijeme korištenja ove ali i ostalih imitacija mrava je jesen i vrijeme nakon ljetnjih kiša kada veliki broj ovih insekata bude spran sa vegetacije i stijena u rijeke.
Udica : udica za plivajuce imitacije # 18 – 14
Tijelo : crni antron sa pokrivom segmenata od tracice policelona široke 3 mm
Noge : namotaji smedjeg pijetlovog pera

Pročitajte i:   SRK Visoko: Održano udruženjsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Tvrdokorni mrav (Hardshel Ant ) je stara imitacija koju vole svi mušicari. Veoma je cvrsta i zahvalna za korištenje. Najbolje rezultate daje kao vlažna imitacija, vodjena poprecno na tok vode ili direktno nizvodno. Podjednako uspješna pri lovu lipena i pastrmke.
Udica : model za vlažne mušice # 16 – 8
Tijelo : konac za vezivanje namotan u formu mravljeg tijela i lakiran više puta
Noge : crno ili tamno smedje pero petla

Cimet mrav (Cinnamon Ant) je namijenjen situacijama kada se na vodi nadju mali smedji mravi koji mogu da iznenade svojom ogromnom brojnošcu i kada se pastrmkama, koje u takvim momentima mogu biti izuzetno selektivne, mora pored siluete ponuditi i odgovarajuca boja.
Udica : model za plivajuce mušice # 18 – 14
Tijelo : dabing (antron) boje cimeta
Noge : smedje pero pijetla

One thought on “Iz entomologije: Mrav (www.unskiribari.com)

  • Sa paznjom sam pregledao nekoliko vasih tekstova i stvarno mi se dopadaju . Mislim da umijete pisati i prenijeti kvalitetne savjete. Websajt vam je lijepo poslozen. Lijepo bi bilo da ga malo osvjezite u neke rumenije boje. Medjutim, to je samo neprofesionalno misljenje, pa ne morate da ga uzmete za ozbiljno . Srdacan pozdrav !
    PS. Podijelio sam vas sa prijateljima na fejsbuku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.