Otkrivena misterija svjetlece ribe s prozirnom glavom

Zbog velikih morskih dubina u kojima je nastanjena, riba Macropina microstoma kroz evoluciju je razvila nevjerojatnu sposobnost – mogucnost micanja ocima koje se nalaze unutar glave i na taj nacin mogu promatrati okolinu u svim smjerovima, pa cak i iza njezinih ledja. cudnovate divovske zelene oci naime gledaju kroz glavu koja je prozirna te svijetli, stoga su oci i unutrašnjost glave jasno vidljivi.
Kako tako tanka opna glave može izdržati pritisak u takvim dubinama?

Umjesto kože se razvio proziran štit upravo zato da bi oci kroz njega mogle vidjeti okolinu, osim toga, znanstvenici to smatraju njezinim obrambenim mehanizmom. Osim glave ostatak tijela se ne razlikuje previše od ostalih riba, iako su dvije rupice na prednjoj strani glave nešto slicno ljudskim nosnicama. Macropina microstoma je dugacka svega nekoliko centimetara, a uglavnom se hrani planktonima i malim ribama.

Prema nekim informacijama, za ovu se ribu zna od 1939. godine kad su je ribari sasvim slucajno izvukli na površinu u mreži. Medjutim, dok je koprcala u mreži i došla do površine veci dio ribe bio je oštecen, stoga prozirna glava i nije toliko dolazila do izražaja jer se na nju nije obracala pažnja. Kasnije se tek doznalo da je to riba koja živi u dubinama gdje suncevo svijetlo gotovo ne dopire, te da joj glava svijetli.

Pročitajte i:   Konkurs za domaćina za izbor domaćina 10. Svjetskog mušičarskog prvenstva za kategoriju ‘Master’ 2025.

Kad poželi doci do površine mora, riba svoje oci jednostavno preokrene unutar glave kako joj svijetlo ne bi oštetilo vid. Znanstvenici vjeruju kako su njezine oci prekrivene “posebnim filtrom koji u mraku ‘ignoriraju’ i najmanju svjetlost”. No, ono cemu se znanstvenici i dalje cude, te mozgaju vec neko vrijeme je prozirna tanka membrana glave koja uspijeva podnijeti pritisak dubine 800 metara.

Link video klipa:

httpv://www.youtube.com/watch?v=RM9o4VnfHJU

Preneseno sa www.index.hrhmm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.