EkologijaNajnovije vijesti

Masna mrlja plutala Bosnom

Predstavnici Rafinerije ulja iz Modriče uzeli su uzorke vode iz rijeke Bosne kako bi utvrdili o kojoj je supstanci riječ…
U Bosni se jutros pojavila masna mrlja nepoznatog porijekla.
Prema riječima rukovodioca civilne zaštite Bosanski Šamac Bore Bogdanovića, ostaci mrlje koja je plutala nekoliko sati niz Bosnu zadržali su se samo kod Prudskog mosta, a sve ostalo oteklo je nizvodno u Savu.Masnu mrlju, koja od ranih jutarnjih sati pliva rijekom Bosnom prvi je primijetio direktor firme

“Sigma Komerc” iz Bosanskog Šamca Savo Bosić i odmah obavijestio predstavnike civilne zaštite koji su zajedno sa vodoprivrednim inspektorom i Komunalnom policijom izašli na teren.
Bogdanović je danas ranije rekao da Bosnom od jutros pluta masna mrlja koja stiže iz pravca Modriče i dalje, rijekom Savom, ugrožava opštine nizvodno.
On je upozorio da su najviše u opasnosti ribolovni resursi Bosne i Save, kao i potrošači vode na priobalnom području opština Bosanski Šamac, Orašje i Brčko.
Glavni vodoprivredni inspektor Miroslav Tanasić potvrdio je da od naftne mrlje, koja je rijekom Bosnom već dospjela u Savu, nema nikakvih opasnosti po biljni i životinjski svijet, kao ni za vodosnabdijevanje stanovništva na tim područjima.
– Pošto se radilo o veoma maloj količini, naftna mrlja iz donjeg toka rijeke Bosne, na ušću u Savu, u potpunosti je razbijena, tako da nema većih ekoloških posljedica za biljni i životinjski svijet, kao i na vodozahvate u ovom području – precizirao je Tanasić.
Autor: SRNA
Vijest prenesena sa www.avaz.ba

Pročitajte i:   Završeno takmičenje u ribolovu u Bosanskoj Krupi "Potraga za kraljicom Une 2024"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.