Najnovije vijestiUlovi

Lososi iz Švedske

Pozdrav za Bisto BiH….Adis iz Švedske calling 😉
U prošlom javljanju, a i u ovom, poslao sam vam malo slika iz ribolova u Švedskoj na donjem toku rijeke Motalestrom.
Ribolov je krenuo žestoko ovih dana i riba uzma kao luda iako je voda veoma ledena …a jos više zima napolju….Svedska je to…:-)
Sad šaljem slike iste ribe koje sam uhvatio prije par dana.Ribe su iste vrste ali su tek ušle iz mora i imaju drugu boju nego one prošle koje su veći period provele u rijeci.

Ovih dana lovim na spin štap BFT tackle 50 do 150 grama zbog, u prošlom mailu opisane brze vode, te bacamo specijalna olova koja su napravljena za brzu vodu (od 60 pa 100 grama).
Evo i opis jednog veoma dobrog sistema za lososa – na glavnom silku je svezana virbla 3…na jednom dijelu virble je jedan podvez od 15 centimetara i na njemu je svezano olovo koje mi zoveme olovo za brzu vodu, a na drugom dijelu je svezan podvez od 3 do 4 metra na koji je svezana mušica.
Te mušice se prave specijalno za ovaj sistem i ribolov, a ja lovim samo na mušice koje sam napravim…. Drugom prilikom ću poslati malo slika tog sistema i mušica.
Lov sa tim sistemom ide na način – olovo se baci u rijeku da ga vodi nosi, dobro je da si svo vrijeme našpanovan jer moraš da osjetiš olovo dok udara po dnu…Sami udari riba su žestoki i lososi su veoma veliki borci, a, vjerujte mi, nema boljega osjećaja nego kada losos uzme.
Zna iskakati do 2 matra uvis i veoma je bitno smireno ga izvlačiti, jer svaki nagli pokret može izazvati gubitak ribe.
Eto, toliko od mene za sada, a drugi put šaljem slike od sistema i mušica, te uputstvo kako se te mušice izradjuju.
Veliki pozdrav za “Bistro BiH” redakciju i nadam se, ako bogda da, da ćete doći i u Svedsku.
Adis

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer lige BiH u mušičarenju

One thought on “Lososi iz Švedske

  • Dragi Adise, čestitam na ulovu, ali ti moram dati par komentara:

    Umjesto olova koristi ove nove kamene utege, jer olovo truje i vodu i ribu a sigurno se i najboljima desi da zapne i ostane na dnu…

    A drugi je malo razočarenje za tebe: NEMA TU NIJEDNOG LOSOSA… To na slikama su ti morske pastrmke (havsöring / sea trout)… Losos liči njima i iste su “familije” ali je ipak bitna razlika… nije to to… Mnogi pogriješe jer su te ribe zaista slične i kreću se u istim vodama. Losos (lax) nema pjege ispod bočne linije ili na leđnom peraju, repno peraje kod lososa je u V-formi i uže je, kod lososa se usta završavaju malo ispred oka…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.