S ledene ploče spašeno 150 ribolovaca, jedan poginuo

Jedan sportski ribolovac je poginuo, a oko 150 ih je spašeno intervencijom Obalne straže s ledene ploče široke 12 kilometara, koja se odlomila i odvojila od obale jezera Erie, u američkoj saveznoj državi Ohio, objavile su američke TV postaje.

 

Šerif okruga Ottawa Bob Bratton izjavio je da je jedan ribolovac pao u vodu, dok je zajedno s ostalima pokušavao naći put do obale. Spasilačke ekipe pokušale su ga reanimirati, ali bez uspjeha. Obalna straža prvotno je procijenila da je na ledenoj ploči zarobljeno 300 do 500 ribolovaca.

Više brodova i helikoptera Obalne straže poslano iz Toleda i Marbleheada, kako bi spasili ribolovce s ledene sante. Vlasti su objavile da su ribolovci koristili drvene palete kako bi napravili most preko pukotine u ledu i tako došli što dalje na jezero. No palete su završile u vodi kad se led odvojio, a ribolovci su ostali na santi oko 300 metera od obale. ‘Led se razdvojio, a da mi nismo ni znali’, izjavio je Rich Strickland iz Bowling Greena, jedna od spašenih ribolovaca, za lokalne novine i web portal Port Clinton News Herald.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u SPIN ligi SRS BiH za 2024. godinu

‘Dobro smo se zabavljali, ali kada je bilo vrijeme za krenuti kući, nije bilo tako dobro’, rekao je novinama Mike Sanger iz Milwaukeeja, koji je na jezeru Erie bio u lovu na sjevernoameričku štuku. Led u zapadnim dijelovima jezera Erie debljine je do 60 cm, izjavio je predstavnik Nacionalne meteorološke službe Bill Randel.

S rastom temperatura iznad nule ovoga vikenda, led se počeo topiti, a snažan vjetar pridonio je njegovu kretanju. Svake zime ribolovci ostaju zarobljeni na ledenim santama američkih Velikih jezera, iako ih vlasti upozoravaju da ‘nema sigurnog leda’, no rijetko kada u tolikom broju.
www.dnevnik.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.