Za tri godine neće biti plavorepe tune

Populacija plavorepe tune u Mediteranu je pred istrebljenjem, ali će ribari sutra krenuti u izlov kao da je sve normalno…
Pretjerano izlovljavanje će u roku od tri godine uništiti populaciju atlantske plavorepe tune u reproduktivnoj dobi, koja spada u jednu od najvećih i najbržih morskih grabljivica, ukoliko se značajno ne smanji njen izlov, saopštila je danas ekološka organizacija WWF (World Wildlife Fund).
Dok se evropske ribarske flote pripremaju za sutrašnji početak dvomjesečne sezone izlova u Sredozemnom moru, WWF upozorava da će sadašnjom brzinom izlova do 2012. potpuno nestati populacija plavorepe tune u dobi za razmnožavanje, što znači onih starijih od četiri godine.

Ta vrsta ribe, koja može da dostigne težinu od pola tone i ubrzanje brže od sportskog automobila, koristi se, najviše, za pripremu sušija.
Velika potražnja iz Japana je rezultirala povećanjem ribarskih flota u Mediteranu u proteklih deset godina, a mnogi od tih brodova nezakonito koriste avione za nadgledanje, koji im pomažu da uoče toplokrvnu tunu.
– Populacija plavorepe tune u Mediteranu je pred istrebljenjem, kao što je pokazalo istraživanje, ali će ribarske flote sutra krenuti u izlov kao da je situacija normalna. Apsurdno je i nedopustivo da se otvori sezona izlova kad su zalihe ribe drastično smanjene – izjavio je direktor za ribarstvo u WWF-u, Sergi Tudela.
Organizacija WWF je saopštila kako je analiza zvaničnih podataka pokazala da se prosječna veličina zrelih tuna od devedesetih godina prošlog stoljeća do danas više nego prepolovila, što ima neproporcionalno veliki uticaj na populaciju te ribe, jer veliki primjerci proizvode znatno više potomstva.
Autor: TANJUG

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo Federacije BiH u lovu šarana i amura

One thought on “Za tri godine neće biti plavorepe tune

 • 12. Decembra 2009. at 11:24
  Permalink

  Pregledano: 925 puta
  ____________________________
  Postavio Edin 30 April, 2009
  strašno!!!!!
  _____________________________
  Postavio aljeti azimi 22 April, 2009
  a gde ce da kupim onda lji kuper ?
  _____________________________
  Postavio oblak 22 April, 2009
  Samo nek se lovi ionako je ta tuna štetočina, jede lignje i malu ribu…kada ona nestane nestace i Japanci a onda nece biti ni Toyote , Nisana i Yamahe

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.