Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Otkrijte ljepote Ramskog jezera

Jezero uljepšavaju poluotok Šćit i manji otoci. Ljeti je ovo područje pravi raj za ljubitelje kupanja
Područje općine Prozor-Rama ima idealne uvjete za razvoj turizma, jer obuhvata nekoliko visokih i izuzetno lijepih planina. Posebno ga krasi Ramsko jezero, koje je idealno mjesto za izletnike, sportske ribolovce i ljubitelje prirode. Ovo prekrasno jezero smješteno je u gornjoramskoj kotlini na sjeveru Hercegovine.

Uz samo jezero sa sjeveroistočne strane nalazi se planinski masiv Kolivr-eta (1.174 metra nadmorske visine) s istaknutim vrhovima Vučja gora (702 metra) i Gradina (1.057 metara). Na sjevernoj strani je Raduša s Draševom i vrhom Koštica (1.285 metara). Područje rijeke Rame, od vrela pa do ulaza u ramski kanjon na dnu Kovačeva polja, predstavlja prirodnu uvalu, koja je ispunjena vodama jezera. Ramsko jezero je polukružno sa mnogo zaljeva, sa obalama blagog pada, koje su pretežno
sastavljene od ilovače, jer je to područje nekadašnjih obradivih površina i pašnjaka. Jezero je napravljeno 1968. godine. Maksimalna dužina je 12 kilometara, površina oko 1.500 hektara, a najveća dubina je oko 95 metara. Jezero odlikuje čista i bistra voda. Uljepšavaju ga poluotok Šćit i manji otoci. Ljeti je ovo područje pravi raj za ljubitelje kupanja.
I. B.

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.