Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Ribari zadovoljni ulovom (starija vijest)

TREBINJE, SANSKI MOST – U Lastvi, nadomak Trebinja, otvorena je ribolovna sezona na rijeci Trebišnjici i slivnom području, o kome vodi računa Sportsko ribolovno društvo “Trebinje”. Ulovljena riba je kasnije pržena i spremljena u pet ribljih kotlića, koje su kuvali pored ribarske kućice u Lastvi, gdje je nastavljeno druženje ribolovaca. Nakon sezone mrijesta i poribljavanja, kada su vode rijeke Trebišnjice i njene pritoke Sušice, kao i Bilećkog i Trebinjskog jezera, obogaćene s nekoliko hiljada mlađi slatkovodne ribe, u Lastvi se okupilo oko 200 ribolovaca, dok ih je i nizvodno prema gradu bilo još stotinak. Miroslav Čučković iz Ribolovnog društva kazao je da njihov cilj nije uloviti veliku količinu ribe, već Trebinjce animirati na povratak svojoj rijeci, ribolovu i svim drugim atrakcijama u vezi s rijekom. Ipak, ocijenio je Čučković, početak ribolovne sezone je bio dobar. “Ulov je bio izvanredan iako je voda varirala, što nam je otežavalo ribarenje, ali smo, srećom, ulovili dovoljno da pripremimo pet ribljih kotlića, a nešto će preostati i da se isprži na vatri”, kaže Čučković. Ni najstariji ribar s Trebišnjice šezdesetosmogodišnji Drago Mrkajić, koji na ovim vodama peca od malih nogu, nije se žalio na svoj prvi ulov u ovoj sezoni. “Kada se desi i manji ulov, opet sam na dobitku, jer svake godine upoznajem nove ljude, razmjenjujem s njima ribarska iskustva, iskustva u kuvanju ribljeg kotlića i, uopšte, pričamo o životu. A ribari su vam fini i mirni ljudi, tako da s njima ne možete biti na gubitku”, kaže Drago. On je s nekoliko svojih drugara spremio i jedan od pet ribljih kotlića, šaransku čorbu. Među trebinjskim ribolovcima su bili i gosti iz Crne Gore, Srbije i zapadne Hercegovine, koji u posljednjih nekoliko godina, otkako se manifestacijom kod ribarske kuće u Lastvi obilježava početak ribarske sezone, dolaze svake godine. Ribarsko druženje, uz pjesmu i ribarske šale, nastavljeno je u Lastvi sve do večernjih časova, a mnogi ribari su, sa svojim porodicama, ulovljenu ribu spremali na mjestima gdje bi je upecali i tu nastavljali porodično druženje. Više od hiljadu sanskih ribolovaca, njihovih gostiju te ostalih građana Sanskog Mosta okupilo se na obalama rijeke Dabar kako bi, takođe, obilježili početak ribolovne sezone na potočnu pastrmku. Ovaj tradicionalni događaj, koji se održava nekoliko posljednjih decenija, vremenom je prerastao u svojevrsni praznik čitavog grada. Za razliku od nekoliko ranijih godina, posjetioce su ovog puta poslužili lijepo vrijeme i savršeni uslovi za ribolov. Prema riječima predsjednika Društva sportskih ribolovaca “Sana” Fikreta Kurtovića, potočna pastrmka je autohtona vrsta ovih prostora i kraljica svih riba , kako je nazivaju ribolovci.
“Radi se o ribi koja obitava u čistim i brzim vodama koje su bogate kiseonikom. Ovakvih rijeka je sve manje, pa se za potočnu pastrmku danas može reći kako je ugrožena vrsta ribe”, istakao je Kurtović. Zbog osjetnog smanjenja brojnosti ove ribe u ovdašnjim vodotocima period zabrane njenog izlovljavanja traje od početka marta do kraja oktobra. Među ribolovcima vlada uvriježeno mišljenje kako je ribolov na potočnu pastrmku poseban događaj koji se ne može uporediti niti s jednom drugom vrstom ribolova.
Ni ovog puta druženje sanskih ribolovaca nije moglo proteći bez tradicionalnih ribolovačkih specijaliteta, kao što su fiš paprikaš ili riba na žaru.Ulovljena pastrmka kapitalac Na otvaranju ribolovne sezone 2009. na rijeci Trebišnjici i slivnom području, kojim gazduje Sportsko ribolovno društvo “Trebinje”, ulovljena je pastrmaka kapitalac, teška oko 4,5 kilograma, dužine 68 centimetara. Ribolovac Zdenko Vuković, koji ju je ulovio, kaže da je na vodama Trebišnjice i Sušice odrastao i da ovo nije najveći ulov koji je dosad imao, ali mu je, svakako, drago što je na ovoj manifestaciji ulovio kapitalca.

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Autor: Vesna DUKA, Zlatan ČEKIĆ – Nezavisne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.