EkologijaNajnovije vijesti

Još uvijek se ne zna razlog masovnog uginuća američkog somića

Jučerašnja informacija da je Fabrika vode u Ceriku preventivno zaustavljena zbog uočene pojave uginuća jedne vrste riba u jezeru Modrac, učinila nam se dovoljno zanimljivom da odemo do Modraca i vidimo šta se tamo dešava. O ribama znamo malo pa je naše čuđenje da strada samo jedna vrsta ribe utoliko bilo veće. Riječ je o američkom somiću, čije samo ime kaže koje mu je porijeklo. Potražili smo informacije o ovoj ribi na internetu i naoružani novostečenim znanjem uputili se na Modrac. Priznajemo da smo pod utiskom nekih informacija koje smo jučer čuli a koje su govorile da je uginuće primjećeno još prošlog petka i da je od tada pojava postala masovna, očekivali da ćemo vidjeti jezero pokriveno tijelima plutajućih uginulih riba. Takvom očekivanju doprinjela je i vijest da će na jezeru Modrac sastanak održati i načelnici općina koje dijele ovo jezero kako bi se dogovorili o načinu uklanjanja uginule ribe. Razmišljali smo, čim treba dogovor sigurno se radi o tonama i tonama uginule ribe.

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

Srećom, bar na dijelu jezera gdje smo mi bili nismo zatekli ništa od očekivanog. Uginulih riba ima ali tek toliko da se uvjerimo u postojanje problema. Jata drugih riba koje su plivale u plićaku uvjerile su nas i u tačnost informacije da je uginućem zahvaćen samo američki somić. Za sada se zna da razlog uginuća nije trovanje, što je i logično jer bi u tom slučaju stradale i neke druge riblje vrste koje žive u ovom jezeru. O drugim uzrocima (bakterije i virusi), ne može se govoriti dok ne budu gotovi nalazi. Zanimljivo je da smo u podacima o američkom somiću našli i to da se ova vrsta riba, iako je zakržljala u odnosu na svoje američke rođake, u Evropi pokazala vrlo otpornom te da preživljava i u uslovima u kojima druge riblje vrste stradaju. Na Modracu se očito desilo nešto suprotno od navedenog pa je stradao samo američki somić a druge ribe nisu. Zanimljiv je i komentar ribara koje smo zatekli danas. Nisu bili nimalo nesretni zbog stradanja američkog somića a jedan od njih je ovu ribu nazvao korovom među ribama u Modracu.

Pročitajte i:   EKOLOŠKA KATASTROFA ILI CVJETANJE JEZERA: Šta kažu stručnjaci o ružnim slikama sa Jablaničkog i drugih jezera?

V.K. – http://www.bhstring.net

One thought on “Još uvijek se ne zna razlog masovnog uginuća američkog somića

 • Kovach

  Postavio luka 25 August, 2009

  zovem se luka dolazim iz kuševca pokraj đakova, često pecam na jezeru jošava gdje se javlja također isti problem uginuče amereičkog somiča….
  nitko nezna što se dešava ali neki slute na kožnu bolest koja se javlja na toj vrsti ribe, poslali smo vodu i američkog somiča na analizu u zagreb, mislim da i vi to trebate učiniti.
  _________________________________________________________________

  Postavio Admir 25 May, 2009

  Ribolovci, u razgovoru s ribolovcima iz susjedne Hrvatske, saznao sam da se to i kod njih dešavalo.
  Svakih 5-6 godina američkog somiča je napadao neki virus koji je samo njega ubijao, dok su ostale ribe ostale zadrave.
  _________________________________________________________________

  Postavio hercegovac 24 May, 2009

  Pozdrav za sve ribare i BISTRO svima! za zileta odgovor.Dragi prijatelju mislim da ćeš se složiti sa mnom da je pravih ribara na našim vodama sve manje a divljaka sve više.primjer prvi:neki dan sam bio na jezeru i ide kontrila traži dozvole od mene i kolege,i onako uz put nam drži predavanje kako ne smijemo imati više od tri štapa u vodi.OK poštujem ali sad dolazi ono najvažnije, desno od nas bio je RIBAR sa čitavih 12 (nije greška DVANAEST) štapova u vodi, i naš ti vajni ribočuvar malo popriča sa svojim znancem,sapra grlo (NIJE VODOM IZ JEZERE KO NEKAD)već sabranim djelima MARIJANA BADELA naravno iz biblioteke RIBAREVE i ode.Njemu ne traži dozvolu i niti ga opomenu za tolike štapove, e ko je sad tu lud.Primjer drugi:
  ribarska služba druge opštine nije Tuzle našla je za shodno da naplati dnevnu dozvolu ocu koji je doveo svoje dijete od 6 godina i pecao je sa malim pecaljkom od 4 metra. Da nije tužno bilo bi smješno.Moje skromno mišljenje u vezi zaštite naših vodotoka i jezereda je da ne treba dati u ruke pojedinih persona koje više vide duplo nego normalno jer većina negativnosti i krivolova se odvija uz njihovo dopuštenje.Treba pokrenuti akciju i animirati save one koji odlučuju o tome da se uvede EKO POLICIJA koja bi ujedno i bila i ribočuvarsdka služba,dati im naj veće ovlasti,i da se proba makar malo dovesti u red naše vode. Sve dotle možemo samo gledati skrštenih ruku ili u slučaju da reaguješ zaradiš degenek ili u boljem slučaju prijavu o napadu na službeno lice.Još nešto sam se sjetio a toje da pod hitno izmjeni naziv imena Šerića u MREŽAREVO i da za predsjednika Mjesne zajednice izaberu nekog od ribočuvarske službe sa prostora koje pokriva Tuzlanska služba a kandidata ima i da za ministra finasija izaberu TALIJANA iz RIBAREVA !!Pozdrav i BISTRO SVIMA!!
  _________________________________________________________________

  Postavio od zileta 24 May, 2009

  pozdrav narode, odrasto sam na modracu i u mojim prvim ribarskim danima smo pili tu vodu dok smo kampovali i druzili se, tu sam proveo svoje djetinstvo, momkovo, upozno suprugu i sve ostalo najljepse mi se desavalo na obalama ove ogromne vodene povrsine, tako da je tesko sve to zaboraviti i potisnuti i u prvom planu ne postovati. Pa nisu pravi ribari toliko krivi sto je takvo stanje, ja bi se slozio da takve stvari rade oni divlji ribari koji ne postuju nista i imaju samo svoj zakon. Posto dobro poznajem stanje i vrlo mi je dobro poznato da ni jedan svijestan ribar ne bi nazao ucinio onom mjestu ili poziciji na koju se namjerava vratiti sledeceg vikenda. Vise su tu krivi mjestani okolnih mjesta koji ne placaju komunalije za otpad, pa isti istresaju u obliznje rijeke i potoke i koji sa prvom poplavom odnosno nadolaskom tih rijecica i potoka sve to unesu ovu akumulaciju. postavljanjem zastitnih mreza na rjekama spreca i turija i par vecih potoka koji se ulijevaju u modrac bi prilicno rijesilo ovaj problem. U pocetku ovog komentara spomeno sam da smo kao djeca pili ovu vodu, medjutim ova akumulacija je trenutno glavni izvor pitke vode za opstine Tuzla i Lukavac i brojne mjesne zajednice koje nemaju dovoljno vodosnabdjevanje. Pa zar se ta gospoda iz spomenute konpanije ili firme koja proizvodi ovu vodu i naplacuje 1 Km po kubnom metru ne bi mogla malo vise da zauzme i da se taj ponos mog odnosno mnogih ribara mog misljenja ponovo ne dovede u prvobitno stanje. Pozdrav drugovi ribari i prilikom posjete bilo koje vode u ovoj nasoj prelijepoj Bosni i Hercegovini posvetite bar 10 minuta ciscenje okolisa na kome mislite provesti taj dan, Bistro,
  _________________________________________________________________

  Postavio Mirza 23 May, 2009

  Hercegovac u potpunosti se slazem sa tobom I sve sto si rekao je istina u potpunosti.Tuzno i zalosno
  _________________________________________________________________

  Postavio hercegovac 22 May, 2009

  Vidi se po komentarima svih nas koji smo nekada u lijepa vremena išli da rezervišemo mjesto za teferič na Modracu,recimo za 1. maj ili neki drugi praznik da od prilike znamo u čemu je problem.Nadam se da će se ostali složiti sa mojim mišljenjem, a ono je sljedeće. Stanje jezera,mislim na obalu prvenstveno, je direktni odraz kulture i kućnog odgoja onih koji ga posjećuju.Toliko je flaša,konzervi, i svih ostalih gadosti i prljavštine.Posebna priča je odnos prema zelenilu u zaleđu,sve više mi izgleda ko da je ono pilana u Šebešiću!! Sjekira i motorka ne prestaju da zvone.prije 5-6 godina opštinski idioti su donijeli naredbu da se sklone svi objekti (od kamp kućica,ribarskih bivaka,šatora i slično )i onda je obala postala odlagalište svega i svačega,a najviše mjesta za zarazu.Dok su bili ti objekti svi smo mi pazili svoju okolinu i držali je koliko toliko čistu.Možda je rješenje uvođenje službe eko policije kao što to imaju u Bihaću,koja ima velike ovlasi,i njihovu prijavu nemože niko da pobije na sudu,jer mi jedino dođemo pameti kad nas marnu po džepu.Mišljenja sam da samo takvim represivnim mjerama možemo sačuvati i ono malo što je ostalo.Ribo čuvarska služba je glavni organizator polaganja i izvlačenja mreža,(čast pojedincima),i distribucije ribe po pijacama i restoranima.Otiđite na malu pijacu u Tuzli i sve će biti jasno,ribe kakve hoćeš.Toliko od mene i nadam se da postoji dosta vas koji se slažete se mnom.Svima svako dobrop i BISTRO svima!!
  _________________________________________________________________

  Postavio mrki 22 May, 2009

  hvala drug, hercegovac, nisam bio na modracu od aprila mjeseca, pa tako da i neznam nista al ovako po novinama citam sta se zbiva, malo mi je ovako nesvatljivo da onako otpornu ribu da moze nesto da ugrozi, pa samo mozemo da nagadjamo, a poznat mi je taj smrad, posto ga i pored ovoga sto se desilo, ribari su ga u proslosti izbacivali na obalu i tako da kad dodjes na pecanje prvo moras ocistiti mjesto od uginulih i vec kosto kazes trulih somica pa tek onda poceti sa pecanje, ocigledno da ce ta trenutna bolest olaksati pecanje ribarima u narednih par godina, barem je se nadati, bistro,
  _________________________________________________________________

  Postavio carinik 21 May, 2009

  ja sam pecao prosle sedmice na modracu i primjetto sam vjerovatno zacetaak ove stvari, moze biti da je neko nesto eksperimentisao pa je ii usppio da nadje naciin da se ovaj korov od ribe ukloni
  _________________________________________________________________

  Postavio hercegovac 21 May, 2009

  Za Mrkog: druže istina je da je priobalni dio jezere prekriven uginulom ribom,a zbog nesnosnog smrada se ne može čestito ni prići jezeru,pogotovu posle ovih vrućina.Bio sam na jezeru u subotu u reonu vagona i slika obale je veoma ružna.Na 4 metra dužna izbrijao sam preko 120 uginulih somića u fazi truljenja i pojave crva iz njih.Šta se dešava ne znam ali nije prijatno biti uz vodu pogotovu kad ima vjetra koji puše sa jezera prema obali.Bistro svima!!
  _________________________________________________________________

  Postavio Pliva 21 May, 2009

  Eto Vam prilike…gdje god ima tog “americkog somica” da ga se oslobodite…odete na Modrac, uzmete par uzoraka mrtve ribe, bacite u svoje jezero (ili ribnjak) i prenesete zarazu…ta vrsta ribe nije autohtona i treba je istrijebiti iz nasih vodotokova i jezera…Bistro…
  _________________________________________________________________

  Postavio mile 20 May, 2009

  pod hitno da se riba zastiti i ona je zivo bice
  _________________________________________________________________

  Postavio Elvir 20 May, 2009

  Treba uzeti i uzorak vode iz potoka u koji je spojen odvod otpadnih voda iz fabrike sokova boni. Tim potokom svasta tece..raznih boja i smradova.
  _________________________________________________________________

  Postavio mrki 20 May, 2009

  e drago mi je sto ste objavili ovu informaciju, jer postojale su price slicne kao sto ste i vi culi da je jezero prekriveno uginulom ribom, i da se ne moze prici jezeru na 100 metara, pa tesko je iskorjeniti ovu vrstu , obzirom da nema prirodnog neprijatelja, pa je to haman od boga dato da se djelimicno uravnoteze sa ostalim ribama, samo bi jos dodao da je ova riba ili americki monstrum, potpuno iskorjenila linjaka u zadnjih par godina, bistro,
  _________________________________________________________________

  Postavio Angie 20 May, 2009

  I ja sam ovo objavila na svom blogu …hmmm.. Baš me to čudi!
  Tragom vijesti o pomoru američkog patuljastog somića
  ***
  18.05.2009.
  Zbog uginuća jedne vrste ribe u Modracu
  Fabrika vode van pogona iz preventivnih razloga

  U vezi sa aktuelnim problemima u snabdijevanju grada pitkom vodom, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Tuzla, Sead Džambić danas je izjavio:

  – U protekloj sedmici rađeno je više remonta na elektrodistributivnoj mreži koje u skladu sa svojim zakonskim obavezama i planovima izvodi Elektrodistribucija Tuzla. Zbog elektroremonta još su van upotrebe jedan bunar i jedna pumpa na izvorišu Sedam Vrela u Stuparima. Situaciju je znatno usložila i pojava uginuća jedne vrste ribe “američki somić” na jezeru Modrac, tako da je iz preventivnih razloga isključeno vodosnabdijevanje na novom postrojenju Cerik, čime je smanjen kapacitet isporuke vode za preko 300 litara u sekundi.

  Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović naglasio je da se radi o preventivnim razlozima te da nije riječ o trovanju ribe jer ugiba, iz za sada nepoznatih razloga, samo jedna vrsta ribe, sa ostalim nije bilo problema. Ista vrsta ribe ugiba i u ostalim jezerima širom Bosne i Hercegovine. Također je rečeno da su izvršene analize vode i da je prema rezultatima voda ispravna.
  Direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Džambić dodao je još da su u toku dogovori sa Elektrodistribucijom Tuzla da se planirani elektro remonti odgode do uključivanja postrojenja u Ceriku.

  Zbog navedenih razloga građani se obavještavaju da će u narednim danima dolaziti do prekida u vodosnabdijevanju te se mole za strpljenje.
  Ostaje da se riješi problem uklanjanja uginule ribe iz Jezera „Modrac“, sazvan je i sastanak načelnika općina uz jezero Modrac radi pronalaženja rješenja za način uklanjanja uginule ribe.
  _________________________________________________________________

  Postavio edo 19 May, 2009

  fala ti bože samo nek crkaju .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.