Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Ugovor Vlade Distrikta sa ribarima – “Kečigi” ribolov pet godina

Udruženje sportskih ribolovaca u Brčkom potpisalo je sa lokalnom vladom petogodišnji ugovor o dodjeli prava na ribolovnom području Brčko Distrikta. Prenos prava na vodotoke, 33 kilometra desne obale Save i oko 30 kilometara protika – Tinje i Brke, u smislu sportskog ribarenja, podrazumjeva i velike obavez koje smo prihvatili ugovorom s Odjeljenjem Vlade Distrikta za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu za naredno petogodište.

To, prije svega, znači izradu lovno-privredne osnove kao temeljnog akta za kreiranje godišnjih planova našeg udruženja koje, napominjem, broji oko 1200 članova u svim uzrastnim kategorijama – izjavio je predsjednik “kečige” Zekerija Pezerović.

Uredjenje i čišćenje obala i vodotoka, organizovanija čuvarska služba, zaštita ribljeg fonda i jačanje ekološke svijesti gradjana, kao i druge aktivnosti koje proističu iz Zakona o slatkovodnom ribarstvu Distrikta, biće pretočeni u planska dokumenta i praksu, naglašavaju u rukovodstvu Udruženja.I poribljavanje je u vrhu prioriteta.

– Do kraja novembra mi ćemo u Savu pustiti oko 5000 komada šarana, a sa našim sportskim prijateljima iz Bijeljine i Janje smo se dogovorili da oni poribljavanje izvrše nekom drugom vrstom.

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Narednih godina ćemo “rotirati” vrste i tako rijeku kroz Posavinu i Semberiju obogatiti na svaki način – kaže predsjednik Pezerović.

Rukovodstvo “Kečige” najavljuje da će u narednoj godini kao svoj doprinos borbi protiv narkomanije i drugih poroka, te razvijanju ekološke svijesti, mladima u školama Distrikta podijeliti 1000 besplatnih dozvola za rekreativno ribarenje.

Zaoštravanje uslova za bavljenje privrednim ribolovom za koji kao djelatnost u Brčkom dozvolu sada ima deset pojedinaca, te spriječavanje krivolova u čemu ističu, imaju nesebičnu podršku lokalne policije i granične službe u Brčkom, prvi su i najvažniji zadaci koji proističu iz Zakona i ugovora potpisanog sa Vladom Distrikta.

L.S.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.