Zašto je zapostavljeno Modračko jezero?

Tokom i neposredno poslije agresije na BiH, jezero Modrac nazivano je bosanskim morem. Najveće akumulaciono jezero u bivšoj Jugoslaviji, netom poslije rata, naglo je postalo zanimljivo biznismenima, pa su na njegovim obalama, pogotovo s lukavačke i živiničke strane, nikle na stotine vikendica, ugostiteljskih i drugih objekata.
Lukavčani kažu da je negativna kampanja protiv jezera doprinjela da se nedugo poslije procvata na “bosansko more” skoro zaboravi. Brojni objekti su napušteni i zapušteni, a jedino još prilično dobro rade kafane, par restorana i na hotel “Senad od Bosne” koji, unatoč padu prometa, još drži visok nivo usluge, kao ni jedan drugi hotel sličnoga tipa u ovom dijelu BiH.
Zašto je jedan turistički, ribolovni, ugostiteljski, privredni i resurs kao bogom dan za biznis zaboravljen, teško je reći. Jezero zagađuju rudnici uglja i neka poljoprivredna dobra, ali i sami mještani s obzirom da oko njega nije napravljen prsten za odvod otpadnih, ponajprije fekalnih voda.
Ali, uz sve to, čini se da je jezero i dalje zanimljivo sa ekonomskog stajališta i nevjerovatno je da Turistička zajednica TK, kao promotor ovdašnjeg turizma, zapostavlja ovaj najveći turistički potencijal, a forsira manje turističke projekte….

Zašto kantonalna vlada ne posveti jezeru Modrac veću pažnju, jer je to, slobodni smo reći, trenutno najveći turistički potencijal ovoga kraja. Svaka čast tuzlanskim slanim jezerima, ali ona su kap u moru onoga što nudi Modrac. Uostalom, mnogo manja jezera Hazna i Vidara u Gradačcu primjer su kako se, kad se hoće i zna, sve može očistiti i urediti, ne samo za kupače, nego i za veslače, ribolovce, ugostitelje, rekreativce, pa i za zdravstveni turizam.
Kad god se o ovome pokrene rasprava, kaže se kako jezero najprije treba očistiti, spriječiti zagađivače, urediti obale, srediti urbanističke i gradjevinske propise. To je tačno, ali sve to nije nemoguće, jer postoje slični primjeri kako se, kad se hoće i želi, problem može riješiti.
Sličan problem, prije četrdesetak godina, imali su Subotičani na Palićkom jezeru, 8 km udaljenom od grada. Površinom je skoro pet puta manje od modračkog, s najvećom prosječnom dubinom oko 2 metra, što je također pliće nego na Modracu.
Palićko jezero je središte turizma Vojvodine, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća, bilo je zapušteno, prljavo, s neuređenim obalama, osiromašenog ribljeg fonda. Projekt njegovog uređenja razrađen je do u detalje, počev od isušivanja i čišćenja dna i obala, pa do dvogodišnje zabrane ribolova da bi se obnovila flora i fauna.
Propisima je zabranjeno bacanje otpadnog materijala u jezero, zabranjena je i gradnja na obalama, a ako je dozvoljena, onda su vlasnici morali poštovati stroga arhitektonska i građevinska pravila kako objekte ne bi, kao na jezeru Modrac, radili kako ko hoće i da ne budu nalik ni na što.
U našem slučaju, jezero Modrac pretvoreno je u prljavu akumulaciju, čije su obale prave deponije. Ilegalni ribolov mrežama prijeti da uništi riblji fond, i dalje se okolo gradi bespravno, degradira se ekologija, radi pravi građevinski kičeraj.
Da je sreće, strpljenja i pameti, Turistička zajednica, općine ili kantonalna vlada, uz potporu federalne i državne, mogli bi razraditi projekat uređenja jezera s tromeđe Lukavca, Tuzle i Živinica, s njime i kandidirati za sredstva Svjetske ili drugih banaka, i naša bi zemlja dobila zaista pravi turistički dragulj.
Što će reći, i mjesto za gradnju, zapošljavanje, razvoj mnogih djelatnosti, a posebno seoskog, lovnog i ribolovnog turizma, što sve u konačnom donosi novac i bogatije društvo. Primjer Palićkog, a ako hoćete i Ohridskog, Bledskog i drugih jezera veličine Modračkog, dovoljan su razlog da se promijeni naš odnos prema Modračkom jezeru i zapostavljenim privrednim resursima.

Pročitajte i:   EKOLOŠKA KATASTROFA ILI CVJETANJE JEZERA: Šta kažu stručnjaci o ružnim slikama sa Jablaničkog i drugih jezera?

Vijest prenesena sa: www.tuzlalive.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.