KrivolovNajnovije vijesti

Riblji fond Buskog jezera prepušten krivolovcima

Krivolov na Buškom jezeru, osobito tijekom ljetnih mjeseci, postane prava noćna mora za poljoprivredne inspektore. Zbog velikog broja krivolovaca provode se pojačane akcije kontrole, a riba se lovi svim nedozvoljenim sredstvima, ostima, osobito šaran koji se trenutačno mrijesti. Poljoprivredni inspektor Draško Dalić nedavno je tijekom noćne kontrole u krivolovu zatekao jednu osobu s područja općine Livno i drugu s područja RH, a zaplijenjena su i dva soma težine 14 i 3 kg. Kako je pojasnio Dalić teško je dokazati čija je riba jer zatečene osobe naravno niječu, a dokaza najčešće nema. Kaznene prijave završavaju na sudu, ali one ne rješavaju problem krivolova….

Teško dokazati krivnju
“Zaista je teško dokazati krivnju i najčešće se nađete u začaranom krugu. Osobe koje i zateknete negiraju da su ulovile ribu, a vi nemate dokaza”, kazao je Dalić. Kako bi se zaštitio bogat riblji fond jezera, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije još je u prošlom mandatu raspisalo natječaj za izradu ribolovne osnove za Buško jezero. Ribolovna osnova je izrađena prošle godine i uskoro bi trebala biti usvojena, kako bi se počela primjenjivati. “Ja sam u više navrata kao inspektor inicirao i pismeno tražio od ministarstva da se Buško jezero da što prije na gospodarenje. Jer najgore je trenutačno ovakvo stanje kada je Buško jezero prepušteno svim ljudima koji se bave sportsko- rekreacijskim ili drugim vidom izlova ribe. Nije mi poznato zašto ministarstvo ne daje jezero u zakup, ali to je definitivno jedini način da se zaštiti riblji fond i da se iskoriste sve pogodnosti koje Buško jezero pruža. Ovako, koristi ima samo nekoliko pojedinaca, a svi ostali trpe velike štete”, istaknuo je Dalić.

Pročitajte i:   Autohtona potočna pastrmka ponovo na Vrelu Bosne

Jezero bez gospodara
Prije su vodom i ribljim fondom jezera gospodarila tri ribolovna društva iz Livna i Tomislavgrada. Trenutačno Buškim jezerom ne gospodari nitko, a nadzor za sada vrši jedino poljoprivredni inspektor. “Do sada sam u više navrata imao akcije vezane uz Buško jezero i u suradnji s policijom i s pojedincima iz ribičkih udruženja, koji žele zaštititi taj prostor. Ali naše akcije nemaju željene rezultate. Ilegalnog izlova ima previše, a lovi se zabranjenim sredstvima, od mreža do ostvi, korištenja lampi. I zato bih još jednom apelirao preko medija da ministarstvo konačno da Buško jezero na gospodarenje kako bi ga mogli zaštititi”, rekao je Dalić.

(Dnevni list/foto: A. Bandov)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.