Riblji fond Buskog jezera prepušten krivolovcima

Krivolov na Buškom jezeru, osobito tijekom ljetnih mjeseci, postane prava noćna mora za poljoprivredne inspektore. Zbog velikog broja krivolovaca provode se pojačane akcije kontrole, a riba se lovi svim nedozvoljenim sredstvima, ostima, osobito šaran koji se trenutačno mrijesti. Poljoprivredni inspektor Draško Dalić nedavno je tijekom noćne kontrole u krivolovu zatekao jednu osobu s područja općine Livno i drugu s područja RH, a zaplijenjena su i dva soma težine 14 i 3 kg. Kako je pojasnio Dalić teško je dokazati čija je riba jer zatečene osobe naravno niječu, a dokaza najčešće nema. Kaznene prijave završavaju na sudu, ali one ne rješavaju problem krivolova….

Teško dokazati krivnju
“Zaista je teško dokazati krivnju i najčešće se nađete u začaranom krugu. Osobe koje i zateknete negiraju da su ulovile ribu, a vi nemate dokaza”, kazao je Dalić. Kako bi se zaštitio bogat riblji fond jezera, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije još je u prošlom mandatu raspisalo natječaj za izradu ribolovne osnove za Buško jezero. Ribolovna osnova je izrađena prošle godine i uskoro bi trebala biti usvojena, kako bi se počela primjenjivati. “Ja sam u više navrata kao inspektor inicirao i pismeno tražio od ministarstva da se Buško jezero da što prije na gospodarenje. Jer najgore je trenutačno ovakvo stanje kada je Buško jezero prepušteno svim ljudima koji se bave sportsko- rekreacijskim ili drugim vidom izlova ribe. Nije mi poznato zašto ministarstvo ne daje jezero u zakup, ali to je definitivno jedini način da se zaštiti riblji fond i da se iskoriste sve pogodnosti koje Buško jezero pruža. Ovako, koristi ima samo nekoliko pojedinaca, a svi ostali trpe velike štete”, istaknuo je Dalić.

Pročitajte i:   SSI FBiH: Održano Prvenstvo u ribolovu osoba sa invaliditetom

Jezero bez gospodara
Prije su vodom i ribljim fondom jezera gospodarila tri ribolovna društva iz Livna i Tomislavgrada. Trenutačno Buškim jezerom ne gospodari nitko, a nadzor za sada vrši jedino poljoprivredni inspektor. “Do sada sam u više navrata imao akcije vezane uz Buško jezero i u suradnji s policijom i s pojedincima iz ribičkih udruženja, koji žele zaštititi taj prostor. Ali naše akcije nemaju željene rezultate. Ilegalnog izlova ima previše, a lovi se zabranjenim sredstvima, od mreža do ostvi, korištenja lampi. I zato bih još jednom apelirao preko medija da ministarstvo konačno da Buško jezero na gospodarenje kako bi ga mogli zaštititi”, rekao je Dalić.

(Dnevni list/foto: A. Bandov)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.