Elvirova reportaža sa Modraca

Slušajući i čitajući razne polovicne informacije o Modarcu, od uginuće cvergle i deverike pa do pojavljivanja na površini ogromnih primjeraka riba koje hvataju vazduh (kao pred uginuće ) šarana, soma, smuđa, štuke..ispred brane na Modracu , pokupim se da vidim šta se to ustvari dešava. Zauzet obavezama nisam išao do vode nekoliko dana i krenem redom od Priluka. Po površini nema ničega da pluta, nema neprijatnog mirisa uslikam par lika sa brijega i spustim se do vode, vidim 3-4 uginule deverike. Prošetam malo obalom i vidim još par komada deverike ,a bjelica pliva pored obale. (nisam je uspio uslikati da se vidi jer je puhao vjetar). Pomjerim se niže u Dublje (mislim da taj dio pored žičare pripada toj mjesnoj zajednici, nisam siguran) prošetam i tu obalom, napravim par slika. Na tom lokalitetu pronađem par deverika pored obale i sjetih se razgovora sa čuvarom koji mi je govorio da postoji mogućnost da su ribe bačene iz mreža (vidim i ima nekih ožiljaka po nekim ribama a neke su samo malo pored glave oštećene ili je to zbog raspadanja mada ima nekih koje su friške). Upravo taj teren gdje sam bio je klasican mrežaroški teren. Poslije sam otišao na drugu stranu prema brani, zaustavim se pored restorana Belvedere (tu inače i pecam noću ovako kad je ljeto, deverike ima kolko hoćeš) nisam ništa vidio sto bi ukazivalo na pomor ribe. Usalikao sam jednu sliku pa se pomjerio da same brane….

Pročitajte i:   Poziv za učešće u SPIN ligi SRS BiH za 2024. godinu

Ništa nema na površini. Razgovarao sam sa čuvarom nekad prije dok je bio šaran u mrijestu kaže da je bilo jato na površini al kako reče priprema se za mrijest nije bilo govora da se čudno ponašao. Baš mi reče kako ih ima velikih da nema pribora za njih da može izvuć na obalu. Nitu nema ništa osim dva ribara koji su pecali iz čamaca. Nema smrada pored vode, ma sve mi normala! Neznam sad ni sam šta da mislim ili kažem. Slike koje sam poslao puno ljepše prikazuju vod od onih slika koje kojekakvi novinari plasiraju. Neće da se spreme i urade reportažu o tome kako rudnici devastiraju floru i faunu, te konstantnim ispuštanjem ugljane prašine nakon separisanja smanjuju kapacitet i kvalitet vode u jezeru, ali i rijekama koje nose taj talog. Gostelja i Oskova, rijeke koje se ulivaju putem Spreče u Modrac su nekad imale pastrmku u svojim koritima!! A šta imaju sad!? Vodu ko katran! Što se tiče Modraca, on je zasigurno, nakon ratne i poratne devastacije u fazi oporavka, i svi mi možemo kolko toliko pomoći da se jedan ovakav potencijal u potpunosti oporavi.

Pročitajte i:   NE ČUVAMO BLAGO KOJE IMAMO: U Bosni i Hercegovini ne postoji razvijena sudska praksa kada su u pitanju predmeti onečišenja okoliša

Bistro
Elvir Abadzic
…………………………………….
Hvala ti Elvire sto si odvojio malo slobodnog vremena i napravio ovu reportazu i slike …….. Bistro // Seha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.