EkologijaIz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Tuzla: Press ribolovne zajednice Modraca

Jezero Modrac još krije tajnu trovanja ribe

 
Novinarima su se obratili predsjednik Sportsko ribolovne zajednice jezera Modrac Vahid Lelić i član ove zajednice Amir Murgić koji su izrazili svoje nezadovoljstvo odnosom nadležnih institucija prema ovom veoma ozbiljnom problemu kao što je zagađenje voda jezera Modrac i uginuće većeg broja ribe /američkog somića i deverike/.

 

Oni su istakli da je Zakon o zaštiti akumulacije jezera Modrac donijet još 2006. godine, te da do sada nadležno resorno ministarstvo nije donijelo nijedan pravilnik. Kako kažu po članu 2 ovog Zakona je definisano da je Obala akomulacije pojas zemljišta uz Akumulaciju u širini od 30 metara, ali i pored toga uz samo jezero se nalaze brojni objekti koji zagađuju vodu. To je između ostalog i jedan od razloga što je voda u odnosu na 2005.godinu zagađenija 10 do 100 puta.

Pomor ribe se desio 9.maja a na njihov zahtjev nadležna inspekcija je izašla na teren tek četiri dana poslije, a još uvijek nisu dobili nalaz. Po njihovim riječima hemijska analiza vode nije pokazala stvarno stanje, jer ta ispitivanja nisu obavljena u skladu sa metodologijom ispitavanja voda. Kako su rekli, zahvaljujući kiši trenutno je stopirano uginuće ribe ali ukoliko bi se nastavio pomor najbrojnije ribe u jezeru deverike došlo bi do velike katastrofe.

Pročitajte i:   Obavještenje: Promjena termina održavanja Prve lige SRS BiH

Kao jedan od uzroka naveli su i nezakonitu izmjenu toka rijeke Turije, što je dovelo do migracije ribe, te ispuštanje otpadnih voda iz Rudnika Banovići, pa je i to uzrokovalo veliko zagađenje rijeke Turije koja se ulijeva u jezero Modrac.

Ukoliko odgovorne institucije što prije ne poduzmu konkretnije mjere onda će po njihovom mišljenju doći do velike ekološke katastrofe, zaključeno je današnjoj pressici Sportsko ribolovne zajednice jezera Modrac u povodu nemarnog odnosa vlsati prema uginuću ribe u ovoj velikoj vodenoj akumulaciji!

http://www.zivinice.ba

 

Autor: Senad 01 July, 2009

One thought on “Tuzla: Press ribolovne zajednice Modraca

 • Pregledano: 519 puta
  _______________________________________
  Postavio roko 01 July, 2009
  KONAČNO NESTO KONKRETNO….
  _______________________________________
  Postavio od zilete 01 July, 2009
  pa rijeka Turija i njene pritoke su prelijepe bile, dok se ova prokleta plastika nije pojavila, sjecam se da je oko 2000 te jedan mamak iz Bikodza na varalicu dobio smudja preko 13 kila, ja licno nisam veceg nikad ni vidio nit sam znao da mogu da narastu toliki gringosi, Bistro
  _______________________________________
  Postavio Senad 01 July, 2009
  Udruzenja su se trebala davno oglasiti, ali bolje ikad nego nikad.
  Sad nadjoh na službenoj stranici Tuzlanskog Kantona opis rijeke Turije:
  “Rijeka Turija koja se uliva u jezero Modrac prava je ljepotica i omiljeno kupalište lukavčana.”
  http://tourism-­tk.ba/bosanski/lukavac.htm
  Morali­ bi na stranici uraditi “update” informacija, te postaviti slike koje Emir posla u vijesti iz 21.06.
  _______________________________________

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.