Iz svijetaNajnovije vijesti

Bosanac u Americi

Sljedeći mail stiže iz Amerike, od Merseda iz Šićkog Broda: “Puno pozdrava iz daleke Amerike, tačnije iz Dallasa – država Teksas.Inače sam iz Tuzle – Šićki Brod.
Šaljem vam par slika sa mojih ribarskih avantura na teksaškim jezerima, a evo i opis jedne od njih. Rana zora, 5:30, još nije svanulo.Ja sa moja dva sina i suprugom na jezeru “Ray Hubard”. Vjetrovito vrijeme veoma teško za pecati, ali eto, bitno je da sam kraj vode. U prvih dva sata sam imao samo par sitnih bijelih somova, kad oko podne udar i jedan pravi kapitalac – 7 kilograma težak “buffalo” – ICTIOBUS BUBALUS.


Ne znam sa kojom našom ribom bih uporedio ovu američku, ali je slična šaranu, samo što je bijela.Borac je poput šarana, ali se bez velikih problema našla na obali. Već skoro 9 godina lovim ovu ribu i bilo je i većih primjeraka – najveći primjerak koji sam ulovio je težio 15 kilograma. Uz ovo javljanje šaljem i par slika – neke su današnje, a neke iz ranijih izlazaka na vodu.
I zamolio bih vas, ako mi iko može reći, koja naa riba je najsličnija ovom američkom “Buffalu”.
Puno pozdrava i bistro!

P.S. – Meske, hvala na javljanju, a koliko sam ja sada uspio naći na netu, u Rusiji ga porede sa srebrnim karasom s tim što su dimenzije kod Buffala mnogo veće nego kod karasa.U rusiji imaju tri verzije ove ribe, i evo text koji sam sa ruskog, uz pomoc “google translate”, preveo:  U našoj zemlji (Rusiji), ova riba je donešena iz Sjeverne Amerike u ranim sedamdesetim godinama prošlog stoljeća.Izgledom je najsličnija šaranu i karasu.Meso ove ribe je cijenjenije od mesa karasa ili tolstolobika jer ima manje kostiju.
Najčešće se hvata na dnu, mada se zna desiti da se ulovi i pri površini vode.

Pročitajte i:   Obavještenje: Promjena termina održavanja Prve lige SRS BiH

U našoj državi (Rusiji) su “udomaćene” tri vrste Buffala:

Buffalo bolsheroty (Ictiobus cyprinellus) – najveće ribe od ove vrste: može narasti do 1,2 metra u duljinu i imati težinu od 45 kilograma. Očekivano srednje trajanje života – 20 godina.Najčešće se nalazi u jezerima i barama a obitava i u rijekama na dnu sa sporijim tokom.Jaka riba.Mrijesti se u maju i junu.

Buffalo maloroty (Ictiobus bubalus) – maksimalno naraste do 85 cm i 12 kg težine (obično se hvataju manji primjerci). Životni vijek je 13 godina. Obitava u rijekama na dnu sa nesto brzom strujom.Mrijest je u maju-junu.

Black Buffalo (Ictiobus Niger) – je najmanja riba iz ove vrste: dužina ne prelazi 66 cm a težina 7 kilograma. Riba se drži dna. Pronađena u velikim i malim rijekama sa bržim tokom.

Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun

One thought on “Bosanac u Americi

 • Postavio meske 12 August, 2009

  Ako bog da sledece godine
  ____________________________________________________________

  Postavio roko 11 August, 2009

  javio sam tvojima da si postavio slike ,E kad dođeš vodim te u ribolov da malo uživaš u starom ambijentu ….
  ____________________________________________________________

  Postavio meske 11 August, 2009

  Potrudicu se komsija drugi put valjda bude bolje
  ____________________________________________________________

  Postavio roko 11 August, 2009

  Čestitke za ulov al za slike čista 1,, komsija malo na obuku kod fotografa il malo prelistaj stranicu pa da napraviš koju umjetničku sliku ,još jednom čestitam i bistro za drugi put…javit ču ti majci..da vas vidi…
  ____________________________________________________________

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.