EkologijaNajnovije vijesti

Pomor ribe u Miljacki

Na poziv Mirsada Alagića, člana Upravnog odbora Sportskog udruženja “Sarajevo 906”, koji nas je obavijestio da se u Miljacki iznad brane na Bembaši desio pomor ribe, naša ekipa odmah je izašla na teren. Uginule ribe jučer ujutro prvi su primijetili ribolovci i obavijestili Udruženje čiji članovi poribljavaju Miljacku.

– U pitanju je pomor autohtone vrste ribe kao što su klijen, sapača i gaga. Otrovni val je obuhvatio samo jednu stranu Miljacke, ali je, nažalost, uginuo ogroman broj riba – rekao nam je Alagić.

Iz Udruženja su zvali Eko policiju, Sanitarnu inspekciju KS, Vodoprivrednu inspekciju, ali su im rekli da to nije u sklopu njihovog posla. Odazvala se jedino ekipa Veterinarske inspekcije Kantona, koja je izašla na teren i izvršila uviđaj.

Naša ekipa izašla je na uviđaj, uzeli smo uzorke ribe i vode, te poslali na Veterinarski fakultet na toksikološka istraživanja. Za sada je nepoznat uzročnik pomora, to bismo trebali saznati tokom sljedeće sedmice kad završimo analizu uzoraka – kazala nam je Joka Hlubna, veterinarski inspektor.

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Autor: J. TURČALO

Vijest prenesena sa www.dnevniavaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.