EkologijaNajnovije vijesti

Ko je “otrovao” Bosnu”?

Tekućinu mogao ispustiti “Mittal” ili neka od desetak kompanija koje rade u prostorima bivše “Željezare”

U rijeci Bosni i jučer se moglo primijetiti prisustvo masne tekućine koja istječe u korito na mjestu ispusta otpadnih voda iz industrijskih postrojenja ispod brane u zeničkom naselju Kanal. Na lokaciji gdje se u Bosnu izlijevaju industrijske vode iz kruga bivše “Željezare” Zenica osjetio se neugodan i iritirajući miris koji se širio nizvodno nekoliko kilometara, do naselja Donja Vraca.
Apel građanima
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević organizirao je jučer sastanak radi utvrđivanja činjenica u vezi s incidentom. Iz kolektora je u Bosnu tekućinu mogao ispustiti “Arcelor Mittal” ili neka od desetak kompanija koje rade u prostorima bivše “Željezare”, ali i iz naselja koja gravitiraju u industrijskoj zoni. – Inspektorima u firmama nije bio dozvoljen uviđaj u cijelosti, pa je zaključeno da, po utvrđivanju porijekla materije koja je ispuštena u Bosnu, preduzeće odgovorno za ovu ekološku nesreću mora biti strogo kažnjeno – kazao je za naš list Galijašević, dodajući da Kantonalna vlada najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin i traži stroge mjere protiv svih koji su izazvali ovu ekološku nesreću, ali i sve druge koje bi mogle nastati.
Neke procjene govore da je u rijeku Bosnu isteklo više od 30.000 kubnih metara zagađene vode. Građani zeničkih naselja obaviješteni su putem lokalnih radiostanica da ne konzumiraju uginulu ribu. Kantonalni vodni inspektor Nijaz Mačak jučer je za “Dnevni avaz” potvrdio da su u Zenicu stigli federalni vodni inspektori i nadležni iz preduzeća “Sliv rijeke Save” te da se na terenu i dalje pokušava utvrditi odakle je tačno izlivena nepoznata tekućina.

Pročitajte i:   Koalicija za Sanu: Čista Sana je naš imperativ

“Mittal” negira

Većina sumnji usmjerena je na Koksaru “Arcelor Mittala”, jer tekućina po boji, mirisu i izgledu asocira na nusprodukte iz obrade koksa, ali u ovoj kompaniji tvrde da oni nisu izazvali incident.

– Otpadne vode kompanije “Arcelor Mittal” pažljivo se prate i tretiraju našim internim sistemima, prije recikliranja unutar fabrike ili ispuštanja u kolektor. U našim internim sistemima nije došlo do bilo kakvog kvara. Ističemo da u ovom momentu nema potvrde da se radi o bilo kojem polutantu koji potječe iz kompanije “Arcelor Mittal” Zenica. U potpunosti sarađujemo s nadležnim organima u daljnjoj istrazi povodom ovog incidenta – saopćila nam je Dijana Božić-Srdanović, portparol “Mittala”.

Incident izazvan namjerno?

– Postoje indicije da je incident izazvan namjerno, s obzirom na to da nije rijetkost da se slični događaji bilježe tokom vikenda, kada se pretpostavlja da inspekcijske i druge službe nadležne za ovu vrstu intervencija ne rade. Zabilježili smo niz izjava mještana da se neugodni mirisi uglavnom šire od petka poslije podne do nedjelje, i to uvijek na lijevoj obali, na kojoj se nalaze ispusti kolektora – kazao nam je Sead Džanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK.

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder

Nalaz do kraja sedmice

– Uzeli smo uzorke na više tačaka i laboratorija ima preliminarne nalaze. Ne bismo prejudicirali gdje i šta se dogodilo. Do kraja sedmice bit će gotov nalaz. Sada s menadžerima za ekologiju potpisujemo zapisnike i konačni nalaz saopćit će Federalna uprava za inspekcijske poslove – kazao nam je nakon obilaska pogona inspektor Mačak, koji je jučer boravio i u Upravi “Arcelor Mittala”.

Autor: A. DŽONLIĆ – Dnevni avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.