ArcelorMittal: Interna istraga nije potvrdila navode federalnih inspektora

zenica_zeljezara_arcelormittal
zenica_zeljezara_arcelormittal

Nakon novinskih napisa o izostanku saradnje kompanija koje koriste kolektor za prečišćavanje otpadnih voda sa federalnim inspektorima, poslije nedavnog ekološkog incidenta uzrokovanog ispuštanjem veće količine vode onečišćene fenolnim jedinjenjima, oglasila se i kompanija “ArcelorMittal” koju Federalna uprava za inspekcije smatra krivcem za ovaj incident. Kćerka firma vodećeg svjetskog proizvođača čelika navodi kako u potpunosti sarađuje sa federalnim inspektorima, te da je ta saradnja nastavljena i u ponedjeljak, tokom još jedne posjete fabrici.

Drago nam je što su inspektori već potvrdili da ovaj incident nije izazvao veće štete po ribu i biljni svijet. Zabilježili smo također da izvještaji inspektora ukazuju na pogon koksare kao najvjerojatniji izvor zagađenja, iako to nije potvrdila naša interna istraga koja ne ukazuje na bilo kakve neregularnosti u tehnološkom procesu rada. Kompanija i dalje nastavlja blisku saradnju sa inspektorima kako bismo jasno identificirali i eliminirali izvore bilo kakvog zagađenja”, navodi se u saopćenju “ArcelorMittala”.
Kao mjeru opreza, dodaje se u saopćenju koje potpisuje portparol Dijana Božoć-Srdanović, “ArcelorMittal” poduzima trenutne korake kako bi se osiguralo da se otpadna voda iz koksare dodatno tretira prije ispuštanja u kolektore.
“Također, radit ćemo i dodatna dnevna praćenja svih otpadnih voda na ulazima i izlazima iz naših pogona. U isto vrijeme sprovodimo i detaljna

Pročitajte i:   Obavještenje o pomjeranju održavanja prva dva kola Premijer lige BiH u lovu ribe udicom na plovak

interna ispitivanja svih aspekata ovog incidenta i nastavit ćemo poduzimati odgovarajuće aktivnosti kako bismo osigurali minimalan utjecaj proizvodnje čelika u Zenici na okoliš”, kaže se u saopćenju.

Ekološki incident desio se u subotu 22. avgusta, kada je iz kolektora otpadnih voda u rijeku Bosnu ispušteno oko 30 hiljada kubika vode, zbog čega je došlo do trovanja flore i faune nizvodno od kolektora u naselju Kanal. Kompanije koje koriste kolektor odbacile su odgovornost za incident, a analizama uzoraka vode u laboratorijama Agencije za vodno područje rijeke Save ustanovljeno je da zagađena voda potiče iz pogona koksare ArcelorMittala Zenica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.