EkologijaNajnovije vijesti

ArcelorMittal: Interna istraga nije potvrdila navode federalnih inspektora

zenica_zeljezara_arcelormittal
zenica_zeljezara_arcelormittal

Nakon novinskih napisa o izostanku saradnje kompanija koje koriste kolektor za prečišćavanje otpadnih voda sa federalnim inspektorima, poslije nedavnog ekološkog incidenta uzrokovanog ispuštanjem veće količine vode onečišćene fenolnim jedinjenjima, oglasila se i kompanija “ArcelorMittal” koju Federalna uprava za inspekcije smatra krivcem za ovaj incident. Kćerka firma vodećeg svjetskog proizvođača čelika navodi kako u potpunosti sarađuje sa federalnim inspektorima, te da je ta saradnja nastavljena i u ponedjeljak, tokom još jedne posjete fabrici.

Drago nam je što su inspektori već potvrdili da ovaj incident nije izazvao veće štete po ribu i biljni svijet. Zabilježili smo također da izvještaji inspektora ukazuju na pogon koksare kao najvjerojatniji izvor zagađenja, iako to nije potvrdila naša interna istraga koja ne ukazuje na bilo kakve neregularnosti u tehnološkom procesu rada. Kompanija i dalje nastavlja blisku saradnju sa inspektorima kako bismo jasno identificirali i eliminirali izvore bilo kakvog zagađenja”, navodi se u saopćenju “ArcelorMittala”.
Kao mjeru opreza, dodaje se u saopćenju koje potpisuje portparol Dijana Božoć-Srdanović, “ArcelorMittal” poduzima trenutne korake kako bi se osiguralo da se otpadna voda iz koksare dodatno tretira prije ispuštanja u kolektore.
“Također, radit ćemo i dodatna dnevna praćenja svih otpadnih voda na ulazima i izlazima iz naših pogona. U isto vrijeme sprovodimo i detaljna

Pročitajte i:   Satnica III i IV kola Premijer lige BiH u mušičarenju

interna ispitivanja svih aspekata ovog incidenta i nastavit ćemo poduzimati odgovarajuće aktivnosti kako bismo osigurali minimalan utjecaj proizvodnje čelika u Zenici na okoliš”, kaže se u saopćenju.

Ekološki incident desio se u subotu 22. avgusta, kada je iz kolektora otpadnih voda u rijeku Bosnu ispušteno oko 30 hiljada kubika vode, zbog čega je došlo do trovanja flore i faune nizvodno od kolektora u naselju Kanal. Kompanije koje koriste kolektor odbacile su odgovornost za incident, a analizama uzoraka vode u laboratorijama Agencije za vodno područje rijeke Save ustanovljeno je da zagađena voda potiče iz pogona koksare ArcelorMittala Zenica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.