Najnovije vijestiUlovi

Ulovljen tolstolobik (www.dsrsana.com.ba)

Na rijeci Sani, na lokalitetu „Lađište, u neposrednoj blizini sela Trnova, u krajem avgusta desio se nesvakidašnji ribolovački događaj.
Ribolovac Ferid Ključanin ulovio je „tolstolobika“, vrstu ribe koja ne obitava u rijeci Sani i njenim pritokama. Ovaj vrijedni trofej težio je punih sedam kilograma i 200 grama, a sretni riblovac uspio ga je uhvatiti na tzv. „hranilicu“ sa stiropolom i malom udicom „šenaestkom“. Na licu mjesta bio je i sanski ribočuvar, Asim Alihodžić, koji nas je detaljnije upoznao s ovim događajem. Iskusni sanski riblovci ističu kako se ne sjećaju da je na rijeci Sani ikada uhvaćena ova vrsta ribe. Tolstolobik je vrsta ribe čije je prirodno obitavalište rijeka Amur, koja protiče u Aziji. Pojedini primjerci narastu do jedan metar dužine i mogu težiti do 20 kilograma. U području Evrope prenesen je u rijeku Dunav i njene pritoke. Kako je ovaj primjerak dospio u rijeku Sanu, nije poznato. Inače, ribočuvar Alihodžić kaže kako je u poslednje vrijeme zabilježena velika migracija ribljih vrsta čemu je u značanoj mjeri doprinio nizak vodostaj Sane i visoke temperature vode. U Sanskom Mostu još se prepričava događaj od prije desetak dana, kada se na plaži Bijeli brodovi, u blizini hipodoma Šejkovača, na površini vode pojavio ogroman som. Očevici tvrde da je njegova dužna iznosila oko dva metra, a pretpostavlja se kako bi njegova težina mogla iznositi pedesetak kilograma. Pojava ove grdosije uplašila je kupače, te su se plaže na ovom lokalitetu brzo ispraznile….

Pročitajte i:   Prizor na Jablaničkom jezeru je zastrašujuć, šta je uzrok?

One thought on “Ulovljen tolstolobik (www.dsrsana.com.ba)

  • U ribnjaku Sanicani koji je najveci u BiH, kod Prijedora uzgaja se ova vrsta ribe u velikim kolicinama. Ribnjak je sa Sanom povezan preko Gomjenice, tako da nije misterija sto u Sani ima ove ribe. To je samo 30 kilometara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.