Najnovije vijestiOstale vijesti

Kako promjena vodostaja utiče na ribolov

U toku godine promjene vodostaja i zamućenost vode su svakodnevna pojava, ali se najveće promjene dešavaju tokom proljeća i jeseni. Zimi zbog snijega koji se zadržava na planinama rijeke imaju slab dotok, pa je vodostaj obično nizak. Dolaskom proljeća i topljenjem snijega, pritoke donose veće količine vode, što dovodi do porasta vodostaja velikih rijeka i njihovog zamućenja.
-Porastom temperature, život u vodi se aktivira, ribe napuštaju svoja zimska boravišta i kreću u potragu za hranom. Tada su najbolja mjesta za ribolov ušća pritoka koje nose u sebi obilje riblje hrane. Svijet u vodi tada živne, a jata sitnih riba prilaze obali i površini, hraneći se larvama i hranjivim materijama koje su donijele nabujale pritoke. U većim rijekama tok je obično ubrzan, pa su ribe primorane da priđu obali gde je matica slabija. Pri visokoj, jakoj i mutnoj vodi često se na metar od obale love kapitalni primjerci ribe.
-Ljeti, kada se padavine prorijede, rijeke opadaju i postaju bistrije, ribe se
povlače u dubinu izbjegavajući svijetla nezaklonjena mjesta.
-U jesen, zbog pojačanih padavina, opet imamo sličnu situaciju kao i tokom proljeća kada su uslovi za ribolov najpovoljniji. Blagi porast vode, pad temperature i porast količine kiseonika u vodi predstavljaju idealne uslove za ribolov.
-Zimi, u kombinaciji niskog vodostaja i niskih temperatura šanse za ulov su minimalne, a riba se obično aktivira pred porast vode i po nešto toplijem vremenu.
-Ljetnji porast vodostaja praćen kišom koja rashlađuje vodu ili topla zima sa povišenim vodostajem daju izvanredne šanse za ulov. Takve situacije ne treba propuštati, jer ulov može biti iznenađujuće bogat. Kod određivanja ribolovne pozicije ili mjesta prema oscilacijama vodostaja veoma je bitno pratiti vodostaj cijelim tokom rijeke.
-Osnovno pravilo je da je na rijeci dobro loviti u dane kada je njena pritoka u opadanju, ali je ipak prvi dan opadanja te pritoke idealan za ribolov. Nešto najgore što nas može zadesiti u ribolovu je prvi dan porasta pritoke. Tada ona bukvalno ukroti i pomjeri maticu rijeke u koju se ulijeva. Kada porast pritoke traje nekoliko dana, šanse za ulov su veće jer je prošlo dovoljno vremena da se riba privikne. Oscilacije vodostaja na rijeci znatno utiču na uspjeh ribolova na zatvorenim ili poluotvorenim vodama (barama i kanalima) oko rijeke. Konkretno, ukoliko je vodostaj rijeke u porastu to će dovesti do dizanja nivoa vode u poluotvorenoj vodi, što će aktivnost ribe svesti na minimum. U zatvorenim vodama u koje ulazi voda, tek pri ekstra visokom vodostaju, mali porast na rijeci će prouzrokovati opadanje vode na barama, što će pozitivno uticati na aktivnost ribe u barama i kanalima. U barama i kanalima oko rijeke, štuka će najčešće reagovati na oscilacije vodostaja. Sve dok voda opada štuka će odlično raditi, ali ukoliko dođe do porasta vodostaja, ona će prestati sa radom.
www.unskiribari.com

Pročitajte i:   Izvještaj sa održanih 3. i 4. kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.