Na obali Neretve kod Konjica – Pribor ribokradica u plamenu

Ribočuvari Organizacije sportskih ribolovaca Konjic imaju razloga da se pohvale da su u toku prošle i ove godine na vodama kojim gazduju konjički ribolovci, zaplijenili više od 100 mreža, dužine preko 5.000 metara.
Ovo je samo jedan dio mreža koje su uništene, a kako nam rekoše da još ima mreža kod policije i na sudu. Pokrenute su i krivične prijave protiv ribokradica.
Na lokalitetu Špic u Čelebićima kod Konjica, u  ponedeljak, 15. februara, lomaču sa benzinom su zapalili članovi ribočuvarske službe konjičke općine, a u vatri se našlo 100 komada mreža. Bila je to vatra slavlja za sve učinjeno u proteklom periodu na planu sprečavanja krivolova na Jablaničkom jezeru i Neretvi.
Ujedno, to je vatra upozorenja svim ribokradicama da im mjesta nema na vodama Konjičke i Jablaničke općine. Odlična saradnja Konjičke i Jablaničke službe urodila je plodom , pa je u toku prošle, a i ove godine od ribokradica oduzeta i uništena veća količina mreža i pribora koji su ribokradice koristili u nedozvoljenom ribolovu.

Mreže su, kako i dolikuje  zapalili ribočuvari Amir Alagić, Džemo Džajić i Safet Lepara, a sa njima je  bio Besim Nikšić, prvi čvojek Konjičkih ribara. Ribočuvari koji su angažovani da se suprostave krivolovcima imaju veliku pomoć i od strane policije ovog kraja. Naša kamera uhvatila je detalj spaljivanje mreža i drugog pribora ribokradica.

Pročitajte i:   Uspori, riba prelazi ulicu! (VIDEO)

Ribočuvari  Organizacije sportskih ribolovaca Konjic, imaju i određenih poteškoća u svom radu. Nemaju adekvatnu opremu, niti uniforme, a plaću nisu primili za više mjeseci. I pored tih problemna veliku borbu vode protiv ribokradica i zaštite ribljeg fonda.

Ribočuvari iz Jablanice i Konjica svakodnevno obilaze obale rijeka i jezera i upozoravaju da ribokradicama na njihovim vodma nema mjesta. Tako to rade vrijedni ribočuvari u ovom kraju.

Tekst i foto: Ismet  BAJROVIĆ

4 thoughts on “Na obali Neretve kod Konjica – Pribor ribokradica u plamenu

 • 18. Februara 2010. at 12:28
  Permalink

  SVAKA CAST MOMCIMA JOS SAMO DA STE TAJ CIN OSTAVILI PA NA OTVORENJU BORACKOG SKUPA SA RIBARIMA ZAPALILI TO BILO BAS SLAVLJE

 • 18. Februara 2010. at 17:15
  Permalink

  svaka cast tako im i treba pa nece vise nikad tu doc pecat

 • 19. Februara 2010. at 00:29
  Permalink

  Svaka cast komsije, tako i treba da ih nagazimo zajedno da nemaju nigdje mira! Do konacne pobjede nad kriminalcima BISTRO od jablanicana!

 • 22. Februara 2010. at 16:25
  Permalink

  prži…. 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.