Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Ministarstvo zabranilo sav ribolov u HNŽ-u!

MOSTAR – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije privremeno je zabranilo ribolov svih vrste riba i drugih životinja koje žive u ribolovnoj vodi na prostoru Hercegovačko-neretvanske županije, odnosno na „Hercegovačko – neretvanskom ribolovnom području” i svim ribolovnim zonama unutar navedenog područja. Ministrica Vesna Pinjuh u obrazloženju navodi kako za ribolovno područje – ribolovne zone iz članka 1. Naredbe nije dodijeljeno ribolovno pravo, te nitko nije ovlašten izdavati ribolovne dozvole.
Nitko nema dozvolu
Nakon što je raspisan Natječaj za ustupanje ribolovnog područja- ribolovne zone na korištenje, davanjem ribolovnog prava na području HNŽ, nitko od podnositelja prijave nije ispunio uvjete iz Natječaja, te je Natječaj poništen. Poništenje Natječaja uslijedilo je nakon
donošenja Odluke o poništenju Natječaja za ustupanje ribolovnog područja – ribolovne zone na korištenje, davanjem ribolovnog prava na području HNŽ-a. Zbog mogućnosti počinjenja prekršajnih i krivičnih radnji na ribolovnim vodama HNŽ-a potrebno je osigurati odgovarajući nadzor nad provedbom Naredbe, te je predviđen nadzor poljoprivredne inspekcije, kao i nadzor ovlaštenih službenih osoba tijela policije FBiH, navode iz nadležnog ministarstva. Prema naredbi, svako organiziranje ribolova, lov riba – ribolov iz članka 1. ove Naredbe smatrat će se ribolovom bez ribolovne dozvole, što je kažnjivo sukladno zakonskoj regulativi iz oblasti slatkovodnog ribarstva, navodi se u Naredbi.

Pročitajte i:   USR 'Bioštica' i Ribomaterijal 'Stream Tackle': Poziv na 8. Stream Fishing Cup - Bioštica 2024 na rijeci Bioštici

Policija vrši kontrolu

Nadzor nad provedbom ove Naredbe vršit će poljoprivredna inspekcija i ovlaštene službene osobe tijela policije FBiH, svatko u okviru svoje nadležnosti sukladno važećim zakonskim propisima. Isto tako, ustupanjem na korištenje ribolovne zone davanjem ribolovnog prava za tu ribolovnu zonu prestaje primjena ove Naredbe.

Piše: P. Zvijerac – Dnevni list

20 thoughts on “Ministarstvo zabranilo sav ribolov u HNŽ-u!

 • je li ikad ministrica bila u ribolovu

 • Kovach

  1. apsurd – Po čl.8 st. 2 Zakona nedodjeljene vode nakon Konkursa se privremeno dodjeljuju dosadasnjim korisnicima sto Ministrica nije htjela uciniti.

  2. apsurd – u svojoj “Naredbi” poziva se na cl. 37. st 2. Zakona koji kaze da Federalno ministarstvo donosi takvu naredbu, odnosno stav 1. kantonalno na osnovu naredbe Federalnog ministarstva.

  3. apsurd – lafo inspekcija ce cuvati vode, odnosno riblji fond, a molimo ih vec 3 godine da rade svoj posao i kazne kriminalce koji ribu prodaju pored M-17 i nikada nisu nikoga kaznili.

  I tako mogu pisati u nedogled apsurde i bisere ministrice i njenog ministarstva. Sve ovo nije nacin da se sacuva ono sto mi ribolovci cuvamo preko 50 godina nego naprotiv, da se unisti sto se unistiti moze i vode dodjele nekom levatu koji ce iste dokrajciti. Da su mislili dobro ribljem fondu Konkurs bi bio raspisan u junu 2009. ( ili pak ranije jer im je to zakonska obaveza 90 dana od stupanja na snagu Zakona o slatkovodnom ribarstvu – novembar 2004. god.), tako da se sa 01.01.2010.godine sve zna i nebi doslo do ovoga. Ali ovdje nesto opasno smrdi i to je ko ce dobiti vode u gradu Mostaru gdje se vodi velika “bitka”, a za koga igra ministrica vidjecemo.
  Znam samo da udruzenja ignorise i da je svaki njen potez totalno naopak, pocev od odluke o visini nadoknada, do Konkursa, njegovog ponistenja i sad ove naredbe. Samo da jos napomenem Konkurs su ponistili i vratili udruzenjima dokumentaciju nakon sto su sve ponude nezakonito otvorili i kao ustanovili da svi prijavljeni nisu dostavili kompletnu dokumentaciju. SAMOVOLJA POJEDINCA ILI TOTALNO NEZNANJE PITANJE JE SAD!!

 • CortoMaltese

  Cujem da je “zasmrdio” pijesak, tacnije, njegova eksploatacija iz rijecnih korita…na netu ne mogu pronaci nikakvu potvrdu o tome, ili neku info o “zainteresiranim” koncesionarima tako da je to za sad samo trach, al'…

 • Zasmrdio ili ne zasmrdio pijesak, ova odluka momački smrdi.
  Kako sam Kovach napisa, najsmješnija stavka ovog je, po meni, da sada poljoprivredna inspekcija vrši nadzor na vodama.Znači, ribočuvari udruženja su suspendovani do daljnjeg i “mrežari” mogu komotno bacati mreže ne bojeći se nikoga, jer ti poljoprivredni inspektori su morali kad-tad vidjeti one što prodaju ribu pored ceste, te znamo da nikad nisu reagovali.
  Eto, “mrežari”, što do sada niste mogli provoditi, sada komotno možete jer nema više None i Šehe da vas proganjaju, sad će neki inspektori stajati na obali i vikati vam “BU!” i “FUJ TO!”
  “Mostarske igranke” su bile malo utihnule, a očito su se aktuelizirale ponovo.

 • A cemu ova sva rasprava?
  Svi na vodu u stoljecima poznatog datuma pa neka dode ministrica i kaze svim ljudima —ZABRANA JE—-
  BISTRO!!!

 • Kovach

  “meka”, ovdje nije stvar zabrane ribolova, nego padoše u vodu naše četiri godine “rata” sa kriminalcima koji sad komotno prodaju pored M-17 po 200 kg ribe dnevno. A za sve to je “zaslužna” isfrustrirana gospođa ministraka. Suspendovati oko 30 ribočuvara koji su jedva izlazili na kraj sa kriminalom na vodama i reći da će to ona čuvati sa 6 inspektora, teških neradnika, je glupost stoljeća. Neka ona svoje gluposti ostavi nekome drugom, a nek nas pusti da sačuvamo što se da sačuvati. Žali Bože onih smuđeva i šarana što se izloviše za ovo kratko vrijeme. Gospođo Ministarka kad niste ništa radili za ove 3,5 godine svog mandata niste vala trebali Sr..i ni pred kraj, bar bi vas pamtili po neradu, a ne po glupostima.

 • Jednostavno – nema udruzenja = komotno gradi brane i HE (ili vikendice za vlastelu) uz izgovor da je sportski ribolov neorganizovan i neodrziv…

  Sad ce tek krivolovci da dobiju krila… i u buducnosti ce biti znatno teze uspostaviti pravila.

 • ove članove zakona je bezze spominjati .. zasto? zato sto malom covjeku koji samo zeli ici u ribuda se odmori ne znace ama bas nista.. dal ministrica ide u ribu opet je nebino..to sto se riba prodaje na cesti to sto na dan otvorenja sezone veliki broj “velikih i pravih” ribara uhvati po 15 -20 kila ribe a fino pise 4 komada to sto se sije felericna konzumna riba (koja ima papire da je ispravna) sto sad trenutno imaju bar 2 “ribara” koji biju meku ispod brane HEG to sto ribocuvari slabo rade svoj posao to sto opet “veliki i pravi ribari” zavrcu glave potocnim pastrmkama od 15 cm to sto se krivolovci ne kaznjavaju to sto “velki i pravi” ribari dodju sa po 5 stapova to sto se mladj meke zaobilazi ubacivati u neretvu na podrucju jablanice i sto se potocna pastrmka ubacuje u jablanicko jezero to su pravi problemi bar u mojoj avliji… mozda sam malo skrenuo sa teme al eto da se zna..a otvorenje bilo 1.3 ili 15.3 nije toliko bitno ako nista riba ce zivjeti duze te dvije hevte, sedmice jalti ga tjedna..
  BISTRO!!!

 • Sve su uništili još ostala Neretva!Koliko mi je poznato ova ministrica je građevinske struke,zato je tako stručna ,nevidi razliku između žabe i ribe.Zato nas je đavo i odnio niko ne radi u svojoj struci,a korupcija veća nego u Ruandi!

 • Bistro, svima!
  @thevrata, komentari, kao što vidiš, nisu brisani, nego je potrebno da ih administratori odobre, ako pišu neregistrovani članovi, ili novoregistrovani kojima su ovi prvi komentari.
  Tek sad sam uspio uhvatiti se kompjutera i administriranja, pa su, evo, tek sad odobreni. 😉

 • hvala senade 😉 .. mozes izbrisati moj predhodni komentar kao i ovaj .. da ne zatrpavam bezze
  bistro

 • Kovach

  “thevrata” tvoj komentar zahtjeva objasnjenje pa evo ga. Zakon je itekako bitan jer je osnov sportskog ribolova samo ga treba procitati i postovati. Riba se prodaje na cesti jer je to nadleznost inspekcije koja ne radi svoj posao, a ne ribocuvara i rukovodstva Udruzenja. Potocna pastrmka se ubacuje u Jablanicko jer tako pise u Ribarskoj osnovi koja je za nas Zakon, a ne sto mi tako hocemo. Ne izbjegava se ubacivanje meke u Neretvu kod Jablanice ( prvo nema Neretve kod Jablanice sve je Grabovicko jezero) nego je nema u ribarskoj osnovi. To da je riba genetski neispravna mozemo samo lupetati jer nismo strucni da to kazemo nego institut na PMF-u Sarajevo. To da ribocuvari ne rade, mozda negdje ali nasi itekako rade i naglasi ako si mislio na ribocuvare iz Dreznice kojima sad izlovljavaju ovu meku u Grabovici da narod nebi pogresno protumacio, a ako ipak mislis na ribocuvare USR “Glavatica” onda si protekle 4 godine prespavao. Na zalost nismo svi isti i nemamo svi iste navike da ulovimo 4 ribe i kapak kao i da male vratimo nazad. Valjda ce i to nekad biti.
  Ne shvati ovo licno nego cisto da ostali ne protumace pogresno da je kod nas u Udruzenju rasulo BISTRO!!!

 • gospodo
  ne vidim razloga za ovakva prepucavanja
  mi obicni ribari nemozemo koliko vidi uticati na ovakve odluke
  ma koliko mi to zelili-ne bih komentirao sve al jedno cu ipak reci
  dogogodisnji sam ribar i sjecam se mojih pocetaka i kada bih sav radostan uhvatio ribu -onako manju na granici njene dozvoljene-stari ribari bi skocili na mene da je vratim-
  zadnjih godina dozivio sam da nazalost isti ti ribari-kojih je malo medu zivima-iste takve ribe su stavljali u svoje cuvarice i nosili kuci-pa zar to nije zalosno
  oprostite al ovo sam morao reci
  IPAK ZELIM VAM SVIMA USPJESNU RIBOLOVNU SEZONU
  B I S T R O !

 • Ovo je strašno. Baš sam tužan što sam naišao na ovu vijest danas. Baš sam se veslio na ljeto kad dođem da ću ulovit koju meku,ali i to sad pada u vodu. Vidim da će se sve izloviti mrežama i sličnim načinima. Nema tu sreće,dok nas netko ne kupi i zabrani ribolov na par godina i onda stavi ulovi&pusti. Ne živim u Mostaru i nemam pojma što se tamo događa mogu samo da čitam preko interneta. Nedavno sam pročitao da se i planira gradnja još jedne HE…Uništit će jedino što nam je još ostalo NERETVU. Ako bude vide za par godina bit će dobro..Pozdrav svim ribolovcima! Još jednom ovo je strašno,ako netko bude imao kakve informacije neka molim napiše ovdje,hvala!

 • STO SE MENE TICE-ZNALO SE ODUVJEK KAD JE OTVOR I MISLIM DA MINISTRICA NECE MOCI NISTA NAPRAVITI SA SVOJIM INSPEKTORIMA AKO SVI IZADEMO NA VODE NA USTALJENI TERMIN OTVORA
  JA I MOJA EKIPA RADO CE MO JE POCASTITI A BICE I KAO SVIH PREDHODNIH GODINA I MESA I PICA
  JOS JEDNOM VAM BISTRO I VIDIMO SE 27-03-

 • @kovach – ribarska osnova se moze mjenjati i treba se mjenjati jer je blago receno idiotski potocaru ubacivati u jezero.. ja nigdje nisam spomenuo usr glavatica-u tako da je bezze spominjes ..odnosi se na ono sto vidim svojim ocima a hvala Bogu vidim odlicno..sto se tice grabovce to sam vidio jucer kad sam bio dole..(zar je bitno kojem udruzenju voda pripada pripada) jos treba i ribu da podjemo djeliti ..svasta..dalje sam rekao felericna riba (znaci bez bocnih peraja sa pola repnog) a ne genetski neispravna a ako je rekao neko iz sarajeva da je ispravna ne mora da bude istina..da sam prespavao 4 godine nisam..ustvari sam aktivan na vodi..prosle godine me niko nije legitimisao toliko o cuvarima..kapa dole sto su uradili na jablanickom jezeru to nije sporno ..BISTRO!! iz jablanice sa grabovackog jezera

 • Kovach

  Svako ima svoje misljenje, ali prvi post je skoro citav bio upucen na nasu adresu pa sam osjetio potrebu da odgovorim. Sve se moze mjenjati, ali zakonskim putem. Ovo za cuvare sine trebas ustati pa ih spomenuti. Nisu sve stvari onakve kako ih neko vidi, odnosno laicki posmatra. BiH ima Zakone na osnovu kojih sve funkcionise i to treba postovati. Jedno su nasi snovi, a drugo je surova stvarnost. Postavljati stvari tako da sve bude idealno, je blago receno idiotski i neostvarivo. Nauciti jedno slovo ne znaci da znas abecedu, a covjek uci dok je ziv. Mlad si naucices! Za mene je ova prica zavrsena na ovaj nacin. BISTRO!!

 • Zna li iko ima li ikakvih naznaka da ce se ovo “srediti”?? A vidim dosta ribara i “ne zna”da je zabrana..

 • zabrana za vesnu

  Ko ih …. sto se nisu dogovorili na vrijeme.Sezona je otvorena od subote za mene 😀

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.