Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Predstavljamo: “Bistro” Sydney

Prvi amaterski ribarski klub BiH iseljeništva u Australiji osnovan je 20.03.2003. u Sydney-u. Na inicijativu velikih zaljubljenika u vještinu “nadmudrivanja” sa ribljom populacijom, Nedima Neda Buzaljka ribolovca sa Vrbasa iz Banja Luke i Hazima Harry Ljubljanca rođenog na obali Save u Bosanskoj Gradički, javno su pozvani ribolovci-amateri porijeklom iz BiH na sastanak sa ciljem osnivanja prvog ribarskog kluba u Sydneyu i Australiji.
U četvrtak 20.03.2003. godine u 19.30, na osnivačkom sastanku prisustvovali su: Nedim Buzaljko, Hazim Ljubljanac, Elvis Beširević, Reuf Beširević, Elvedin Festić, Dino Štrkljević, Mesud Sudo Bošnjak, Nusret Hećo, Suad Sudo Burnić, Semir Ovčina, Ovčina junior, Nedim Pervanić, Momo Mrkonja, Ermin Beširević, Rifet Žunić i Ahmet Ljubljanac.
Donijeta je odluka da se sazove osnivačka Skupština kluba te podjeljena pojedinačna zaduženja vezana za registraciju kluba i donosenja klupskih podzakonskih akata i odluka.
01.04.2003. sazvana je Osnivačka Skupština kluba kojoj je prisustvovalo i učlanjeno prvih 22-je  članova kluba.
Za prvog Predsjednika kluba izabran je
gosp. Nedim Buzaljko  i prihvaćeni pripremljeni, od strane Ljubljanac Hazima, Statut Kluba i pravilnici o načinu ponašanja članova i pravilima takmičenja.
Prvobitno, klub je registrovan pod imenom “Rainbow-Pastrmka” da bi pod sadašnjim imenom “Bistro”, nakon preregistracije imena, egzistirao od 17/11/2003.
Osnovni ciljevi kluba “Bistro” je okupljanje ribara amatera iz BiH dijaspore i svih ljudi dobre volje, prijatelja našeg kluba, međusobnog druženja i razmjene znanja, vjestina i iskustva te nastojanja da se što uspješnije takmiči od najnižih do najviših nivoa u Australiji.
U kratkoj historiji postojanja kluba organizovano je više zajedničkih izleta i lovljenja ribe, redovno se organizuju “Ribarske večeri” na kojima se kusa ukusna riblja čorba i prze ribe, rakovi, lignje i oktopusi.Sluša se muzika uživo i pjeva do rane zore.Uvijek je veselo i nikada se nije desio nikakav nedoličan  ispad ili incident. Na takvim vešerima  okupljalo se do 500 ljudi.Trenutno klub broji oko 50-ak registrovanih članova od Sub-juniora, Juniora, Seniora do Veterana.
U takmičarskom dijelu aktivnosti kluba, redovno se održavaju pojedinačna takmičenja na nivou kluba.Vaganje ribe je u prostorijama kluba u sklopu ABH Kulturnog Centra Leppington.
Učestvujemo i na klupskim takmičenjima u Sydney Metro Diviziji (u daljem tekstu SMD) u kojoj se “Bistro” takmiči protiv ostalih klubova iz ove Divizije i takmičenjima na državnom nivou za tim Sydney Metro Divizije u kom učestuju najbolji pojedinci iz našeg kluba zajedno sa najboljim pojedincima iz drugih klubova SMD-ja (tim se sastoji od 12 najboljih u SMD) protiv drugih Divizija sa teritorije NSW.
Do sada su, na državnim prvenstvima, uspješno zastupali tim Sydney Metro Divizije slijedeći članovi našeg kluba.
Na državnim prvenstvima u zalivskim vodama/Interdivisional Championships “Roy Barnham” Estuary koji se održava jednom godišnje u Swnsee: Nedim Buzaljko, Mirsad Bošnjak, Elvis Beširević i Hazim Ljubljanac
Na prvenstvima na otvorenom moru/Interdivisional Championship “Gary Chapman” Deep See koji se održava jodnom godišnje na Crowdie Head-u: Nedim Buzaljko, Mirsad Bošnjak, Elvis Beširević, Ermin Beširević, Haris Beširević, Meho Čamdžić. Najveći uspjeh napravio je Ljubljanac Hazim osvojivši prvu poziciju za tim SMD na takmičenju 2008.godine.
U najtežoj disciplini prvenstvo na plaži i sa stijena/ “Rod Bradman” Rock & Beach” koji se održava jednom godišnje na Hat Head-u takmičili su se Nedim Buzaljko, Mirsad Bošnjak i Hazim Ljubljanac.
Ljubljanac Hazim, jedini predstavnik kluba “Bistro” takmičio se za reprezentaciju NSW  2007.godine na Philip Island-u  Victoria, na međudržavnom takmičenju/AAA Interstate Championchips koji se održava svake dvije godine u drugoj državi, traje tri nedelje i takmičenje se odvija u disciplinama: deep see, estuary, casting, rock and beach.Reprezentacija NSW osvojila je drugo mjesto iza reprezentacije Viktorije A-tima a ispred Queensland-a, South Australije, Western Australije,B-tima Victorije i New Zelanda. Ovaj takmičar i klub “Bistro” oficijelno drži državni rekord za najveću ribu “Pennant Fish” 6,140 ulovljenu u vodama Pacifika kod South West Rocks-a.
Podmladak  kluba “Bistro” učestvuje na klupskim i SMD takmičenjima.Posebno se ističu Sab-juniori Enes Beširević, Amel Beširević i Šejla Ljubljanac te od Juniora Haris Beširević i Jasmin Ljubljanac.
Haris Beširević je višestruki pobjednik u klupskim takmičenjima, kao junior takmičio se za seniorski tim SMD na državnom prvenstvu Deep See 2008/09 na Crowdie Head-u i kratkotrajno držao državni rekord za Blue Eye Cod od 26,5 kg .
Pobjednik 2009. godine prvog kupa koji nosi ime  našeg bivšeg člana, rahmetli Abaza Abe Pašića. Najveći uspijeh  ostvario je Jasmin Ljubljanac osvojivši prvo mjesto u konkurenciji Sub-Juniora u takmičarskoj sezoni 2008 Sydney Metro Divizije  te osvojenim drugim mjestom u Juniorskoj konkurenciji.
Najveće uspijehe, kao veteran, u SMD-ju ostvario je Nedim Ned Buzaljko, u zadnjih nekoliko godina nepobjediv u konkurenciji veterana. Nažalost, Nedim se više ne takmiči aktivno.
Sezonu 2010. članovi kluba “Bistro” započeli su odličnim rezultatima svih timova.
U prvom takmičenju SMD ribolova na plažama  ubijedljivo su pobijedili u svim kategorijama timova i svim disciplinama.Pobijedi su najviše doprinjeli  senior Fikret Kolarić sa ulovljenih 17,5 kg ribe, najbolja u ženskoj konkurenciji Šejla Ljubljanac, najbolji Junior Jasmin Ljubljanac i najbolji Veteran Mirsad Bošnjak-Panter.
Takmičenje se nastavlja sa nadom u što bolji uspijeh u ovoj sezoni i eventualno osvajanje jednog od prva tri mjesta što bi bio najveći uspjeh kluba u njegovoj historiji.
Vrata našeg kluba su otvorena za sve pozitivne ljude i dobre ribolovce takmičare, da zajedno sa svim naprijed pomenutim imenima promovišemo ime i ugled BiH i “Bistro”kluba, samim tim naše malobrojne zajednice u Australiji  te  stvaranja pozitivnog mišljenja o nama i našoj Domovini kod Australaca.
Isto tako, želimo uspostaviti veze sa klubovima u BiH i šire .
Bistro iz “BISTRA” Sydney!

Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun


2 thoughts on “Predstavljamo: “Bistro” Sydney

  • nurudin dudo hafizovic

    trud Vam se isplatio
    tako ste nas razveselili sa Vasim aktivnostima u Australiji da smo ponosni na vas na ovim nasim prostorima
    pozdravi svima a poseban Nedimku

  • Hajrudin Jahic

    Srdacan selam/pozdrav rodzaku Nedimu i naravno ostalima od Hajrudina trenutno u Berlinu.Pozdrav Edini Ameru i naravno nasima dole.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.